Liver Cancer

טיפול באספירין עשוי להפחית את הסיכון לסרטן כבד בחולים עם דלקת כבד נגיפית כרונית (N Engl J Med)

במאמר שפורסם במהלך חודש מרץ בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים משבדיה כי הסיכון לסרטן כבד ותמותה על-רקע מחלת כבד בחולים עם דלקת נגיפית כרונית היה נמוך יותר משמעותית עם טיפול באספירין במינון נמוך.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר Swedish Register for Surveillance of Communicable Diseases וזיהו 50,275 מבוגרים שאובחנו בין 2005-2015 עם זיהום אקוטי או כרוני בנגיף HBV (Hepatitis B Virus, 13,276 חולים) או HCV (Hepatitis C Virus, 36,999 חולים). מדגם המחקר כלל 14,205 חולים שקיבלו טיפול באספירין במינון נמוך (75 מ”ג או 160 מ”ג) ו-36,070 משתתפים שלא קיבלו טיפול באספירין.

מניתוח הנתונים עלה כי בקרב מטופלים באספירין, שיעורי ההיארעות המצטברים של סרטן כבד לאחר 10 שנים עמדו על 4%, בהשוואה לשיעור של 8.3% בקרב אלו שלא טופלו באספירין. מניתוח רב-משתני עלה כי בקרב מטופלים באספירין תועד סיכון נמוך ב-31% לסרטן כבד, בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול באספירין.

בקרב אלו שנטלו אספירין במינון נמוך שיעורי התמותה על-רקע מחלת כבד לאחר 10 שנים עמדו על 11%, בהשוואה לשיעור של 17.9% בקרב אלו שלא טופלו באספירין. הסיכון המתוקן לתמותה על-רקע מחלת כבד היה נמוך ב-27% בקרב מטופלים באספירין, בהשוואה לאלו שלא טופלו בתרופה זו.

החוקרים לא זיהו הבדל מובהק סטטיסטית בסיכון לדימום ממערכת העיכול בתוך עשור בין מטופלים באספירין ואלו שלא טופלו באספירין (7.8% לעומת 6.9%, בהתאמה). בנוסף, מניתוח הנתונים עלה כי הסיכון לדימום ממערכת העיכול היה דומה בקרב מטופלים באספירין עם שחמת כבד מפוצה ואלו ללא שחמת כבד (8.3% לעומת 7.5%, בהתאמה).

הסיכון לסרטן כבד היה קטן יותר משמעותית לאחר 3-5 שנות טיפול באספירין ולאחר לפחות 5 שנות טיפול בתרופה (יחס סיכון מתוקן של 0.66 ויחס סיכון של 0.57, בהתאמה) בהשוואה לטיפול קצר-טווח (3-12 חודשים, יחס סיכון מתוקן של 0.90), או עם טיפול לסירוגין, הפסקת טיפול, או ללא טיפול באספירין. עם זאת, כאשר החולים עם דלקת כבד נגיפית כרונית הפסיקו את הטיפול באספירין, הסיכון לסרטן כבד עלה והיה גבוה יותר ב-22%, בהשוואה לאלו שהמשיכו בטיפול באספירין.

הסיכון לתמותה על-רקע מחלת כבד עלה גם ב-31% בקרב מטופלים באספירין אשר הפסיקו את הטיפול, בהשוואה לאלו שלא הפסיקו את הטיפול באספירין.

עוד מדווחים החוקרים כי הממצאים העידו על חשיבות נטילה עקבית של אספירין, כאשר באלו שנטלו והפסיקו את הטיפול לסירוגין שיעורי סרטן כבד עמדו על 5.9%, בהשוואה לשיעורים של 1.1% באלו שנטלו את הטיפול באופן עקבי.

ממצאי המחקר תומכים בהשלמת מחקר אקראי ופרוספקטיבי להשוואת טיפול באספירין אל מול פלסבו בחולים עם דלקת כבד נגיפית ללא התוויה לטיפול באספירין במינון נמוך, במטרה לקבוע את הסיכון להיארעות סרטן כבד.

N Engl J Med. Published online March 12, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה