Liver Cancer

הנחיות חדשות לניהול דיספלזיה במעי גס ורקטום בחולים עם מחלת מעי דלקתית (מתוך המלצות ה-AGA)

איגוד ה-American Gastroenterological Association פרסם הנחיות עדכניות למניעה, זיהוי וטיפול במקרים של דיספלזיה במעי גס ורקטום בחולים עם מחלת מעי דלקתית.

המומחים מסבירים כי במשך זמן רב, הגישה הרווחת במקרים של דיספלזיה בחולים עם מחלת מעי דלקתית הייתה הפניה לכריתת מעי גס. עם זאת, שיפור בניהול המחלה, כמו גם בטכנולוגיה ואיכות האמצעים האנדוסקופיים, הובילו לשינוי דרמטי בהתייחסות לנגעים דיספלסטיים בחולים אלו לאורך שני העשורים האחרונים.

על-סמך העדויות בספרות הרפואית, המומחים פיתחו 14 הצהרות הנוגעות לזיהוי דיספלזיה, מעקב אחר פאוץ’, טיפול מונע ועוד. להלן עיקרי ההמלצות בנוגע למניעה, זיהוי וטיפול במקרים של דיספלזיה במעי גס ורקטום בחולים עם מחלת מעי דלקתית.

המומחים ממליצים לתאר נגעים טרום-ממאירים כפוליפואידים (גובה של 2.5 מ”מ), לא-פוליפואידים (גובה נמוך מ-2.5 מ”מ), או כאלו שאינם נראים; כאשר אין להשתמש עוד בתיאורים אחרים.

בכלל החולים עם מחלה דלקתית של המעי הגס, על הרופאים להשלים תחילה קולונוסקופיה כבדיקת סקר לזיהוי דיספלזיה לאחר 8-10 שנים מהאבחנה של מחלת המעי הדלקתית ומיד לאחר אבחנה של PSC (Primary Sclerosing Cholangitis).

למרות שכריתה אנדוסקופית הינה הגישה המועדפת לביופסיה, יש להשלים ביופסיה ממוקדת במקרים בהם יש ממצאים ברירית החשודים לדיספלזיה או שונים מהרירית הסמוכה. עוד מומלץ להפנות את החולים לרופא מומחה במקרים בהם קיים ספק באשר לאפשרות הסרת הנגע.

לאחר בדיקת קולונוסקופיה שלילית, המעקב יבוצע כל שנה עד חמש שנים, בהתאם לגורמי סיכון שונים.

בקרב חולים בסיכון גבוה להתפתחות נגעים דיספלסטיים במעי גס ורקטום, דלקת עיקשת של הפאוץ’ בדרגה בינונית-עד-חמורה או דלקת אזור האילאום לפני הפאוץ’, יש להשלים מעקב שנתי.

ניתן להשלים ביופסיות ממוקדות במהלך קולונוסקופיה, בעוד שהסרה ודגימה של כל הנגעים אינה נדרשת.

שיפור בטיפול במחלה, כמו גם בטכנולוגיה האנדוסקופיה ואיכותה, הובילו לשינוי דרמטי בהתייחסות לדיספלזיה בחולים עם מחלת מעי דלקתית, במקביל לשינוי בגישה לנגעים אלו באוכלוסיה הכללית. עד שיפורסם מסמך הנחיות המשלב את ההמלצות למעקב אחר נגעים דיספלסטיים בחולים עם וללא מחלת מעי דלקתית, המסמך הנוכחי עשוי לסייע בהבנת הגישה הטובה ביותר לניהול מצבים אלו.

מתוך המלצות ה-AGA

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה