Lung Cancer

עדכונים לרגל חודש המודעות הבינ”ל לסרטן ריאה: אחראי ל- 21.1% מכלל התמותה מסרטן בקרב גברים ישראליים (האגודה למלחמה בסרטן)

סרטן ריאה

הודעת האגודה למלחמה בסרטן

חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאה

גורם הסיכון העיקרי לסרטן הריאה הוא עישון פעיל וסביל .
הרוב המוחלט של המאובחנים עם סרטן הריאה הם מעשנים או שעישנו
בעבר.

בשנת 2022 יתבצע בישראל מחקר חלוץ להערכת ישימות התכנית לגילוי מוקדם אפקטיבי לסרטן הריאה.

·         סרטן הריאה הוא הסרטן הראשון בשכיחותו כגורם תמותה באוכלוסייה הישראלית האחראי ל- 21.1% מכלל התמותה מסרטן בקרב גברים ישראלים, ול- 11.8% בקרב נשים

·         ישראל נמצאת במקום ה- 42 מבחינת ההיארעות (מספר המקרים החדשים שאובחנו) ובמקום ה 66 מבחינת התמותה מסרטן הריאה בעולם.

·         האגודה למלחמה בסרטן: “אין עישון בריא! לא חימום ולא איוד!”

·         מחקרים: גם שימוש חד-פעמי בסיגריה אלקטרונית מזיק לבריאות

·         נמצא קשר בין השמנה בטנית בחולי סרטן ריאה לבין התקדמות המחלה

לציון חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאה, האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות מפרסמים את הנתונים המעודכנים לגבי מצב סרטן הריאה בישראל.

סרטן הריאה הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם והוא הראשון בשכיחותו כגורם תמותה באוכלוסייה הישראלית. גורם הסיכון העיקרי לתחלואה בסרטן הריאה הוא עישון פעיל וסביל.

הרוב המוחלט של מקרי סרטן הריאה (80-90%) מאובחנים בחולים שמעשנים או עישנו בעבר. בשנת 2018, אובחנו בישראל 2,693 חולים חדשים בסרטן הריאות.

ההישרדות היחסית מסרטן הריאה ל- 5 שנים נמוכה בכל קבוצות האוכלוסייה והמין. אך נצפה שיפור בהישרדות שכנראה חל בשל אפשרויות הטיפול החדשות שנוספו. כמו כן ידוע כי גם הפסקת עישון לאחר אבחון המחלה משפרת את יעילות הטיפולים ואת סיכויי ההישרדות, יתכן שיותר חולים נענים להמלצות הרופא המטפל.

מניעת התחלת עישון והפסקת עישון על מנת למנוע תחלואה במחלות הסרטן בכלל וסרטן הריאות בפרט היא יעד מרכזי. יחד עם זאת, על פי המלצת המועצה הלאומית לאבחון, מניעה וטיפול במחלות ממאירות והאגודה למלחמה בסרטן, בינואר 2021, משרד הבריאות הקצה תקציב מיוחד למחקר חלוץ לבדיקת יישום תכנית לגילוי מוקדם של סרטן הריאה בישראל באוכלוסייה של אנשים מעשנים, ללא תסמינים למחלה באמצעות סריקת,CT במינון קרינה נמוך. בוועדת ההיגוי ישבו מומחים רב מקצועיים בנושא ובכללם, נציגי האגודה למלחמה בסרטן.

בקרב 185 האזורים המדווחים לארגון הבריאות העולמי WHO)), ישראל נמצאת במקום ה- 42 מבחינת ההיארעות (מספר המקרים החדשים בשנה שאובחנו) ובמקום ה 66 מבחינת התמותה מסרטן הריאה. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי לשנת 2020, סרטן הריאה הוא השני בשכיחותו מבחינת היארעות  והראשון מבחינת תמותה בעולם.

מנתוני הרישום הלאומי לסרטן של משרד הבריאות עולה כי חיים בישראל 5,637 חולי סרטן הריאה שהחלימו או שעדיין מתמודדים עם המחלה. 

פרופ’ ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות מסבירה כי “בעולם, סרטן הריאה הוא הסרטן השלישי בשכיחותו. גורם הסיכון העיקרי לסרטן הריאה הוא עישון פעיל וסביל. הרוב המוחלט של מקרי סרטן הריאה, כ- 80%-90%, מאובחנים בחולים שמעשנים או עישנו בעבר. גורמי סיכון נוספים כוללים גיל, חשיפה תעסוקתית, רמת חברתית-כלכלית נמוכה, חשיפה לראדון ולזיהום אוויר. ההישרדות היחסית לחמש שנים מסרטן ריאה נמוכה בכל קבוצות המין והאוכלוסייה, למרות זאת, נמצא שעבור גברים ונשים יהודים, וכן נשים ערביות, שיעורי ההישרדות היחסית לחולים שאובחנו בין 2008-2013  היו גבוהים באופן מובהק מהשיעורים בקרב חולים שאובחנו בין 1996-2001″.

משה בר-חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “עישון הינו גורם הסיכון המשמעותי והקריטי ביותר להתפתחות סרטן הריאה. עישון סיגריות אקטיבי או פסיבי הוא הגורם לרוב המוחלט של מקרי התחלואה בסרטן הריאה. בשנים האחרונות, אנו עדים לעלייה מתמדת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער וצעירים. מדובר במוצרים מזיקים וממכרים ביותר. ההתמכרות אליהן חזקה יותר מההתמכרות לסיגריות רגילות ובכל מקרה, הן מסוכנות לבריאות! חשוב לדעת כי אדם המפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון שלו לחלות. נכון להיום, הצעד שנמצא כיעיל ביותר נגד תופעת העישון הוא העלאת המיסוי על מוצרי עישון, וזו האסטרטגיה העיקרית להפחתת מקרי המוות מסרטן ולמניעת התחלת עישון בקרב צעירים ובני נוער”.

האגודה למלחמה בסרטן בתגובה לשיווק האגרסיבי של תעשיית הטבק:

בחודשים האחרונים אנו עדים לפרסום ושיווק אגרסיבי של תעשיית הטבק, המגלגלת מחזור עסקים של מיליארדי דולרים, באמצעי המדיה השונים ועבור קבוצות אוכלוסייה שונות (בני נוער, מגזר חרדי, חברה ערבית). על פי ארגון הבריאות העולמי, 8 מיליון אנשים מתים בכל שנה בעולם כתוצאה מעישון. לאורך השנים, בכל פעם שהתגלו עדויות נוספות על הנזקים הבריאותיים החמורים של סיגריות, חברות הטבק פיתחו מוצר חדש ושיווקו אותו “כמופחת נזק” כגון שיווק סיגריה עם פילטר (הפילטר יסנן את הרעלים, טענה שנמצאה לא נכונה) וסיגריה לייט (שווקה כמופחתת נזק, טענה שנמצאה לא נכונה). בשנים האחרונות, בגלגול חדש של טענת “הפחתת נזק” משווקים באגרסיביות ובמניפולטיביות מוצרי עישון חדשים בישראל ובעולם.

צריך לומר בברור – אין עישון בריא! לא חימום ולא איוד! עישון הורג.

את הניקוטין הם משאירים. הם רוצים לשמר את המעשנים ולמכר לקוחות חדשים. האגודה למלחמה בסרטן יצאה עם מסר זה באמצעי המדיה השונים

הנתונים נכון לשנת 2018:

בשל מורכבות האיסוף, המידע החדש ביותר ברישום הלאומי לסרטן מתייחס לשנת 2018,  והוא העדכני ביותר נכון להיום. מדובר ברישום סרטן של אוכלוסיית החולים ולא על מדגם שממנו נעשים חישובי הערכה, כפי שקיים בחלק מהמדינות.

מנתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות עולה כי בשנת 2018 אובחנו בישראל 2,693 חולים חדשים בסרטן הריאות, מהם 61.6% גברים ו- 38.4% נשים 1,908  . חולים נפטרו ממחלה.

סרטן הריאה אחראי ל- 9.5% ממקרי הסרטן החדשים בישראל, ול- 16.6% מהפטירות מסרטן. עיקר הסיכון לחלות נצפה בחולים מעל גיל 55 בכל קבוצות האוכלוסייה והמין ושיעורי ההיארעות היו גבוהים יותר בגברים בהשוואה לנשים והגבוהים ביותר בגברים ערבים. באופן דומה,עיקר התמותה נצפתה מעל גיל 75 בכל קבוצות האוכלוסייה והמין, ושיעורי התמותה היו גבוהים יותר בגברים לעומת נשים והגבוהים ביותר בגברים ערבים .

סרטן הריאה הוא הסרטן הראשון בשכיחותו כגורם תמותה באוכלוסייה הישראלית.

סרטן הריאה אחראי ל- 21.1% מכלל התמותה מסרטן בקרב גברים ישראלים, ול- 11.8% מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים ישראליות.

ההישרדות היחסית לחמש שנים מסרטן הריאה נמוכה בכל קבוצות מין ואוכלוסייה, למרות זאת, נמצא שעבור גברים ונשים יהודים, וכן נשים ערביות, שיעורי ההישרדות היחסית לחולים שאובחנו בין 2008 ו- 2013 היו גבוהים באופן מובהק מהשיעורים בקרב חולים שאובחנו בין 1996-2001 .

המגמות העיתיות בהיארעות סרטן הריאה במהלך 23 השנים 1996-2018 נבחנו לפי קבוצת אוכלוסיה ומין. ביהודים ואחרים, נצפתה ירידה מתונה מובהקת בהיארעות סרטן הריאה בגברים,  בעוד שבנשים נצפתה עליה מובהקת עד שנת 2014 ויציבות מ- 2014 ואילך. בערבים, גברים ונשים, שיעורי ההיארעות היו יציבים במשך כל התקופה ולא נצפה כל שינוי מובהק.

המגמה העיתית של תמותה מסרטן הריאה בישראל במהלך 23 השנים 1996-2018 נבחנה גם היא ונמצא כי ישנה מגמת ירידה מובהקת סטטיסטית בגברים יהודים ואחרים במשך כל התקופה 1996-2018, ואילו בקרב נשים יהודיות ואחרות נצפתה ירידה מובהקת סטטיסטית רק החל משנת 2011,  בעוד שקודם לכן 1996-2011 נצפתה עליה מובהקת סטטיסטית. לעומתם, בקרב גברים ונשים ערבים, שיעורי התמותה היו יציבים במשך כל התקופה. שיעורי התמותה כמו שיעורי היארעות הגבוהים ביותר נצפו בקרב גברים ערבים.

לעיון בדוח המלא של משרד הבריאות

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה