Lupus

קשר בין הגיל בתחילת הטיפול בסטרואידים ובין הסיכון לנמק עצם בילדים חולי לופוס (מתוך Arthritis & Rheumatism)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון פברואר 2010 של ה- Arthritis & Rheumatism, עולה כי בילדים עם Systemic Lupus Erythematosus (SLE) נמצא קשר בין הגיל בעת התחלת הטיפול בסטרואידים ובין הסיכון לנמק עצם (Osteonecrosis) הקשור לטיפול.

זהו מחקר פרוספקטיבי שכלל 72 מפרקים מ-18 ילדים צעירים מגיל 15 שנים ו-100 מפרקים מ-25 מתבגרים בגיל 15-20 שנים הסובלים מ-SLE, וכן 504 מפרקים מ-126 חולים מבוגרים. המשתתפים עברו מעקב שכלל בדיקת MRI החל מסמוך לתחילת הטיפול בקורטיקוסטרואידים, ונמשך כשנה.

מתוצאות המחקר עולה כי שיעור נמק העצם היה נמוך באופן מובהק בקבוצת הילדים (6%), לעומת קבוצת המתבגרים (49%) והמבוגרים (41%), והחוקרים מוסיפים כי לא נצפו מקרי נמק עצם בילדים צעירים מגיל 14 שנים.

החוקרים מדווחים כי הגיל הממוצע בעת תחילת הטיפול בסטרואידים היה 11.6 שנים בקבוצת הילדים, 17.6 שנים בקבוצת המתבגרים, ו-35.5 שנים במבוגרים. בקרב הילדים נמצא כי הגיל הממוצע בעת תחילת הטיפול בסטרואידים היה נמוך באופן מובהק במשתתפים שלא פיתחו נמק עצם (11.4 שנים), לעומת משתתפים שפיתחו נמק עצם (14.9 שנים). עם זאת, במתבגרים ומבוגרים לא נמצא קשר בין הגיל בעת תחילת הטיפול ובין שיעור נמק העצם. החוקרים מציינים כי למתבגרים ומבוגרים נצפה סיכוי גבוה יותר לפתח נמק עצם (OR 10.3).

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי הטיפול בסטרואידים עשוי להיות בטוח יחסית בילדים צעירים מגיל 14 שנים, וכי לממצא זה עשויות להיות השלכות קליניות משמעותיות.

Arthritis Rheum. 2010;62(2):609-615

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה