Lupus

טיפול בסטטינים למניעת טרשת עורקים בחולי לופוס (Annals of the Rheumatic Diseases)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases עולה כי לסטטינים אין השפעה נוגדת-דלקת בחולי לופוס, זאת בניגוד להשפעתם באוכלוסיה הכללית, ואין עדות לתועלת בטיפול כנגד טרשת עורקים בחולי SLE (Systemic Lupus Erythematosus).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלה קרדיווסקולארית הינה אחד הגורמים העיקריים לתמותה של חולי SLE. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון אם טיפול בסטטינים יביא להפחתת מדדים תת-קליניים לטרשת עורקים במהלך תקופה של שנתיים.

מדגם המחקר כלל 200 חולי לופוס, ללא מחלה קרדיווסקולארית קלינית. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול ב-Atorvastatin במינון 40 מ”ג ביום, או פלסבו זהה. בתחילת המחקר ולאחר שנתיים בוצעה סריקת Helical CT (להערכת קלציום בעורק הכלילי) ודופלקס של עורקי התרדמה (להערכת פלאק/עובי שכבת אינטימה-מדיה).

החוקרים העריכו את פעילות המחלה לאחר חודש, שלושה חודשים ואחת לשלושה חודשים לאחר-מכן. התוצא העיקרי היה השינוי בריכוז קלציום בעורק הכלילי.

בתחילת המחקר, ב-43% מהנבדקים הייתה עדות לקלציום בעורק הכלילי. לאחר שנתיים לא זוהה הבדל מובהק בין הקבוצות מבחינת התקדמות ריכוז קלציום בעורק הכלילי, עובי שכבת אינטימה-מדיה או פלאק בעורק התרדמה. לא זוהה הבדל משמעותי בין הקבוצות במדדי פעילות המחלה, מדדי דלקת או פעילות תאי אנדותל.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר אינם מספקים עדות לכך ש-Atorvastatin מפחית מדדים תת-קליניים של טרשת עורקים או פעילות לופוס במהלך תקופה של שנתיים. למעשה, ההשפעות נוגדות הדלקת של סטטינים, כפי שתוארו באוכלוסיה הכללית, לא זוהו במחקר הנוכחי בחולי לופוס.

Ann Rheum Dis 2011;70:760765

הערת עורך מדור ראומטולוגיה, ד”ר עודד קמחי:

התמותה הקרדיו-וסקולרית המוגברת ב SLE וב  RHEUMATOID ARTHRITIS  התבססה זה מכבר כעובדה. ב RA יש הטוענים שהסיכון הזהה לזה שבסוכרת. בהתאם ישנן המלצות (שאינן מבוססות על מחקרים באוכלוסיות אלה) לאמץ את הגישה הרווחת למניעת היפרכולסטרולמיה ואטרוסקלרוזיס על ידי טיפול בסטטינים.

מחקר זה בחן מדדים לא פולשניים מקובלים לאטרוסקלרוזיס- הסתיידות עורקים כליליים ועובי אינטימה-מדיה של הקרוטיד. מאמר זה לא הדגים עדיפות לטיפול בסטטינים בחולי SLE מבחינת המדדים ההדמיתיים לאחר שנתיים של טיפול וזאת על אף ירידה משמעותית ברמת ה LDL בקבוצה המטופלת.

ישנם מצבים אחרים בהן ההשפעה של הסטטינים אינה ניכרת כמו באוכלוסיה הכללית כגון בחולי דיאליזה בהם הירידה בכולסטרול אינה מתורגמת לירידה בהיארעות של מאורעות קרדיו-וסקולריים.

האם אוכלוסיית חולי ה SLE מצריכה גישה אגרסיבית יותר? האם גורמי הסיכון הקשורים בדלקת או בתרופות אינם מושפעים מסטטינים?

יש לזכור שהאוכלוסיה שנכללה לא סבלה בכניסה למחקר מאירועים קליניים. ההנחה היא שאין זה אתי להכליל חולים כאלה בזרוע פלצבו אך כמובן שיהיה זה מעניין לדעת אם הדברים שונים גם באוכלוסיה זו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אנמיה בדרגה בינונית או חמורה מלווה בעליה משמעותית בהיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה, כמו גם אירועי דמם מג’ורי בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הקשר בין […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

    פרופ’ רז עוסק בהפסקת/לקיחת אספירין במטופלים, ומתייחס למאמר שפורסם לאחרונה ב-JAMA בו נמצא שבמטופלים ללא אינדיקציה לנטילת אספירין, הפסקת הטיפול הביאה לעליה בסיכון לאירועים לבביים, בעוד שהמשך נטילת הטיפול לא נקשרה לעליה משמעותית בסיכון לדימום. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים ממחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) לאוסטיאופורוזיס מלווה בסיכון מופחת לאירועים קרדיווסקולאריים, בהשוואה לטיפול באנאלוגים ל-PTH. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Romosozumab הינו נוגדן המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס ובעל תכונות המשפיעות לטובה על בניית עצם. השימוש הקליני ב- Romosozumab מלווה בחשש מפני אירועים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה