Lupus

האם נוגדנים עצמיים עשויים לסייע בחיזוי אירועים נוירו-פסיכיאטריים בחולי לופוס? (Ann Rheum Dis)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-Annals of the Rheumatic Diseases עולה כי בחולי לופוס (SLE או Systemic Lupus Erythematosus) קיים קשר אפשרי בין נוגדנים עצמיים מסוג Antiribosomal P Antibodies ו-Lupus Anticoagulant ובין סיכון עתידי לתרומבוזיס תוך-גולגולתי ופסיכוזה על-רקע לופוס, בהתאמה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אירועים נוירו-פסיכיאטריים בחולי לופוס אינם ניתנים לחיזוי בכל המקרים ועל-כן בטיפול בחולים אלו תתכן תועלת לגישות מוכחות העשויות לנבא אירועים אלו.

במחקר הנוכחי התבססו החוקרים על מאגרי Systemic Lupus International Collaborating Clinics Network במטרה לזהות גורמים המנבאים אירועים נוירו-פסיכיאטריים ב-1047 חולי לופוס.

אירועים נוירו-פסיכיאטריים יוחסו ללופוס על-בסיס שני מודלים (מודל א’, קפדני יותר; מודל ב’, פחות קפדני) שלקחו בחשבון גורמים דוגמת שכיחות אירועים נוירו-פסיכיאטריים באוכלוסיה הכללית. החוקרים התייחסו גם לנתונים דמוגרפים וקליניים, סמנים בדם, כולל ANA (Antinuclear Antibodies), Extractable Nuclear Antigens, Antiphospholipid Antibodies, Antiribosomal P Antibodies ונוגדנים לקולטן לגלוטמט שנקשרו עם אירועים נוירו-פסיכיאטריים בחולי לופוס.

החוקרים בחנו את הקשר בין גורמים אלו ובין אירועים נוירו-פסיכיאטריים.

החוקרים מדווחים כי משך המחלה של 1047 החולים בלופוס עמד על כחמישה חודשים בתחילת המחקר. במהלך מעקב פרוספקטיבי  ממוצע של 3.6 שנים, מספר ההערכות השתנה. באשר לאירועים נוירו-פסיכיאטריים, 495 מבין 1047 חולים )47%) אובחנו עם אירוע אחד ומעלה (סך כלל של 917 אירועים) במהלך תקופת המחקר. האירועים הנפוצים ביותר כללו כאבי ראש (52%), הפרעות מצב רוח (14%) ופרכוסים (6%).

מבין 917 האירועים הנוירופסיכיאטריים, שיעור המקרים שיוחסו ללופוס על-פי המודלים שצוינו, נע בין 15% (מודל א’) ל-28% (מודל ב’), עם שכיחות של 10% מכלל החולים (מודל א’) וכ-17% מהחולים (מודל ב’). בסה”כ, לא נמצא קשר מובהק בין נוגדנים עצמיים ובין הופעה ראשונה של אירוע נוירו-פסיכיאטרי.

עם זאת, מניתוח מפורט של הנתונים עולה קשר מובהק בין נוגדני Antiribosomal P Antibodies ובין אירועים עתידיים של פסיכוזה (יחס סיכויים של 3.9) ובין ערכים לא-תקינים של Lupus Anticoagulant ובין שבץ מוחי או Sinus Thrombosis (יחס סיכויים של 2.5).

Ann Rheum Dis. 2011;70:1726-1732

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה