Lupus

האם גינון עשוי להקל על חלק מתסמיני דמנציה? (Aging Ment Health)

טיפול בגננות, התערבות חדשה המבוססת על צמחים, פעולות גינון והסביבה הטבעית, מפחית אפתיות ומשפר תפקוד קוגניטיבי בחולי דמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Aging and Mental Health.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של טיפול בגננות על אפתיות, יכולת קוגניטיבית, איכות חיים ויכולת תפקודי בחולים עם דמנציה. הם השלימו מחקר שכלל 32 משתתפים אשר חולקו לזרוע התערבות או זרוע ביקורת. נתונים נאספו בתחילת המחקר, מיד לאחר ההתערבות ושלושה חודשים לאחר ההתערבות.

החוקרים התבססו על מדד AES-I (Apathy Evaluation Scale-Informant) להערכת אפתיות, מבחן מיני-מנטל (Mini-Mental State Examination) שימש להערכת יכולת קוגניטיבית, איכות החיים נבחנה על-סמך מדד QoL-AS (Quality of Life in Alzheimer’s Disease); ומדד BI (Barthel Index) שימש להערכת היכולת התפקודית.

מדגם המחקר כלל 141 דיירי בתי אבות עם דמנציה מסוג אלצהיימר ואפתיות, מהם 22.7% (32 חולים) נכללו במחקר. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת טיפול בגננות עם טיפול סטנדרטי (16 חולים) או לזרוע טיפול סטנדרטי (16 חולים).

טיפול בגננות בוצע אחת לשבוע וכלל שלוש קטגוריות פעילות: שתילה (4 מפגשים), מלאכת יד (4 מפגשים) ודיאטה (2 מפגשים). למרות שההתערבות בוצעה במסגרת קבוצתית, המדריך התמקד בכל משתתף בנפרד.

בתחילת המחקר, לא היו הבדלים משמעותיים במאפיינים הדמוגרפיים והקליניים בין משתתפים בשתי הזרועות.

התוצא העיקרי של המחקר היה אפתיות, כפי שנקבע על-פי מדד AES-I.

לאחר 10 שבועות, בקבוצת ההתערבות תועדו מדדי אפתיות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לקבוצת הביקורת (חציון מדד AES-I של 47.5 לעומת 55.5, p=0.007). עם זאת, ההבדל המובהק לא נותר לאחר שלושה חודשים מההתערבות (P=0.289).

לאחר 10 שבועות, התפקוד הקוגניטיבי בזרוע ההתערבות היה גבוה יותר משמעותית, בהשוואה לקבוצת הביקורת (חציון מדד מיני-מנטל של 10.5 לעומת 7.0 נקודות, p=0.034). עם זאת, בדומה לאפתיה, השיפור לא נותר לאחר שלושה חודשים.

החוקרים לא זיהו הבדלים בין הקבוצות באיכות החיים וביכולת התפקודית, בין אם לאחר ההתערבות או שלושה חודשים לאחר סיום ההתערבות.

מניתוח הנתונים עלה כי טיפול בגננות לווה בשיפור משמעותי באפתיות, תפקוד קוגניטיבי ואיכות חיים לאחר 10 שבועות. באמצעות התאמה של הפעילויות, המשתתפים לא התייאשו עקב קשיים הכרוכים בביצוע משימות מסוימות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי עבור אלו הנהנים מגינון, עבודת גננת עשויה לשמש כהתערבות המסייעת בשיפור אפתיות ותפקוד קוגניטיבי בחולי דמנציה.

Aging Ment Health. Published online April 5, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה