Medical Management

האם ההגבלות הרפואיות שהוטלו בעקבות נגיף הקורונה הן מוגזמות? (JAMA)

המזכיר של ה-Health and Human Services הכריז על מצב חירום ברמת בריאות הציבור בתגובה לעליה במספר מקרי תחלואה משנית לנגיף הקורונה החדש (COVID-19) ברחבי העולם ובארצות הברית. ההכרזה אפשרה לממשלות לקבוע אמצעים זמניים לסייע במניעת התפשטות הנגיף, אך חלק מהמומחים מטילים ספק ביעילות ובחוקיות גישות מסוימות בהן נקטה ממשלת ארצות הברית.

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA טוענים מומחים כי בעיתות משברים כאלו, על ממשלות לפעול בצורה שקולה ולאזן בין הצורך להגן על בריאות הציבור מול שמירה על זכויות האזרח.

על-פי הנתונים האפידמיולוגיים הזמינים, תקופת הדגירה של הנגיף החדש נעה סביב 2-14 ימים. שיעור מקרי התמותה נע סביב 2%, או פחות, שיעור נמוך מזה שתועד עם נגיפי קורונה חדשים אחרים, כולל SARS ו-MERS. מרבי מקרי התמותה על-רקע הזיהום החדש צועדו בסין, בעיקר בווהאן וסביבתה.

הסיכון הבריאותי המיידי עקב הדבקה בנגיף נותר נמוך, אם כי הדבקה ממושכת בנגיף עלולה להוביל לעליה במספר המקרים בארצות הברית. לאור זאת, התגובה של בריאות הציבור צריכה להיות ממוקדת לאישור תחלואה והפרדת אלו שנדבקו או נחשפו לנגיף.

למרות שיעורי התמותה הנמוכים יותר והסיכון המוגבל לאוכלוסיית ארצות הברית, ה-HHS נקטו מספר צעדים בתגובה להתפשטות הנגיף, אשר עלו על הצעדים שננקטו בתגובה לזיהום SARS, שפעת H1N1 ואבולה. במטרה להימנע מההשלכות האפשריות של הזיהום, הממשל קבע אזהרות נסיעה, איסורי כניסה והגנה על הגבולות.

מחלקת המדינה פרסמה הגבלות נסיעה נוקשות, כולל המלצה בדרגה הגבוהה ביותר כנגד נסיעה לסין, הפניית טיסות ישירות מסין לנמלי תעופות נבחרים בארצות הברית ובידוד עצמי למשך עד 14 ימים, עם איסור זמני של כניסת זרים בסיכון לארצות הברית. חברות תעופות מובילות בארצות הברית כבר השהו את הטיסות לסין ומסין.

בסוף ינואר השנה, ה-CDC קבע הסגר של 14 ימים של קרוב ל-200 אמריקאים שפונו מווהאן. מאז, הרשויות קבעו כי קיימת חובת בידוד של כל אדם הנכנס לארצות הברית, אשר ביקר לאחרונה במחוז הובאיי.

הכותבים מציינים כי ל-CDC הזכות להגביל, לבדוק גופנית ולבודד אנשים. עם זאת, יש לבחון את ההחלטות ברמת בריאות הציבור, אשר צריכות להיות מוצדקות חוקית ואתית. על-פי חוק, יש להקפיד כי צעדים אלו יגרמו למגבלה קטנה ככל הניתן, במטרה להשיג את יעדי בריאות הציבור.

אחת השאלות המרכזיות הינה האם הגבלות הטיסה והבידוד עליהם הוחלט בארצות הברית מוצדקים על-בסיס עדויות מדעיות. לדוגמא, שבועיים של בידוד של אמריקאים ששבו מווהאן עשויים להיות מוצדקים תחת העקרון הזהיר כי הובאיי הינה מרכז מגיפת הזיהום הנוכחי ותקופת הדגירה מגיעה עד 14 ימים. עם זאת, הכותבים מאמינים כי הבידוד של אלו שהגיבו מאזורים אחרים בסין הוא מוגזם ואינו תואם לנתונים האפידמיולוגים. מרבית הנוסעים הללו לא נחשפו לזיהום וייתכן כי יש מקום לאמצעים פחות מגבילים.

בנוסף, איסור הטיסה העולמי על בעלי נתינות זרה אינן חוקי ואינו יעיל. איסורי הכניסה הללו רחבים מדי מאחר ואינם כוללים הערכת סיכון פרטנית. ארגון הבריאות העולמי אכן מייעץ כנגד הגבלות נסיעה כה נרחבות.

הכותבים קוראים לרופאים להכיר את המומחים לבריאות הציבור והאחראיים באזורם, שכן כך הם עשויים להיות מוכנים טוב יותר להתמודדות עם התפרצות המחלה ובעיקר עם משבר הבריאות בעקבות נגיף הקורונה החדש.

JAMA. Published online February 13, 2019

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

למרות שהמאמר עוסק בהיערכות רשויות הבריאות בארה”ב, הסיטואציה מאוד רלוונטית גם לישראל שכן עקרונות ההיערכות בארץ דומים לאלו שננקטו בארה”ב, והתהיות לגבי הרציונל והאפקטיביות תקפות גם לישראל.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • משרד הבריאות מפרסם את דו

    משרד הבריאות מפרסם את דו"ח מיטות האשפוז ועמדות ברישוי לשנת 2023

    משרד הבריאות פרסם הבוקר את דו"ח מיטות אשפוז ועמדות ברישוי דצמבר 2023, המציג מידע מעודכן על מספר המיטות במוסדות הבריאות השונים, בהן מיטות לאשפוז ולאשפוז יום, עמדות לטיפול יום, רפואה דחופה, ניתוח, התעוררות, דיאליזה, לידה ועריסות ילודים.

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני דיכאון וחרדה שנה לאחר אשפוז ביחידת טיפול נמרץ בשל COVID-19 (מתוך BMC Psychiatry)

    שכיחות גבוהה של תסמיני דיכאון וחרדה שנה לאחר אשפוז ביחידת טיפול נמרץ בשל COVID-19 (מתוך BMC Psychiatry)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Psychiatry מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של תסמיני דיכאון וחרדה שנה לאחר אשפוז ביחידת טיפול נמרץ בשל COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות השכיחות ארוכת הטווח של תסמיני דיכאון וחרדה בקרב חולים שאושפזו ביחידות טיפול נמרץ בשל COVID-19 במהלך הגל הראשון של […]

  • האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    בילדים קטנים שנולדו במהלך חודש אוקטובר סיכון מופחת להדבקה בשפעת כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים כותבים כי הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שילדים נוטים לקבל חיסונים בביקורים סדירים בחודש בו הם נולדו וחודש אוקטובר הינה תקופה מצוינת לקבל את החיסון כנגד שפעת. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר הנתונים MarketScan […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה