Medical Management

האם בתי החולים עלולים לקרוס כלכלית ? (הודעת דובר הוועדה לביקורת המדינה )

סכנת הקריסה הכלכלית של בתי החולים  –  ישיבה בנושא המחלקות הפנימיות, פתיחת מחלקות ויחידות בבתי החולים הכלליים- דוח מבקר המדינה 69ב- ישיבת מעקב

מנהל ביה”ח רמב”ם:
“מהצעת החוק לתקצוב מערכת הבריאות, נראה שהמדינה לא למדה דבר מהשנה האחרונה”

יו”ר הוועדה, ח”כ עפר שלח:
“פרט לקורונה על משרד האוצר לבחון מחדש את כל המודל בשל הזדקנות האוכלוסייה” 

הוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות ח”כ עפר שלח, התכנסה היום לדיון בנושא סכנת הקריסה של בתי החולים בעקבות משבר הקורונה.

יו”ר הוועדה, ח”כ עפר שלח: ?הדיון נראה כעוד נושא של מצוקה תקציבית ותזרימי של בתי החולים, אך זה ממש הרבה יותר מכך. פרט למציאות המורכבת שבה אנחנו נמצאים, נדרשת כאן הסתכלות מחדש של כל הצדדים כולל משרד האוצר (שאני לא חושד שרוצים שיינתן משהו אחר שטוב) צריך לבחון את כל המודל מתוך הבנה של הזדקנות אוכלוסייה.
דווקא בגלל הקורונה, זוהי השעה שמבחינתי תפקיד המבקר חשוב מאי פעם כדי לעשות בחינה חסרת רחמים של כל המערכות, בתקווה של נצטרך לראות אותה שוב בכזה מבחן חוזר”.

מנהל ביה”ח רמב”ם, ד”ר מיקי הלברטל, אמר לוועדה שכיו”ר פורום המנהלים של בתיה”ח הממשלתיים, הוא מוכרח לומר ש”המערכת מורעבת עם ריב גלדיאטורים שכל אחד מנסה למשוך את שמיכה. גילנו להפתעתנו לפני שבועיים ישש הצעת חוק בנושא ובה יש תוספת גדולה בהנחות לקופות חולים.  במהלך 2021 הצוותים הרפואיים יקוזזו ונראה שהמדינה לא למדה דבר מהאירוע של תחילת שנת 2020 שפגש אותנו עם מערכת בריאות בחסר שהתקשתה לספק שירות מתאים להתמודדות עם המגפה. בתי החולים עושים כל מאמץ לטרפד את הקטנת כוח האדם המיועדת לחודש יולי 2021. שהמחויבות של בתי החולים היא לשמור ולהגדיל את מצבת כוח האדם באופן כזה שתהיה אפשרות לספק שירות מתאים לאוכלוסיית המדינה”.

מנהל בית החולים הדסה עין כרם, פרופ’ יורם וייס אמר בדיון כי נכון להיום, בהדסה ניתנת הנחה של 20 אחוז לקופות החולים כלומר כ-400 מיליון ש”ח כל שנה בהקשר לשירותים המסופקים להן, “כאשר המדינה מציעה לשפות את בית החולים ב-100 מיליון ש”ח באפן חד פעמי, ברור שאנו נמצאים במצב גרעוני ביחס להנחות שניתנות כאשר המדינה היא זו שכפתה על בית החולים את מתן ההנחה. המדינה צריכה לעשות חשבון מבחינתה האם היא מעוניינת לטפל בבעיה התקציבית של בתי החולים ולהביא אותם ממצב של חסר תזרימי תמידי למצב כלכלי בריא”.

סמנכ”לית וראש חטיבת הכספים בשירותי בריאות כללית רות רלבג, אמרה כי נוסחת ההתחשבנות מול בתי החולים נקבעה לאחר דיונים של שנתיים בהם השתתפו כל הצדדים. לדבריה, “שירותי בריאות כללית מספקת כ-53 אחוז מהשירותים שניתנו בקהילה ובה בכלל לא דנים כאן אלא רק בהקשר לבתי החולים. בדוחות הכספיים של שירותי בריאות כללית קיימים 2 מיליארד ש”ח גרעון על הפעילות הרפואית והמצב כרגע הוא שבמהלך חודש ינואר 2021 מערכת הבריאות תהיה בבעיה קשה”.

מנכ”ל בית החולים פוריה ד”ר ארז און:  “בית החולים פוריה יתקשה לתפקד בשנת 2021 בשל המצב כספי העגום והחסר הקיים של מיטות טיפול נמרץ וחסר בכוח אדם. הפערים הגדולים במערכת הבריאות בולטים יותר בפריפריה בהשוואה למצב בתי החולים במרכז הארץ. בשל חוסר במשאבים, בית החולים פוריה ייאלץ לעצור את עבודת הבנייה שמתבצעות בבית החולים”.

פרופ’ אבישי אליס, יו”ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית אמר בדיון שיש ניסיון לפתור את הבעיות הקיימות במחלקות הפנימיות כאשר הן יהיו המחלקות הראשונות והעיקריות שיסבלו בשל המצב הכלכלי הרעוע שתואר על-ידי מנהלי בתי החולים.

פרופ’ חגי לוין, יו”ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ההסתדרות הרפואית: “בדיון היום נחשף טפח מהמנגנון של הרעבת מערכת הבריאות. הרעבה קיצונית הגורמת לנזק אדיר לבריאות הציבור, למטופלים, למטפלים ולארגונים. מי שמתגאה ב”יעילות” מערכת הבריאות בישראל, מתעלם מהמחיר הבריאותי ומנציח את שיטת ההרעבה על חשבון הבריאות של כולנו.  במקום הפרד ומשול יש לאחד ולתכנן לפי הצרכים האמיתיים.  מערכת הבריאות חולה וחובתנו עכשיו לדאוג לבריאות של מערכת הבריאות. שיטת הפלסטרים והיעדר היציבות גורמת למנהלי בתי החולים לעמוד כקבצנים המתחננים לנדבות ופוגעת באיתנות ויציבות המערכת. כאשר נפגעת מערכת הבריאות הציבורית, החלשים ביותר נפגעים בצורה הקשה ביותר”.

ד”ר זאב פלדמן, יו”ר ארגון רופאי המדינה ומנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בשיבא:                                                                                                                                                                         “בשורה התחתונה מכריחים את הדסה להיות בגרעון תקציבי של 400 מש”ח בשנה. האוצר מכריח את בתי החולים למכור שירותים בהפסד ולתת הנחה של 21 % מראש. הפערים עוד מוגדלים ועמוקים יותר בהנחות שניתנות לקופות מבתי החולים. בעומס שקיים היום במחלקות הפנימיות לא רק שלא משהים חולים אלא הם נאלצים לשכב במסדרון. ממוצע האשפוז ירד ל- 4 ימים. היום צריך לקבוע את תזרים המזומנים של בתי החולים לארבע השנים הקרובות. זה קו החמצן של בתי החולים ועליו צריך להלחם. אין היגיון שבתקופת קורונה יש סכנת פיטורי רופאים ואחיות וקיימת התארכות בקבלת תורים כי אין מקורות תקציביים. חייבים לעשות רביזיה לחוק הקאפ. חייבים להתאים אותו ולעשות שכל בדבר הזה”

סמנכ”ל תכנון תקצוב ותמחור במשרד הבריאות ודים פרמן אמר בדיון כי אחד הדברים המורכבים במערכת היא שכולם צודקים, “צודקים בתי החולים שנמצאים במצב כלכלי רע מאוד וקיימת אי ודאות וצודקות קופות החולים שרוצות לספק שירות טוב למבוטחים. במבט לעתיד יש לחשוב על שיטת התמחור הקיימת אך יחד עם זאת עולה השאלה האם זה הדיון המתאים לבצע ברגע זה. לאחר מתן ההנחות לקופות החולים, המערכת תהיה בחוסר כלכלי משמעותי ולכן בתי החולים הציבוריים ימצאו במצב בו אין להם איתנות כלכלית לתשלום שכר כבר במהלך השנה הקרובה”.

רפרנט בריאות באגף התקציבים במשרד האוצר, רועי רייכר: “במהלך חמש השנים האחרונות ההוצאה הציבורית על בריאות גדלה מ-50 מיליארד ש”ח ל-70 מיליארד ש”ח. תקציב הבריאות גדל פי 2.5 כאשר באחוזים הגידול של תקציב מערכת הבריאות הוא הגדול ביותר בהשוואה לכל משרד אחר. הצעת החוק מייצרת הסדרה והגברת השוויון בין בתי החולים הממשלתיים ובתי החולים הפרטיים שהופלו עד כה”.
ד”ר זאב פלדמן הגיב לדברי נציג האוצר: “טענות האוצר אינן מדויקות והתוספות שניתנו הינן נומינליות מבלי שנלקחו בחשבון גידול והזדקנות האוכלוסייה.  החוק כעת מנציח וודאות של חוסר תקווה כלכלית של כלל בתי החולים בישראל ל-4 השנים הקרובות.
ההנחות בגובה מאות מיליוני שקלים בשנה שחייב כל בית חולים לתת לקופות החולים מבטיחות את גירעונות הענק גם ב-4 השנים הקרובות. חייבים לשנות את חוק הקאפ, להתאים אותו לגידול באוכלוסייה ובהזדקנותה ולאפשר לבתי החולים לספק את השירותים להם ראויים אזרחי ישראל.”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.