Melanoma & BCC

באופן מפתיע: סרטן עור דווקא בחורף (העמותה הישראלית לסרטן עור)

הודעת העמותה הישראלית לסרטן עור

רגע לפני תחילת העונה הקרה והגשומה מומחים באונקולוגיה ובמחלות עור מזהירים מפני תחלואה מסרטן עור דווקא בחורף. “בניגוד לתפיסה הרווחת שסרטן עור עלול להיגרם רק בין החודשים יוני-ספטמבר בגלל החשיפה לשמש, ישנם שני גורמים משמעותיים שעלולים לגרום לתחלואה מוגברת בסרטן עור אפילו בחורף”, מסביר ד”ר עמיחי מאירוביץ, אונקולוג בכיר ומנהל היחידה לקרינה ממוקדת בבית החולים הדסה. “הראשון השמש קופחת גם בחורף, גם בימים שנדמה לנו שלא. מדובר בשמש ‘שקרנית’ עם קרינת UV משמעותית בדיוק באותה רמה כמו בימי הקיץ”, מסביר ד”ר מאירוביץ. לדבריו, אנשים שיוצאים לסקי סובלים פעמים רבות מכוויות בחורף מאחר והם עוסקים בפעילות גופנית על הר גבוה והם חשופים יותר לשמש. על אף הקור העז, קרני השמש עוצמתיות עלולות לגרום לכוויות בעיקר באזור הפנים החשוף. בנוסף, עור הגוף של הגולשים נפגע גם מקרני השמש שמשתקפים אליהם חזרה מהשלג. “השני העור היבש בחורף. עור יבש נוטה להיפצע וחשוף יותר לנזקי הקרינה. רבים סבורים באופן שגוי שהם סובלים מנגע קור, חום או סתם יובש ולא מודעים לכך שהפצע שמתפתח אצלם הוא למעשה גידול סרטני של סרטן עור שאינו מלנומה”, מוסיף ד”ר מאירוביץ. לדבריו, החשיפה לשמש בקיץ יכולה גם לגרום לגידול, שיתפרץ דווקא בחורף, כאשר ישנם יותר מחלות וירליות, המחלישות את מערכת החיסון. התפרצות פצעים המדמים הרפס, יכולה למסך ולהטעות וכך לגרום, שלא במודע לאחור באבחנה.

מי צריך להיבדק?

“היארעות סרטני עור שאינם מלנומה קשורה באופן ישיר לחשיפה לקרני השמש בכל ימות השנה”, מסבירה ד”ר מור מיודובניק, רופאה בכירה במרפאה לאבחון מוקדם של סרטן העור ומתמחה במערך האונקולוגי, מרכז רפואי ע”ש סוראסקי, ת”א.

“האוכלוסיות בסיכון גבוה כוללות בעלי עור בהיר, שיער בהיר/ג’ינגי’ים עם נטייה להיכוות בשמש, בעלי היסטוריה משפחתית של סרטן עור ואנשים עם חשיפה רבה לשמש במהלך החיים על-רקע עבודה בחוץ או תחביבים, כגון ים, בריכה או מגרש הטניס” .

לדבריה, ההמלצה לאוכלוסיות אלה, בנוסף להתמגנות טובה משמש, הינה להיבדק על-ידי רופא העור, לפחות פעם בשנה – בדיקה מקיפה קלינית ודרמוסקופית; לפעמים אף בדיקה בתדירות גבוהה יותר, כתלות בגורם הסיכון וסוג העור.

“בדיקת עור מקיפה כוללת קרקפת, כפות ידיים ורגליים וריריות, אם כי סרטן עור שאינו מלנומה יופיע ברובו באזורים החשופים לשמש”, מסבירה ד”ר מיודובניק. “ההמלצה לבדיקה שנתית תקפה לכל האוכלוסיה, כן, גם לאנשים שאינם נמנים על אוכלוסיות בסיכון. בדיקת העור הינה בדיקת סקר פשוטה וחשובה, כמו כל בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן”.

סרטן עור שאינו מלנומה הינו שק של מחלות, אך ברובו הגדול שני סוגי סרטן: BCC (“בזליומה”, סרטן תאי הבסיס) וSCC (סרטן תאי הקשקש). “במרבית המקרים מדובר בסרטן מקומי שניתן להסרה כירורגית או טיפול קרינתי מקומי, וריפוי מלא. אולם, במקרים מסוימים בעיקר אחרי שנות חשיפה מרובות לשמש סרטן תאי הקשקש (SCC) עשוי להתקדם ולהפוך אלים. בסרטן מפושט או מתקדם מקומית, הטיפול המקובל היה  באמצעות כימותרפיה לעיתים בשילוב קרינה פליטיבית, עם אחוזי תגובה לא מרשימים”, מסביר ד”ר מאירוביץ ומוסיף: לאור העובדה שבגידולים אלו נמצא ביטוי גבוה של חלבון PD-L1, המעכב את פעילות המערכ האימונית, יש הגיון בטיפול אימונותרפי, המנטרל את העיכוב שתאי הסרטן משרים, ואכן לאחרונה רשויות הבריאות בעולם אישרו טיפול אימונותרפי ראשון לסוג זה של סרטן לאחר במחקרים נמצא שלתרופה יש שיעורי תגובה מרשימים ביותר. הטיפול הזה מהווה מענה חשוב עבור חולים רבים, שחלקם הלא מבוטל מבוגרים,  בשלב מתקדם או גרורתי של המחלה”.

לעמוד הפייסבוק של העמותה הישראלית לסרטן עור הנגשה מידע ותמיכה לחולי מלנומה וסרטני עור אחרים  ולאתר העמותה הישראלית לסרטן עור.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה