Menopause

בניגוד לטיפול הורמונלי פומי, טיפול הורמונלי טרנסדרמלי או וגינאלי לא היה קשור לעלייה בסיכון לשבץ במסגרת רשם לאומי דני (stroke)

על בסיס ניתוח נתוני רשם לאומי דני מ-1995 עד 2010 ואשר כלל קרוב למיליון נשים בגיל 51-70 נמצא שבעוד ששימוש בטיפול הורמונלי פומי היה קשור לעלייה בסיכון לשבץ, הרי שלא נמצא קשר כזה לגבי טיפול הורמונלי טרנסדרמלי או וגינאלי.

ברקע מסבירים החוקרים כי מחקרים אקראיים כפולי סמיות לבחינת האפקט של טיפול הורמונלי פומי פוסטמנופאוזלי הופסקו בשל החשש לסיכון מוגבר לשבץ. מטרת החוקרים הייתה להעריך את הסיכון לכל סוגי השבץ ולתתי סוגים הקשורים לטיפול הורמונלי, ולחקור את ההשפעה של משטרי ואופן מתן הטיפול.

כאמור נעשה שימוש במחקר עוקבה לאומי (דנמרק) היסטורי של נשים בגיל 51-70 משנת 1995-2010 באמצעות איחוד של 5 רשמים. הרשם הלאומי של סטטיסטיקה של מוצרים רפואיים סיפק מידע על חשיפה לטיפול הורמונלי, ומתוך רשם המטופל הלאומי או רשם גורמי התמותה נאספו נתונים הנוגעים לאבחנות של שבץ (איסכמי, מדמם, תת עכבישי מדמם).

החוקרים חישבו יחסי סיכון מותאמים מרובים תוך שימוש במודל רגרסיה מסוג Poisson.

החוקרים מדווחים כי מבין 980,003 נשים, 20,199 סבלו משבץ (78% איסכמי, 12% מדמן, ו-10% תת עכבישי מדמם) . בסה”כ 36% מהנשים עשו שימוש בטיפול הורמונלי.

שימוש נוכחי היה קשור לסיכון יחסי לשבץ של 1.16 (בטווח בין 1.12-1.22) . בהשוואה לנשים שלעולם לא השתמשו בטיפול הורמונלי, הסיכונים היחסיים המוגברים לכל סוגי השבץ עם שימוש מתמשך, מחזורי המשלב אסטרוגן/פרוגסטין, ואסטרוגן בלבד היו בהתאמה 1.29 (בטווח 1.21-1.37), 1.11 (1.04-1.2) ו-1.18 (1.1-1.26).

הסיכון המוגבר נבע בעיקר מהעלייה בסיכון לשבץ איסכמי, אך לא מדמם.

החוקרים מדגישים כי טיפול טרנסדרמלי הורמונלי לא היה קשור לסיכון לשבץ, וטיפול הורמונלי וגינלי אף היה קשור לסיכון מופחת לשבץ.

החוקרים מסכמים כי במסגרת מחקר עוקבה לאומי זה, נמצא כי טיפול הורמונלי פומי היה קשור לסיכון מוגבר לשבץ איסכמי, ממצא שהיה מתאים לתוצאות מתוך מחקרים אקראיים. עם זאת, לא נמצאה עדות לשלייה בסיכון לשימוש בטיפול הורמונלי טרנסדרמלי או וגינאלי.

Løkkegaard E, et al. Stroke. 2017.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן מלווה בשיפור בתפקוד המיני בנשים עם הפרעה בתפקוד רצפת האגן, כולל שיפור עוררות מינית, אורגזמה, שביעות רצון ותפקוד מיני כולל בנשים, ללא עדות לאירועים חריגים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירה שיטתית שפורסמה בשנת 2015 הציעה השפעה […]

  • עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    השיעור המתוקן לגיל של אירועים מוחיים בארצות הברית ירד בין השנים 1990 עד 2019, בעוד שהשיעורים האבסולוטיים של היארעות, הימצאות, תמותה ושנות חיים מתוקנת למוגבלות עלו במהלך שלושת העשורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מניתוח הנתונים עולה כי חלה עליה משמעותית בשיעורי אירוע מוחי המורגי וזינוק בשיעור אירועים מוחיים במבוגרים […]

  • טיפול ב-Elinzanetant מפחית משמעותית תדירות גלי חום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הודעת חברת Bayer)

    טיפול ב-Elinzanetant מפחית משמעותית תדירות גלי חום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הודעת חברת Bayer)

    טיפול פעם ביום ב-Elinzanetant מלווה בירידה משמעותית בתדירות תסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה בנשים לאחר-מנופאוזה, בהשוואה לפלסבו, כך עולה מתוצאות מוקדמות ממחקר OASIS 3. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי Elinzanetant הינו אנטגוניסט לקולטן ל-Neurokinin-1,3 בשלבים מתקדמים של פיתוח קליני כטיפול לא-הורמונאלי בתסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה על-רקע מנופאוזה. מחקר OASIS 3 הינו המחקר השלישי בשלב 3 בתכנית […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן קיבה? (Maturitas)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן קיבה? (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בסיכון מופחת לסרטן קיבה בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן קיבה הינה ממאירות נפוצה בגברים ובנשים, אך נפוצה יותר בקרב נשים לאחר-מנופאוזה לעומת נשים צעירות יותר. ההשפעה המגנה של הורמוני מין כנגד סרטן […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה עשוי להביא לשיפור תסמיני דיכאון בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמיני דיכאון מתועדים בשכיחות גבוהה בנשים סביב תקופת המנופאוזה ובשנים הראשונות לאחר מנופאוזה. למרות שטיפול הורמונאלי חליפי נחשב לאפשרות הטיפול היעילה ביותר להקלה על תסמינים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה