Menopause

טיפול קוגניטיבי התנהגותי קצר עשוי לשפר קשיי שינה לנשים בגיל המעבר (Sleep)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

Cognitive Behavioral Therapy (CBT) מסתמן כטיפול יעיל לשיפור השינה בנשים בגיל המעבר הסובלות מקשיי שינה וגלי חום. כך על פי מחקר שפורסם בעיתון SLEEP בנובמבר 2017.

CBT הינו טיפול קצר טווח וממוקד בעיה הנמצא בשימוש נפוץ. הטיפול מסייע למטופלים לראות את האינטראקציה בין אמונות, מחשבות ורגשות, ואת ההשלכות שלהם על דפוסי ההתנהגות.

בעיות שינה נפוצות בגיל המעבר. גם נשים שלא מוגדרות רשמית כסובלות מאינסומניה, סובלות לעיתים מקשיי הירדמות או מהתעוררות באמצע הלילה.

מחקר זה אסף נותנים מ-4 מחקרי ה MsFLASHThe Menopause Strategies: Finding Lasting Answers for Symptoms and Health network . מחקרים אלה היו מחקרים אקראיים מבוקרים, שכללו 546 נשים בשלב המנופאוזה או אחריה, בגילאים 40-72. כל הנשים סבלו מבעיות שינה ומגלי חום.

ההתערבויות כללו: טיפול תרופתי ב Escitalopram 10-20מ”ג/יום, יוגה, פעילות אירובית, אומגה 3 במינון 1.8גרם/יום, טיפול הורמונלי חליפי (17-beta-estradiol 0.5מ”ג/יום), venlafaxine 75מ”ג/יום, או CBT לאינסומניה (CBT-I). התוצא הנמדד היה ISI (Insomnia Severity Index) ו PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) אשר נמדדו בתחילת הטיפול ושוב כעבור חודשיים מתחילת הטיפול.

בתחילת המחקר לכחצי מהנשים היה ISI בסיס של 12 ומעלה (בטווח של 0-28) (ניקוד גבוה מצביע על בעיה חמורה יותר בשינה). מבין ההתערבויות, CBT הביא לירידה הגדולה ביותר ב ISI מרמת הבסיס לעומת קבוצת הביקורת, ירידה של 5.2 נקודות (CI -7.0- -3.4). גם טיפול בוונלפקסין הביא לירידה ב ISI (-2.1 נקודות), וכך גם פעילות גופנית (-2.3 נקודות). ירידה קטנה יותר בניקוד נצפתה לאחר טיפול באסציטלופרם, יוגה וטיפול הורמונלי. הירידה הגדולה ביותר בניקוד ה PSQI נצפתה גם היא בטיפול ב CBT, עם ירידה של -2.7 (-3.9- -1.5). ירידה מתונה יותר בניקוד נצפתה גם עבור ההתערבויות האחרות. טיפול באומגה 3 לא הביאה לשיפור בעיות השינה בשני המדדים.

החוקרים מסכמים כי תוצאות המחקר תומכות בהמלצות הנוכחיות לטיפול ב CBT כטיפול קו ראשון לנשים בגיל המעבר עם קשיי שינה וגלי חום. זוהי בשורה חיובית מכיוון שטיפול ב CBT הוא טיפול החף מהתערבות תרופתית, אינו פולשני, אינו יקר וקצר מועד.

Effects of pharmacologic and nonpharmacologic interventions on insomnia symptoms and subjective sleep quality in women with hot flashes: A pooled analysis of individual participant data from 4 MsFLASH trials. SLEEP, November 20, 2017.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה