Menopause

האם טיפול הורמונאלי חליפי עשוי להאט הידרדרות קוגניטיבית בנשים לאחר-מנופאוזה? (Menopause)

טיפול הורמונאלי עשוי להביא להאטת הידרדרות קוגניטיבית בנשים לאחר-מנופאוזה עם ליקוי קוגניטיבי קל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of the North American Menopause Society.

המחקר הפרוספקטיבי כלל 35 נשים קוריאניות לאחר-מנופאוזה, כולן עם ליקוי קוגניטיבי קל. גיל המשתתפות הממוצע עמד על 70 שנים וכולן טופלו ב-Donepezil מסיבות אתיות. המינון הראשוני של Donepezil עמד על 2.5 מ”ג/ביום בשבוע הראשון, עם הכפלת המינון לאורך 4 השבועות הבאים ולאחר מכן הועלה ל-10 מ”ג/יום, במידה ונסבל. כל המשתתפים השלימו הערכת גנוטיפ APOE (Apolipoprotein E), גורם סיכון מוכח למחלת אלצהיימר ותפקוד קוגניטיבי ירוד.

הנשים חולקו באקראי לטיפול ב-MP4 (Micronized Progesterone) במינון 100 מ”ג/יום עם ג’ל E2 (Estradiol) בריכוז 0.1%, שנמרח על האמה לפני השינה, או תכשירי דמה במראה תואם. המינון ההתחלתי של E2 עמד על 0.5 מ”ג/יום והועלה כל חודש עד 2 מ”ג/יום, במידה ונסבל. המשתתפות היו במעקב לאורך שנתיים והתפקוד הקוגניטיבי נבחן כל שישה חודשים.

התוצא העיקרי היה השינוי בתפקוד הקוגניטיבי, כפי שנקבע לפי מדד Montreal Cognitive Assessment, Mini-Mental State Examination ומדד Alzheimer’s Disease Assessment Scale-Cognitive Subscale. איכות החיים, דיכאון והיכולת לבצע פעילויות יומיומיות נבחנו גם כן כל שישה חודשים, על-בסיס מבחנים שונים.

במהלך תקופת המחקר, תשע מבין 17 המשתתפות בקבוצת הפלסבו התקדמו לדמנציה (53%), בהשוואה לשמונה מבין 18 הנשים בקבוצת ההתערבות (44%). עם זאת, מניתוח חד-משתני לא עלו הבדלים מובהקים בתפקוד הקוגניטיבי בין קבוצת ההתערבות וקבוצת הביקורת. ההבדלים הפכו מובהקים רק לאחר תקנון לגנוטיפ APOE.

בהשוואה לקבוצת הפלסבו, בקרב נשים שקיבלו טיפול הורמונאלי תועדו מדדים טובים יותר משמעותית במדדי Montreal Cognitive Assessment (הבדל ממוצע של 3.85, p=0.043) ובמדד Mini-Mental State Examination (הבדל ממוצע של 3.26 נקודות, p=0.0319). המדדים הטובים יותר בסולם Montreal Cognitive Assessment בקבוצת הטיפול הפכו בולטים לאחר 18 חודשים.

בקבוצת ההתערבות לא תועדו הבדלים מובהקים במדדי Alzheimer’s Disease Assessment Scale. בנוסף, לא תועדו הבדלים מובהקים בין קבוצת ההתערבות וקבוצת הפלסבו בהערכת דיכאון או איכות חיים, שלעיתים קרובות מלוות בירידה בתפקוד הקוגניטיבי.

אירועים חריגים היו נפוצים יותר בקבוצת ההתערבות (17 נשים, 90%), בהשוואה לקבוצת הפלסבו (7 נשים, 39%). התופעות הנפוצות כללו דימום/הכתמה נרתיקית, שינוי/כאב בשד ואי-נוחות גניטאלית אחרת, כולן תופעות לוואי אופייניות לטיפול הורמונאלי. לא תועדו אירועים קרדיווסקולאריים, מחלות ממאירות או מקרי תמותה בקבוצת הטיפול הפעיל.

Menopause 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה