Menopause

וריאיביליות ניכרת בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לתמותה של חולי סוכרת (Diabetes/Metabolism Research and Reviews)

ממחקר חדש מישראל, בראשות ד”ר אביבית כהן מבית החולים הדסה עין כרם, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Diabetes/Metabolism Research and Reviews עולה כי במבוגרים עם סוכרת קיים סיכון מוגבר לתמותה עם שונות גבוהה יותר בערכי המוגלובין מסוכרר לאורך תקופה של חמש שנים.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה תצפיתי שכלל 293,314 מבוגרים בגילאי 35-89 שנים עם סוכרת, אשר היו רשומים לפחות ארבע פעמים במאגר הסוכרת הארצי בין 2012 עד 2016 (גיל חציוני של 68 שנים, 49.6% גברים).

מבין המשתתפים במחקר, בלמעלה ממחצית (54.8%) תועד משך סוכרת של מעל עשר שנים ורבע מהמשתתפים טופלו באינסולין. החוקרים מדווחים כי 62.1% מהחולים לא נדרשו לאשפוז בבתי חולים במהלך תקופת המחקר, כאשר 11.1% מהחולים אושפזו לפחות שלוש פעמים. חציון ריכוז המוגלובין מסוכרר אחרון שתועד במהלך תקופת המחקר עמד על 7%.

המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות גיל: 35-54 שנים, 55-69 שנים ו-70-89 שנים. קבוצות אלו סווגו עוד למקבץ חולים עם ריכוז המוגלובין מסוכרר יציב, עליה בריכוז המוגלובין מסוכרר או ירידה בהמוגלובין מסוכרר בהתאם למגמות ריכוז המוגלובין מסוכרר שנה-אחר-שנה.

בכל קבוצות הגיל, בקרב מבוגרים עם ריכוז המוגלובין מסוכרר במגמת עליה או ירידה תועד סיכוי גבוה יותר לתמותה במהלך המעקב, בהשוואה לאלו עם ריכוז המוגלובין יציב לאורך זמן. ריכוז המוגלובין מסוכרר היה מנבא של תמותה בכל קבוצות הגיל. הסיכון לתמותה עלה בקרב משתתפים עם ריכוז המוגלובין מסוכרר של 7% ומטה באלו עם מגמת ירידה בריכוזי המוגלובין מסוכרר ובאלו עם ריכוז המוגלובין מסוכרר של מעל 7% עם מגמת עליה בריכוז המוגלובין מסוכרר.

באלו עם ריכוז המוגלובין מסוכרר מעל 7% ומגמת ירידה בריכוז מדד זה תועד סיכון מוגבר לתמותה בקבוצות הגיל 35-54 שנים (יחס סיכויים של 1.6, P=0.02), 55-69 שנים (יחס סיכויים של 1.3, p<0.01) ואלו בגילאי 70-89 שנים (יחס סיכויים של 1.4, p<0.01). רק במבוגרים בקבוצת הגיל מבוגר ביותר תועד סיכון גבוה לתמותה בנוכחות ריכוזי המוגלובין מסוכרר במגמת עליה. הקשר היה מובהק סטטיסטית באלו עם ריכוז המוגלובין מסוכרר של עד 7% (יחס סיכויים של 1.4, p<0.01) ובאלו עם ריכוז המוגלובין מסוכרר מעל 7% (יחס סיכויים של 1.2, p<0.01).

ממצאים אלו מעידים על חשיבות איזון גליקמי גם בגיל מבוגר, אם כי לא ברור מדוע לא הייתה עליה בתמותה באלו בגילאים צעירים יותר.

Diabetes/Metabolism Research and Reviews 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה