Menopause

חבלת ראש מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה גם ללא אובדן הכרה (JAMA Netw Open)

חבלת ראש עם וללא אובדן הכרה מלווה בסיכון מוגבר לשינויים נוירו-דגנרטיביים ופגיעה בכלי דם המעלים את הסיכון לדמנציה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

מחקרים קודמים הראו כי חבלת ראש הינה גורם סיכון לליקוי קוגניטיבי ודמנציה, אם כי מרבית העדויות בנושא נוגעות לחבלת ראש בדרגה מתונה או חמורה. מרבית חבלות הראש באוכלוסייה הכללית הן בחומרה קלה יחסית.

המחקר הנוכחי כלל בדיקות לאחר המוות של 1,689 מוחות של חולים מבוגרים שלקחו חלק במחקרים להערכת זקנה: Religious Orders Study, Rush Memory and Aging Project ו-Minority Aging Research Study.

מבין כלל החולים, 67% היו נשים, הגיל הממוצע בעת המוות עמד על 89.2 שנים. בניגוד למחקרים קודמים, המשתתפים במחקר לא סבלו מדמנציה בעת הגיוס למחקרים השונים. הערכת חבלת ראש ואובדן הכרה התבססה על דיווח עצמי בעת הגיוס למחקר ובמסגרת ביקורי מעקב שנתיים. משך המעקב הממוצע עמד על 8.7 שנים.

החוקרים סיווגו 1,024 משתתפים ללא היסטוריה של חבלת ראש, 161 חולים עם היסטוריה של חבלת ראש עם אובדן הכרה ו-504 חולים עם היסטוריה של חבלת ראש וללא אובדן הכרה.

הערכות נוירו-פתולוגיות כללו הערכת עומס עמילואיד-ביתא, סבכים נוירופיברילריים, גופיפי לואי, אוטמים מוחיים ושינויים נוירו-פתולוגיים אחרים. נתונים נוירו-פתולוגיים מלאים היו זמינים עבור 1,578 מקרים.

בהשוואה לאלו ללא היסטוריה של חבלת ראש, באלו עם חבלת ראש ואובדן הכרה תועד עומס משקעי עמילואיד ביתא גדול יותר (p=0.008) לאחר תקנון לגיל בעת המוות, מין ורמת השכלה. בקרב חולים עם היסטוריה של חבלת ראש ואובדן הכרה תועד עומס משקעי עמילואיד ביתא גדול יותר באזור טמפורלי וניאו-קורטיקאלי, בהשוואה לאלו ללא חבלת ראש.

בקרב אלו עם היסטוריה של חבלת ראש ואובדן הכרה תועד סיכוי גבוה יותר לאוטם מוחי (יחס סיכויי של 1.45, p=0.02) ומיקרו-אוטמים (יחס סיכויים של 1.70, p=0.002). הקשר היה בולט במיוחד עבור מיקרו-אוטמים תת-קורטיקאליים, עם סיכוי גבוה ב-85% לאוטמים אלו (p=0.002).

בקרב אלו עם חבלת ראש וללא אובדן הכרה לא תועדו שיעורים גבוהים יותר של שינויים פתולוגיים של מחלת אלצהיימר, אך תועד סיכון מוגבר לגופיפי לואי (יחס סיכויים של 1.37, p=0.04) ומיקרו-אוטמים קורטיקאליים (יחס סיכויים של 1.43, p=0.008), בהשוואה לחולים ללא חבלת ראש.

הקשר בין חבלת ראש, עם או ללא אובדן הכרה, עם שינויים פתולוגיים בכלי הדם נותר גם לאחר תקנון לגורמי סיכון וסקולאריים ונטל מחלה וסקולארית.

ממצאי המחקר מעלים את האפשרות כי חבלת ראש עם אובדן הכרה עשוי לערב מסלולים שונים בהשוואה לחבלת ראש ללא אובדן הכרה. לדוגמא, ייתכן וחבלת ראש עם אובדן הכרה משפיעה על פינוי עמילואיד, בעוד שחבלת ראש ללא אובדן הכרה כוללת מנגנון המוביל לגופיפי לואי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי כל צורות חבלת ראש, גם צורות קלות יותר שאינן מובילות לאובדן הכרה, עשויות להוביל לשינויים פתולוגיים במוח ולהעלות את הסיכון לדמנציה.

JAMA Netw Open. 2022

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה קשר הדוק בין השמנה ובין החמרת מוגבלות, התקדמות מחלה וירידה באיכות החיים של מבוגרים עם טרשת נפוצה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה נקשרה עם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. עם זאת, אין מידע רב אודות הקשר בין השמנה ובין הסיכון להתקדמות מחלה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה […]

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי טיפול בבנזודיאזפינים בשלב מוקדם של הריון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפלה, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תכשירים ממשפחת בנזודיאזפינים יכולים לחצות בקלות את מחסום השליה ולהצטבר בריכוזים משמעותיים ברקמות עובר. לאור ההשפעה האפשרית של תרופות אלו על התרבות תאים ותהליכי […]

  • טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב- Atogepant(קיוליפטה) במינון 60 מ”ג פעם ביום הפחית משמעותית את מספר ימי מיגרנה בחודש לאחר 12 שבועות, בהשוואה לטיפול פומי ב-Rimegepant (נורטק) במינון 75 מ”D אחת ליומיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cephalalgia. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Atogepant ו-Rimegepant הן תרופות ממשפחת אגוניסטים ל-CGRP ומשמשות כטיפול למניעת מיגרנה. Atogepant מיועד למניעת […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

  • הפסקת תרופות מסוימות מלווה בסיכון מוגבר להתלקחות טרשת נפוצה (JAMA Neurol)

    הפסקת תרופות מסוימות מלווה בסיכון מוגבר להתלקחות טרשת נפוצה (JAMA Neurol)

    הפסקת טיפולים בעלי יעילות גבוהה המשפיעים על תנועת תאי מערכת החיסון, דוגמת Natalizumab (טייסברי) או Fingolimod (גילניה), מלווה בעליה משמעותית בסיכון להתלקחות בקשישים עם טרשת נפוצה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. עם זאת, הפסקת טיפולים המפחיתים ספירת תאי B, דוגמת טיפול כנגד CD20, אינו מלווה בסיכון מוגבר להתלקחות המחלה. מחקר העוקבה התצפיתי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה