Metabolic Syndrome

מהי התזונה המיטבית לשמירה על משקל הגוף לאחר הורדתו? (מתוך NEJM)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון New England Journal of Medicine בו ביקשו החוקרים לבחון דרכים לשמירה על משקל במטופלים אשר הצליחו לרדת במשקלם באמצעות תזונה מוגבלת-קלוריות, עולה כי תזונה עתירת חלבון ובעל Glycemic index (GI) נמוך הייתה טובה משמעותית למטרה זו בהשוואה לתזונה דלת חלבון, עתירת GI או שתיהן גם יחד.

לדברי החוקרים, עלה בידם להדגים בעבודתם זו בעוקבה אירופאית גדולה כי שינוי רמות החלבון (עלייה אל קצת מעבר לרמות המומלצות בדרך כלל של צריכת חלבון) והורדת האינדקס הגליקמי בתזונה עשויים לסייע לשמירה על משקל שהורד. הם מדווחים על תוצאות ניתוח נתונים ממחקר ה-Diet, Obesity and Genes (Diogenes).

החוקרים מוסיפים כי לא ברור עדיין שמא ליכולת לשמור על משקל בריא- או לאמצעים המאפשרים זאת- השלכות ביחס לתחלואה לבבית. עד כה נבדקה היכולת לשמור על משקל הגוף, הם מבהירים, ועדיין מוקדם לומר שמא הדבר מתרגם לסיכון קרדיווסקולארי נמוך יותר.

במחקר נכללו 773 נבדקים אשר הצליחו לרדת במשקלם 11 ק”ג בממוצע באמצעות תזונה מוגבלת-קלוריות (כ-8% ממשקלם המקורי) בתחילת המחקר. עבור שלב ‘השמירה על המשקל’ הוקצו אקראית לקבל תזונת ביקורת, תזונה דלת-חלבון ודלת-GI, תזונה דלת-חלבון ועתירת-GI, תזונה עתירת-חלבון ודלת-GI או לחילופין תזונה עתירת-חלבון ועתירת-GI.

במהלך 26 שבועות של מעקב, נמצא כי רק נבדקים אשר הוקצו לקבל תזונה דלת-חלבון ועתירת-GI שבו ועלו במשקל בצורה משמעותית (1.67 ק”ג בממוצע בקרב אלו מהם שסיימו את המעקב), בעוד שאלו שהוקצו לקבל תזונה עתירת-חלבון ודלת-GI למעשה הוסיפו וירדו מעט במשקלם (0.38- ק”ג בממוצע). ממצאים דומים נצפו כאשר בוצע ניתוח על פי Intention-to-treat. לדברי החוקרים, הנבדקים בקבוצת התזונה עתירת-החלבון ודלת-ה-GI הראו בנוסף את הסיכון הנמוך ביותר לנשור מהמחקר, בעוד ששיעור הנשירה הרב ביותר נצפה בקבוצת התזונה דלת-החלבון ועתירת-ה-GI. לטענתם, ניתן לשער כי אלו המראים את ההצלחה הרבה ביותר מבחינת שמירה על המשקל יהיו גם אלו עם שיעור הנשירה הנמוך ביותר, אולם הם מציינים אין בידיהם כי מידע על מנת לטעון זאת.

כממצא נלווה אשר עלה מהמחקר הנוכחי, מדווחים החוקרים כי נכללו בעוקבת המחקר משפחות שלמות, ולא רק מבוגרים המצויים במשקל עודף, כך שמשפחות שלמות צרכו את מוצרי המזון המומלצים להם, ללא הגבלה על כמות המזון הנצרך. החוקרים מצאו כי במשפחות בהן המבוגר המשתתף הוקצה לקבל תזונה עתירת-חלבון ודלת-GI, אחוז הילדים הסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר באותן משפחות הלך וירד לאורך תקופת המחקר.

לדברי החוקרים, טרם עלה בידם לבחון אילו סוגים של חלבון נצרכו בידי משתתפי המחקר, נתונים אשר עשויים לטענתם לעניין קרדיולוגים, אם כי הם משערים כי הסוגים השכיחים ביותר של חלבון מן החי נבדלו ככל הנראה בין שמונת המרכזים האירופאיים שהשתתפו במחקר. בנוסף, הם מנבאים כי התועלת בכל הנוגע לשמירה על משקל הגוף תהיה דומה ללא תלות במקור החלבון (מן החי או מן הצומח).

ישנו דיון מתמשך ביחס להשפעה הבריאותית הממשית של שומנים רוויים בהשוואה לפחמימות ולשומנים אחרים, מסבירים החוקרים, וזאת לא רק ביחס לתחלואה קרדיווסקולארית כי אם גם ביחס להתפתחות סרטן. לדבריהם, יהיה צורך לבחון את נתוניהם בכל הנוגע להשפעות ארוכות הטווח, וכן ביחס לגורמי הסיכון הקרדיווסקולאריים, על מנת לספק הערכה מבוססת יותר של ההשפעות הטובות או הרעות האפשריות ביחס לכולסטרול (הנלווה לצריכה רבה יותר של חלבון).

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון ואשר מתייחס לפרסום הדברים, מזכירים מומחים בתחום כי מספר מחקרים רצנטיים לא מצאו הבדלים במידת הירידה במשקל בין תזונות פופולאריות שונות. לדבריהם, יכולתו של הפרט לשמור על ההיענות לאורך זמן עשויה להיות מושפעת מהאופן בו תזונה זו או אחרת משפיעה על תחושת הרעב ועל המטבוליזם. הם טוענים כי יש צורך בהמשך המחקר בתחום על מנת להבהיר את המנגנונים באמצעותם הרכב התזונה מתווך את משקל הגוף וכן על מנת לפתח אסטרטגיות חדשות להשפיע על שינויים התנהגותיים.

N Engl J Med 2010; 363:2102-2113

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה