Metabolic Syndrome

התועלת של מכשיר CPAP בחולים עם תסמונת מטבולית (New England Journal of Medicine)

שלושה חודשי טיפול במכשיר CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) הביאו לשיפור במרכיבים שונים של התסמונת המטבולית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בחולים עם תסמונת מטבולית ותסמונת דום נשימה חסימתי בשינה. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine.

החוקרים כותבים כי מהממצאים עולה כי טיפול ב-CPAP לווה בירידה בערכי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, ברמות השומנים בדם, בערכי HbA1c, במדד מסת הגוף ובהשמנה בטנית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי 70-80% מהחולים עם תסמונת דום נשימה חסימתי בשינה סובלים גם מתסמונת מטבולית וכי ידוע כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי ליתר לחץ דם ועמידות לאינסולין. בעוד ש-CPAP הינו טיפול מוכח לדום נשימה חסימתי בשינה, השפעתיו על התסמונת המטבולית אינן ידועות. עד כה נערכו מחקרים מעטים בנושא, עם תוצאות סותרות.

במסגרת המחקר הנוכחי, שהיה אקראי, מבוקר-פלסבו, כפל-סמיות, נכללו 99 חולים שעברו שלושה חודשי טיפול ב-CPAP או טיפול דמה, עם חודש אחד הפסקה בין שתי ההתערבויות.

מהתוצאות עולה כי בהשוואה לטיפול דמה, טיפול ב-CPAP לווה בירידה משמעותית בערכי לחץ דם סיסטולי (הבדל של 3.86- מ”מ כספית) ודיאסטולי (הבדל של 2.49- מ”מ כספית);  ערכי HbA1c (הבדל של 0.21- אחוז), רמות טריגליצרידים (הבדל של 18.65- מ”ג לד”ל), LDL (הבדל של 9.55- מ”ג לד”ל), non-HDL וכולסטרול כללי (הבדל של 13.26- מ”ג לד”ל), מדד מסת הגוף והשמנה תת-עורית וויסארלית (הבדל של 0.73- סנטימטרים בהיקף הבטן).

לאחר טיפול ב-CPAP, 14 חולים (20%) לא ענו עוד על הקריטריונים להגדרת תסמונת מטבולית, כאשר בחמישה חולים לא נותרה עוד אבחנה של יתר לחץ דם, בשני חולים ערכי סוכר בדם בצום התנרמלו, רמות טריגליצרידים התנרמלו בשני חולים, ערכי HDL לא ענו עוד על הקריטריונים לתסמונת בשלושה חולים, ערכי טריגליצרידים ו-HDL בחולה אחד, וערכי טריגליצרידים, HDL ורמות סוכר בדם בצום בחולה נוסף.

החוקרים סבורים כי הפסקת זרימת האוויר בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה מובילה לירידה בריוויון החמצן בלילה, עם שחרור הורמונים סימפטטיים ופגיעה בתפקוד האנדותל, המובילים כולם להפרעות מטבוליות.

מבחינה קלינית, התועלת שהודגמה עשויה להביא לירידה משמעותית בסיכון למחלות לב וכלי דם. החוקרים ממליצים לערוך בדיקות סקר בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה לנוכחות תסמונת מטבולית, ובנוסף לערוך שינויים באורחות חיים, הפחתת משקל ושינויים תזונתיים, טיפול ב-CPAP. עם זאת, יש להסביר קודם לכן לחולים אודות חשיבות ההיענות לטיפול.

New England Journal of Medicine

לידיעה ב-Heart

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה