Metabolic Syndrome

תסמונת מטבולית מעלה את הסיכון לסיבוכים ריאתיים לאחר ניתוח בריאטרי (מתוך הכנס השנתי מטעם ASA)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי תסמונת מטבולית מלווה בסיכוי גבוה יותר לסיבוכים ריאתיים לאחר ניתוח בריאטרי, בעיקר כשל נשימתי ותסמונת ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome). ממצאי המחקר הוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Anesthesiologists.

מבין למעלה מ-158,000 חולים שעברו ניתוח בריאטרי, 31.5% מהחולים עם תסמונת מטבולית פיתחו סיבוכים ריאתיים לאחר הניתוח, זאת בהשוואה ל-12.6% מהחולים ללא אוסף זה של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

החוקרים הגדירו תסמונת מטבולית בנוכחות השמנת-יתר ולפחות שניים מהבאים: דיסליפידמיה, יתר לחץ דם, או סוכרת. עם זאת, איגודים אחרים מגדירים את התסמונת בנוכחות לפחות 3 מבין 5 הקריטריונים: השמנת-יתר בטנית, היפרטריגליצרידמיה, היפרכולסטרולמיה, יתר לחץ דם, או היפרגליקמיה.

באמצעות נתוני BOLD (Bariatric Outcomes Longitudinal Database) מטעם ה-ASBMS (American Society for Metabolic and Bariatric Surgery), החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות כ-158,000 פרוצדורות בריאטריות. הם כללו ניתוחי מעקף קיבה, ניתוח טבעת קיבה וניתוח שרוול קיבה, שבוצעו בין 2008 ועד 2010.

החוקרים חישבו את הקשר בין תסמונת מטבולית ובין הסיבוכים הריאתיים הבאים: תמט ריאתי, דלקת ריאות, חזה אוויר, תפליט פלאורלי, כשל נשימתי, ARDS ושילוב של סיבוכים אלו.

בנתונים מוקדמים, שלא פורסמו, אודות 135,000 חולים ממאגר BOLD, שיעור הסיבוכים הריאתיים עמד על 0.9%.

למעט חזה אוויר, החוקרים זיהו קשר משמעותי בין תסמונת מטבולית ובין כל אחד מהסיבוכים הריאתיים שנבחן. באשר להעדר הקשר בין חזה אוויר והתסמונת המטבולית, הטענה היא כי מדובר בסיבוך מכאני, שאינו נובע מהפרעה במטבוליזם.

כשל נשימתי היה נפוץ בשיעור גבוה פי שלוש בחולים לאחר ניתוח עם תסמונת מטבולית, בהשוואה לאלו ללא התסמונת המטבולית (36% לעומת 12.7%, p=0.001). בחולים עם תסמונת מטבולית נרשמה גם עליה של פי שתיים בשכיחות דלקת ריאות לאחר הניתוח (20.6% לעומת 12.7%, p<0.001) ו-ARDS (24.6% לעומת 12.7%, p=0.004), בהשוואה לאלו ללא תסמונת מטבולית.

החוקרים אינם יודעים לקבוע אם הסיכון המוגבר לסיבוכים ריאתיים נובע מכך שחולים עם תסמונת מטבולית עם חולים קשים יותר, בהשוואה לאלו ללא התסמונת, או אם מדובר בשילוב של גורמי הסיכון. הם לא בחנו את הנתונים לפי חומרת התסמונת המטבולית.

בנוסף, נתוני BOLD לא כללו מידע אודות אופן ההנשמה של החולים בזמן ההרדמה, מידע שעשוי להיות בעל חשיבות. החוקרים מציינים כי מאז איסוף הנתונים חל מעבר מניתוחי טבעת לפרוסקופיים לניתוח שרוול קיבה.

להפחתת הסיכון לסיבוכים ריאתיים, ייתכן ויש לדחות את הניתוח להפחתת משקל בחולים עם תסמונת מטבולית עד לאיזון טוב יותר של לחץ הדם, ערכי הסוכר והשומנים בדמם. עם זאת, החוקרים מודעים לכך שהניתוח נדרש בכדי להביא לשיפור בגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם.

מתוך הכנס השנתי מטעם ASA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה