Metabolic Syndrome

התועלת של דיאטה ים תיכונית בחולים עם תסמונת מטבולית (CMAJ)

מתוצאות מחקר PREDIMED, שפורסמו בכתב העת CMAJ, עולה כי דיאטה ים תיכונית עם תוספת אגוזים או שמן זית כתית מעולה, בהשוואה לדיאטה דלת-שומן, עשויה להביא בסיכוי גבוה יותר לנסיגה של תסמונת מטבולית לאחר חמש שנים. התועלת הנ”ל נבעה בעיקר מהסיכוי הגבוה יותר להיקף מותניים קטן יותר בעקבות הקפדה על דיאטה ים תיכונית, או רמות סוכר נמוכות יותר בדם עם דיאטה זו כאשר שולבה עם תוספת אגוזים.

עם זאת, הופעת תסמונת מטבולית במשתתפים שלא סבלו מסינדום זה בתחילת המחקר, הייתה דומה בשלוש קבוצות המחקר.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממחקר PREDIMED לאחר חציון של 4.8 שנים, במטרה לקבוע את ההשפעות ארוכות הטווח של דיאטה ים תיכונית על תסמונת מטבולית. אבחנת תסמונת מטבולית נקבעה בנוכחות שלושה קריטריונים מבין קריטריוני רמות סוכר בדם בצום, לחץ דם, רמות טריגליצרידים, רמות HDL והיקף מותניים.

בין השנים 2003-2009, מדגם המחקר כלל גברים בגילאי 55-80 שנים ונשים בגילאי 60-80 שנים, עם סוכרת או לפחות שלושה גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. המשתתפים במחקר חולקו באקראי לאחת משלוש התערבויות תזונתיות. בשתי קבוצות נקבעה דיאטה ים תיכונית בקבוצה אחת עם תוספת 1 ליטר שמן זית כתית מעולה בשבוע ובקבוצה השניה תוספת של 30 גרם ליום של אגוזי מלך, אגוזי לוז ושקדים. קבוצת הביקורת קיבלה הוראה להפחית את צריכת השומן מכל מקורות המזון.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את הנתונים אודות 5,801 משתתפים.

בתחילת המחקר, 3,707 משתתפים (63.9%) אובחנו עם תסמונת מטבולית. במהלך המעקב, מחצית מהמשתתפים ללא תסמונת מטבולית פיתחו את הסינדרום הנ”ל, כאשר הסיכון היה דומה בכל שלוש הקבוצות.

מבין 3,392 משתתפים עם תסמונת מטבולית בתחילת המחקר ונתוני מעקב זמינים, ב-28.2% תוארה נסיגה של התסמונת.

בהשוואה למשתתפים שהקפידו על דיאטה דלת שומן, יחס הסיכון לנסיגה של התסמונת המטבולית עמד על 1.35 באלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית עם תוספת שמן זית כתית מעולה ו-1.28 באלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית עם אגוזים.

השינוי במשקל הגוף ובפעילות הגופנית היה קטן ודומה בשלוש קבוצות המחקר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים עדוית לפיהן הקפדה ארוכת-טווח על דיאטה ים-תיכונית בתוספת שמן זית כתית מעולה או אגוזים, הינה אמצעי חשוב בטיפול בתסמונת מטבולית בחולים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, בעיקר אלו עם השמנה מרכזית והיפרגליקמיה או סוכרת גלויה.

CMAJ 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה