Metabolic Syndrome

האם ארוחת בוקר בריאה גם לסובלים מהשמנת יתר? (American Journal of Clinical Nutrition)

פורסם לראשונה ב-UNIVADIS

ארוחת בוקר גורמת לאנשים הסובלים מהשמנת יתר להיות פעילים יותר, כך עולה במחקר בריטי חדש שבדק את הקשר בין השניים.

הקשר הסיבתי בין ארוחת בוקר ובריאות נותר עלום יחסית במקרים של השמנת יתר. מחקר חדש מטעם אוניברסיטת באת’, שפורסם ב- American Journal of Clinical Nutrition, בדק את הקשר בין הרגלי ארוחת הבוקר למאזן האנרגטי בבני אדם הסובלים מעודף משקל.

זהו מחקר רנדומלי מבוקר שנעשו בו מדידות חוזרות בתחילה הניסוי ומעקב קוהורט בגילאי 21-60, שעברו בדיקת צפיפות העצם (DXA) נגזרת BMI של kg/m2 13≤ לנשים (n = 15) ו- kg/m2 9≤ לגברים (n = 8).

מרכיבי מאזן אנרגטי (קצב מטאבולי במנוחה, physical activity thermogenesis, DIT- diet-induced thermogenesis וצריכת אנרגיה) נמדדו על אנשים עם הקצאה לארוחת בוקר יומית של 700 קלוריות ליום עד השעה 11:00, או כאלו שהיו בצום עד השעה 12:00 למשך שישה שבועות, עם מדידות התחלתיות ומדידות מעקב סימני בריאות (כגון המטולגיה / ביופסיות שומן).

תוצאות המחקר הראו שארוחת הבוקר הביאה ל- physical activity thermogenesis גדולה יותר במהלך הבוקר מאשר צום (difference: 188 kcal/d; 95% CI: 40, 335), אך לא ב- 24 השעות הבאות (difference: 272 kcal/d; 95% CI: −254, 798). צריכת האנרגיה לא הייתה גדולה יותר באופן משמעותי עם ארוחת בוקר מאשר בצום (difference: 338 kcal/d; 95% CI: −313, 988). מסת גוף עלתה בקרב שתי הקבוצות במהלך הזמן אך ללא השפעות על הרכב הגוף או שינוי בקצב המטאבולי במנוחה (stable within 8 kcal/d). בריאות מטאבולית/קרדיווסקולרית גם לא הגיבה לטיפול, למעט תגובה אינסולינית נמוכה למבחן סבילות לגלוקוז עם ארוחת בוקר יומית ביחס לגידול עם צום יומי.

מסקנות המחקר הן שאכילת ארוחת בוקר על בסיס יומי אצל מבוגרים הסובלים מהשמנת יתר, מובילה לפעילות גופנית גדולה יותר במהלך הבוקר, בעוד שצום בבוקר גורם למאזן תזונתי חלקי מאוחר יותר ביום (למשל, צריכת אנרגיה גבוהה יותר). לא נראו הבדלים בין הקבוצות בשינוי המשקל ובתוצאות בריאותיות, אך הרגישות לאינסולין עלתה עם ארוחת הבוקר, בהשוואה לצמים.

Enhad A Chowdhury, Judith D Richardson, Geoffrey D Holman, Kostas Tsintzas, Dylan Thompson, and James A Betts. The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in obese adults1,2. American Journal of Clinical Nutrition. First published February 10, 2016, doi: 10.3945/​ajcn.115.122044.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה