Metabolic Syndrome

האם היסטוריה של פגות מעלה את הסיכון לתסמונת מטבולית ומחלות לב וכלי דם בבגרות? (The Journal of Pediatric) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בולט בין היסטוריה של פגות ובין מספר מרכיבים של התסמונת המטבולית וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בבגרות.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין לידה מוקדמת ובין מרכיבי התסמונת המטבולית בבגרות. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירת ספרות במאגר PubMed והתמקדו במחקרים השוואתיים, אשר דיווחו על התוצאות המטבוליות והקרדיווסקולאריות במבוגרים (גילאי 18 שנים ומעלה) אשר נולדו מוקדם (לפני 37 שבועות היריון), בהשוואה למבוגרים שנולדו במועד (לאחר 37-42 שבועות הריון). כל המחקרים פורסמו עד מרץ 2018.

התוצאים המרכזיים שנבחנו כללו את מדד מסת הגוף, היקף מותניים, יחס מותניים-ירך, מסת שומן, לחץ דם סיסטולי, לחץ דם דיאסטולי, לחץ דם סיסטולי לאורך 24 שעות, לחץ דם דיאסטולי לאורך 24 שעות, זרימת דם תלוית-הרחבה בעורק הברכיאלי, עובי שכבת אינטימה-מדיה בעורקי התרדמה, מהירות גל דופק, ריכוז אינסולין וסוכר בצום, מדד HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment-Estimated Insulin Resistance Index) ופרופיל השומנים בדם.

הסקירה כללה 43 מחקרים, עם סך כולל של 18,295 משתתפים שנולדו מוקדם ו-294,063 מבוגרים שנולדו במועד. הממצאים הצביעו על קשר בין פגות ובין מסת שומן גבוהה יותר (p=0.03), מדידות גבוהות יותר של לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי (p<0.0001), כמו גם מדידות לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהות יותר במהלך ניטור לאורך 24 שעות (p<0.001). יתרה מזאת, במבוגרים שנולדו פגים תועדו ריכוזים גבוהים יותר של אינסולין (p=0.002) וסוכר (p=0.01), בצום מדד HOMA-IR גבוה יותר (p=0.05) ורמות כולסטרול כולל גבוהות יותר (p=0.05), בהשוואה למבוגרים שנולדו במועד.

החוקרים לא זיהו הבדלים מובהקים סטטיסטים בין מבוגרים שנולדו פגים ואלו שנולדו במועד בתוצאים אחרים שנבחנו במחקר.

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים על קשר הדוק בין פגות ובין מספר מרכיבים של התסמונת המטבולית וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בבגרות.

The Journal of Pediatrics, April 13, 2019

הערות עורך נאונטולוגיה , ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים המאששים את תאוריית ברקר, הטוענת כי לגדילה התוך רחמית יש השפעה למצבי בריאות בחיים הבוגרים. כאן, אנו רואים כי לעצם העובדה שאדם מסויים נולד פג יש קשר ועלייה בסיכון להתפתחות תסמונת מטבולית. מחקר נוסף, המדגיש את החשיבות של מניעת לידת פגים, וכי הטיפול הטוב ביותר בניאונטולוגיה הוא המניעה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה