Metabolic Syndrome

צריכת מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון למחלת מעי דלקתית (BMJ)

צריכה בכמות גבוהה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The BMJ.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון למחלת מעי דלקתית. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל משתתפים מ-21 מדינות בעלות הכנסה נמוכה, בינונית וגבוהה מאירופה, צפון אמריקה, דרום אמריקה, אפריקה, מזרח תיכון, דרום אסיה, דרום-מזרח אסיה וסין.

המחקר כלל 116,087 מבוגרים בגילאי 35-70 שנים שהשלימו לפחות ביקור מעקב אחד והשלימו שאלוני תזונה בתחילת המחקר. המשתתפים היו במעקב פרוספקטיבי לפחות פעם בשלוש שנים והתוצא העיקרי היה התפתחות מחלת מעי דלקתית, כולל מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית.

לאורך חציון מעקב של קרוב לעשור (9.7 שנים), 467 משתתפים אובחנו עם מחלת מעי דלקתית, כולל 90 חולים שאובחנו עם מחלת קרוהן ו-377 אובחנו עם קוליטיס כיבית. לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, צריכה גבוהה יותר של מזון אולטרה-מעובד לוותה בעליה משמעותית בסיכון למחלת מעי דלקתית: צריכה של 5 מנות/יום ומעלה לוותה בעליה של 82% (יחס סיכון של 1.82, רווח בר-סמך 95% של 1.22-2.72) וצריכה של 1-4 מנות/יום לוותה בעליה של 67% (יחס סיכון של 1.67, רווח בר-סמך 95% של 1.18-2.37), בהשוואה לצריכה של פחות ממנה אחת ביום של מזון אולטרה-מעובד (p=0.006).

בתתי-קבוצות שונות של מזון אולטרה-מעובד, כולל משקאות קלים, מזונות עם ממתיקים מלאכותיים, חטיפים מלוחים ובשר מעובד, נקשרו כולם עם סיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית.

התוצאות היו דומות בהערכת הסיכון למחלת קרוהן או לקוליטיס כיבית ועם הטרוגניות נמוכה.

החוקרים מדווחים כי לא זוהה קשר בין צריכת בשר לבן, בשר אדום, מוצרי חלב, עמילן, פירות, ירקות, או דגנים, ובין התפתחות מחלת מעי דלקתית.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות גורמי סיכון נוספים על-רקע צריכת מזון אולטרה-מעובד להתפתחות מחלת מעי דלקתית.

BMJ 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה