Metabolic Syndrome

טיפול נוגד-קרישה ממושך לתרומבואמבוליזם ללא-גורם ברור מלווה בסיכון משמעותי לדימומים (Ann Intern Med)

בקרב חולים שהמשיכו בטיפול בנוגד-קרישה מעבר לשלושה או שישה חודשים ראשונים בעקבות אבחנה של תרומבואמבוליזם ורידי ללא גורם ברור תועד סיכון משמעותי לאירועי דמם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרומבואמבוליזם ורידי הינו גורם התורם משמעותית לנטל התחלואה ברחבי העולם, עם היארעות שנתית של 1-2 מקרים ל-1,000 אנשים.

החוקרים בחנו את הנתונים מ-14 מחקרים אקראיים ו-13 מחקרי עוקבה להערכת אירועים חריגים בקרב 17,202 משתתפים עם אירוע תרומבואמבוליזם ראשון ללא גורם ברור, אשר קיבלו טיפול נוגד-קרישה פומי למשך לפחות שישה חודשים נוספים לאחר השלמת לפחות שלושה חודשי טיפול ראשוני בנוגדי-קרישה. מכלל המטופלים, 9,982 חולים קיבלו טיפול באנטגוניסט לוויטמין K ו-7,220 חולים טופלו בנוגד-קרישה פומי ישיר.

מהנתונים עולה כי שיעורי היארעות דימום מג’ורי לכל 100 שנות-אדם עמד על 1.74 אירועים עם אנטגוניסט לוויטמין K ועל 1.12 אירועים עם נוגדי-קרישה פומיים ישירים. שיעורי היארעות דימום מג’ורי לאחר חמש שנים עמדו על 6.3% עם אנטגוניסטים לוויטמין K.

החוקרים כותבים כי העדויות אינן מספקות בכדי לבחון את היארעות אירועי דמם מג’ורי מעבר לשנה נוספת של טיפול נוגד-קרישה בנוגדי קרישה פומיים ישירים.

בנוסף, בחולים שקיבלו את אחד הטיפולים, היארעות אירועי דמם מג’ורי הייתה גבוהה יותר משמעותית באלו בגילאי 65 שנים ומעלה או באלו עם פינוי קריאטינין של מתחת ל-50 מ”ל/דקה, היסטוריה של אירועי דמם, טיפול משולב עם נוגדי-טסיות או ריכוז המוגלובין נמוך מ-10 גרם/ד”ל.

שיעורי התמותה עקב דמם מג’ורי היו דומים עם אנטגוניסטים לוויטמין K ונוגדי-קרישה פומיים ישירים (8.3% לעומת 9.7%, בהתאמה) ממצאים אלו עומדים בניגוד למטה-אנליזה קודמת של מחקרים בשלב 3 להשוואת נוגדי-קרישה פומיים ישירים ואנטגוניסטים לוויטמין K (7.6% לעומת 11%, בהתאמה) בחולים עם פרפור פרוזדורים.

ממצאי המחקר יסייעו לנהל טוב יותר את הדיון בין רופאים וחולים ולהבין טוב יותר את מאזן סיכון מול תועלת של הארכת משך הטיפול בנוגדי-קרישה בחולים עם תרומבואמבוליזם ורידי ללא גורם ברור.

Ann Intern Med. 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה