Metabolic Syndrome

אחד מכל שלושה חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית סובל מתסמונת מטבולית (Journal of Clinical Rheumatology)

חוקרים מספרד מדווחים במאמר חדש כי שכיחות תסמונת מטבולית משתנה בתלות בהגדרת התסמונת, אך כ-30% מהחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית עונים על הקריטריונים להגדרת תסמונת מטבולית.

מחקרים קודמים להערכת חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית זיהו כי חולים אלו מצויים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, עם שכיחות מוגברת של תסמונת מטבולית. ממצאים אלו הובילו להמלצות לאיזון גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית. עם זאת, עדיין קשה לקבוע את שיעורי ההימצאות של תסמונת מטבולית מאחר וההגדרה משתנה בין מחקרים שונים.

להערכה מקיפה יותר של שיעורי הימצאות תסמונת מטבולית באוכלוסיה זו, החוקרים השלימו מחקר שהתבסס על נתונים משני מקורות: סיקרה שיטתית של 18 מחקרים שפורסמו עד מרץ 2019 ונתונים אודות חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית מפרויקט CARMA, מחקר תצפיתי של מבוגרי עם מחלות דלקתיות בספרד.

סקירת הספרות כללה 2,452 חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית (גיל ממוצע בין 42 עד 59 שנים), עם משך מחלה ממוצע שנע בין 3 עד 14 שנים.

במחקרים אלו, שיעורי תסמונת מטבולית נעו בין 23.5% ועד 62.9%, עם שיעורי הימצאות דומים בגברים ובנשים. מחקר אחד שכלל חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית לאורך שלוש שנים בלבד הצביע על שיעורי הימצאות של 38%, בדומה לשיעורי ההימצאות הכוללים. מחקר נוסף הצביע על שיעורי הימצאות גבוהים יותר של תסמונת מטבולית בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית ופסוריאזיס עורי, בהשוואה לאלו ללא פסוריאזיס (40.8% לעומת 13.16%, p=0.006).

מחקר CARMA כלל 724 חולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית (גיל ממוצע של 51 שנים), עם משך מחלה ממוצע של 9 שנים. מבין אלו, 222 חולים (30.7%) ענו על לפחות שלושה קריטריונים של תסמונת מטבולית, על-פי הגדרת ה-NCEP ATP III. הממצאים החריגים הנפוצים ביותר כללו לחץ דם גבוה (66.8%), היפרגליקמיה (42.6%) והיפרטריגליצרידמיה (30.6%).

למרות הבדלים בשיעורי הימצאות תסמונת מטבולית, כתלות בהגדרה בשימוש, ניתן לקבוע כי שיעור מקרי תסמונת מטבולית בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית היא גבוהה, בפרט כאשר לוקחים בחשבון את הגיל הממוצע של החולים שנכללו במחקרים אלו.

ממצאים אלו תומכים בהשערה כי עליה זו במסלול הדלקתי בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית עשויה לתרום לסיכון המוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים ותסמונת מטבולית בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית עם פסוריאזיס בלבד, כאשר הסיכון היה גבוה עוד יותר בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית חמורה ולכן ייתכן כי לתנגודת לאינסולין, תסמונת מטבולית ואירועים טרשתיים בסיס דלקתי משותף.

Journal of Clinical Rheumatology, March 1, 2022

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה