Multiple Sclerosis

האם קיימת קורלציה בין בדיקות הדמיה ובדיקה לאחר המוות בחולים עם אנצפלופתיה טראומטית כרונית? (JAMA Neurol)

לבדיקת FTP PET (18F-Flortaucipir) שימושיות מוגבלת כסמן למשקעי טאו בחולים עם אנצפלופתיה טראומטית כרונית (Chronic Traumatic Encephalopathy), כך עולה מדיווח מקרה חדש שפורסם בכתב העת JAMA Neurology.

בשחקן פוטבול מקצועני לשעבר עם עדות בפתולוגיה לאנצפלופתיה טראומטית כרונית, ממצאי בדיקת FTP PET במהלך חייו תאמו רק באופן מתון לממצאי אנצפלופתיה טראומטית כרונית לאחר המוות. מדובר בתיאור המקרה הראשון של הקורלציה בין ממצאי בדיקת PET ובדיקה לאחר המוות בחולה עם אנצפלופתיה טראומטית כרונית.

כיום, אבחנה של אנצפלופתיה טראומטית כרונית נקבעת רק לאחר המוות. בשנה שעברה דיווחו חוקרים מבוסטון כי בדיקת FTP PET הדגימה רמות טאו מוגברות באזורים במוח בהם חלים שינויים במקרים של אנצפלופתיה טראומטית כרונית בקרב שחקני פוטבול מקצועני לשעבר, רמז לכך שבדיקה זו עשויה לסייע בזיהוי פתולוגיות של אנצפלופתיה טראומטית כרונית במהלך החיים.

המקרה הנוכחי כולל שחקן פוטבול מקצועני לשעבר, אשר שיחק פוטבול במשך 17 שנים החל מהתיכון ואובחן קלינית עם תסמונת אנצפלופתיה טראומטית. לאחר שפרש מפוטבול, הוא עבד כאיש פעלולים מקצועי.

בגיל 57, החולה סבל מדיכאון, נסיגה חברתית, אירועי זעם, חרדה וירידה ביכולת לבצע מספר משימות במקביל. בגיל 63 שנים, הוא פיתח רעד תנוחתי והליכה לא-יציבה. בדיקות בגילאי 65 ו-68 שנים הדגימו פרקינסוניזם קל. החולה אובחן קלינית עם תסמונת אנצפלופתיה טראומטית עם מאפיינים התנהגותיים, קוגניטיביים, תנועתיים וכן מאפייני מצב רוח. בגיל 72 שנים הוא פיתח פרכוסים חוזרים, אושפז והלך לעולמו. כ-52 חודשים טרם מותו, הוא השלים בדיקת הדמיה, כולל FTP PET. הבדיקה לאחר המוות נעשתה בפרוטוקול מחקר נוירו-דגנרטיבי.

הממצאים הפתולוגיים הדגימו אנצפלופתיה טראומטית כרונית בשלב 4, עם Neurofibrillary Tangles אופייניים למחלת אלצהיימר וממצאים שתאמו למחלת Limbic Argyrophilic Grain ואנצפלופתיה משנית ל-TDP-43 (Transactive Response DNA-binding Protein 43). בדיקות אימונו-היסטוכימיות ל-Alpha-Synuclein ו-Beta-Amyloid היו שליליות.

כאשר החוקרים השוו את תוצאות בדיקות FTP אל מול הבדיקה לאחר המוות הם זיהו קורלציה מתונה, אשר לא הייתה מובהקת סטטיסטית. האזורים בהם תועד הנטל הגדול ביותר של חלבוני טאו היו האזורים בהם תועדו ערכי SUVR (Standardized Uptake Value Ratios) הגבוהים ביותר, אם כי ממוצע ערכי SUVR דומים זוהו באזורים עם עדות למעט משקעי חלבוני טאו בפתולוגיה.

החוקרים קוראים להשלים דיווחים נוספים אודות הקורלציה בין הממצאים בבדיקות הדמיה ובין תוצאות בדיקה פתולוגית לאחר המוות. הם גם תומכים בהשלמת מחקרים נוספים לזיהוי סמנים אחרים לאנצפלופתיה טראומטית כרונית.

JAMA Neurol. Published online January 06, 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה