Multiple Sclerosis

ביופסיה נוזלית עשויה לסייע בחיזוי הישנות סרטן מעי גס חודשים לפני בדיקות הדמיה (מתוך כנס GICS)

עדות לדנ”א גידול בדם לאחר ניתוח בשל סרטן מעי גס ורקטום מסייעת בזיהוי חולים בסיכון גבוה להישנות הממאירות, כך שניתן להתאים את הטיפול הכימותרפי האדג’וונטי בחלק מהמקרים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס וירטואלי מטעם ה-Gastrointestinal Symposium Cancer.

החוקרים השלימו מחקר קליני להערכת ההשערה כי מדידת דנ”א גידול בדם בחולים לאחר-ניתוח סרטן מעי גס ורקטום עשויה לסייע בזיהוי חולים עם שארית מחלה מינימאלית ולסווג את החולים לקבוצות סיכון גבוה ונמוך להישנות המחלה.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 260 חולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב I-III’, כאשר ב-48 מהם תועדה הישנות לאחר טיפול במטרת ריפוי. המדגם כללה ארבעה חולים עם מחלה בשלב I, 90 חולים עם מחלה בשלב II ו-166 חולים עם מחלה בשלב III. מהנתונים עולה כי 165 חולים קיבלו טיפול אדג’וונטי, כאשר חציון משך המעקב ללא-הישנות עמד על 29.9 חודשים.

הערכת דנ”א גידול בזרם הדם הושלמה ב-218 חולים, כאשר ב-20 חולים הייתה עדות לדנ”א גידול בדם (מחלה מינימאלית שיירית) וב-198 לא הייתה עדות לדנ”א גידול. מניתוח הנתונים עלה קשר בין עדות לדנ”א גידול בדם ובין סיכון גבוה פי 11 להישנות הממאירות. בקרב חולים שקיבלו טיפול כימותרפי, עדות לדנ”א גידול בדם בתום הטיפול לוותה בשיעורי הישנות של 83.3%, בהשוואה לשיעורי הישנות של 12.5% בקרב אלו ללא עדות לדנ”א גידול בדם (יחס סיכון של 12, רווח בר-סמך 95% של 4.9-27, P<0.0001).

מניתוח הנתונים עלה עוד כי הערכת דנ”א גידול בדם העידה כי הסיכון להישנות עלה עם הזמן בחולים עם עדות לדנ”א גידול בדם וירדה באלו בהם לא תועד דנ”א של הגידול בדם (89.3% לעומת 3.4%; יחס סיכון של 51, p<0.0001).

בתת-קבוצה של 29 חולים עם הישנות קלינית שזוהתה בבדיקת CT, עדות לדנ”א של הגידול בדם זוהתה 8.1 חודשים מוקדם יותר.

החוקרים השוו את תוצאות בדיקת דנ”א של הגידול בדם עם חלבון CEA ומצאו כי מדידות CEA לאחר הניתוח (175 חולים) ולאחר טיפול כימותרפי אדג’וונטי (99 חולים) לא נקשרו בקשר מובהק עם הסיכון להישנות. הערכה לאורך זמן של רמות CEA (197 חולים) ניבאה סיכון מוגבר להישנות הממאירות (יחס סיכון של 4.9, p<0.0001), אך לא טוב כמו הערכה לאורך זמן של דנ”א של הגידול בדם (197 חולים, יחס סיכון של 95.7, p<0.0001).

יש מקום להשלים מחקרים אקראיים להערכת דנ”א של הגידו בדם בתנאים שונים במטרה לשלב את הבדיקה הנ”ל בשימוש קליני.

מתוך כנס GICS

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה