Multiple Sclerosis

חיידק הגורם למחלת חניכיים מהווה מטרה חדשה לטיפול במחלת אלצהיימר (CTAD)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שהוצג בכנס המחקרים הקליניים על מחלת אלצהיימר (AD) הראה כי תרופה ניסיונית המכוונת לחיידקים הגורמים למחלת חניכיים עשויה להציע פרדיגמת טיפול חדשה למחלת אלצהיימר קלה עד בינונית. תוצאות מניסוי GAIN שלב 2/3 של התרופה אטוזגינסטט המכוונת לחיידקי החניכיים פורפירומונאס ג’ינג’יבליס (Pg), מצביעות על כך שהפתוגן הוא גורם פוטנציאלי של AD.

עדויות המקשרות בין דלקת ל-AD תואמות את הרעיון שיש זיהום כרוני בדרגה נמוכה שגורם לתגובה דלקתית. מחבר המחקר ציין כי 22 מתוך 25 גורמי הסיכון הגנטיים האחרונים שזוהו ל-AD קשורים לתפקוד מערכת החיסון.

ניסוי ה-GAIN כלל 643 חולים בריאים בדרך כלל בגילאי 55 עד 80 שנים (גיל ממוצע, 69 שנים) עם AD קלה עד בינונית, כפי שנמדד בציון של 12 עד 24 במבחן מיני מנטל. כ-65% היו נשאי ApoE4. כל המשתתפים חולקו באופן אקראי לקבלת פלצבו, מינון נמוך (40 מ”ג פעמיים ביום) או מינון גבוה (80 מ”ג פעמיים ביום) של אטוזגינסטט למשך 48 שבועות. בנוסף לתוצאות קוגניטיביות סטנדרטיות, החוקרים העריכו סמנים ביולוגיים של Pg ברוק, בדם ובנוזל השדרה (CSF).

שני התוצאים העיקריים שנבדקו במחקר היו ציוני ADAS-Cog ו-AD Cooperative StudyActivities of Daily Living (ADCS-ADL). אף אחד מהתוצאים הללו לא היה משמעותי. עם זאת, כאשר החוקרים בדקו רק משתתפים עם זיהום Pg גרוע יותר, היה מתאם בין הורדת רמות Pg לבין תוצאה קלינית טובה יותר. “באנשים עם רמות גבוהות של Pg ברוק, בסרום וב-CSF, הייתה האטה משמעותית של הירידה ב-ADAS-Cog, מ-26% ל-57%”, אמר מחבר המחקר.

בנוסף, היו מתאמים בין רמות Pg ברוק לאחר 24 שבועות לבין תוצאות קליניות לאחר 24 שבועות ו-48 שבועות. “אין כמעט מחקרים אחרים של AD שהראו מתאם בין סמן ביולוגי לתוצאה קלינית”, ציין.

בהסתכלות דו-צדדית על נפח ההיפוקמפוס, החוקרים מצאו שהתרופה האטה את הניוון ב-22% בקבוצת המינון הנמוך וב-11% בקבוצת המינון הגבוה. היעילות הייתה דומה במינונים של 40 מ”ג ו-80 מ”ג. “המחקר בגישה הספציפית הזו צריך להמשיך ואנו מצפים לראות כיצד התרופה הזו מתפקדת בניסויים קליניים עתידיים”, הוסיף מחבר המחקר.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה