Neonatology other

האם חשיפה לפני הלידה לקורטיקוסטרואידים מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות? (BMJ Open) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ Open מדווחים חוקרים מקנדה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ביילודים שנולדו במועד, חשיפה לפני הלידה לקורטיקוסטרואידים מלווה בעליה בפניה לשירותי טיפול רפואי במהלך הילדות בשל חשד להפרעות נוירו-קוגניטיביות ותחושתיות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יותר ויותר עוברים נחשפים לקורטיקוסטרואידים במהלך החיים התוך-רחמיים. למרות התועלת של טיפול זה, ישנו חשש בכל הנוגע להשפעות ארוכות הטווח של חשיפה לקורטיקוסטרואידים לפני הלידה. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את הסיכוי להפרעות נוירו-התפתחותיות בקרב יילודים שנולדו במועד ונחשפו לפני הלידה לקורטיקוסטרואידים, בהשוואה לאלו שנולדו במועד ולא נחשפו לטיפול זה.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 529,205 יילודים שנולדו לאחר לפחות 37 שבועות היריון בין השנים 2006-2011 והמשתתפים היו במעקב לאורך חציון של 7.8 שנים.

התוצא העיקרי היה משלב קודי אבחנה או חיוב אשר שיקפו הפרעות נוירו-התפתחותיות במהלך הילדות, כולל בדיקות שמיעה, בדיקות ראיה, או שירותי טיפול עם קודי אבחנה הקשורים לחשד להפרעה נוירו-קוגניטיבית.

לאחר חמש שנים, שיעורי ההיארעות המצטברים של התוצא העיקרי היו גבוהים יותר בקרב יילודים שנחשפו לקורטיקוסטרואידים לפני הלידה, בהשוואה ליילודים שלא נחשפו לטיפול זה: 61.7% (3,346 מבין 5,423 יילודים), בהשוואה ל-57.8% (302,520 מבין 523,782 יילודים), בהתאמה (p<0.001, מספר נדרש לנזק של 25; יחס סיכון מתוקן של 1.12).

ממצאים דומים תועדו בכל אחד מהמרכיבים הפרטניים של התוצא העיקרי: 15.3% לעומת 12.7% השלימו בדיקות שמיעה (p<0.001; מספר נדרש לנזק של 39 יילודים, יחס סיכון מתוקן של 1.18), 45.4% לעומת 43.5% השלימו בדיקות ראיה (p=0.006, מספר נדרש לנזק של 54 יילודים, יחס סיכון מתוקן של 1.08) וקודי אבחנה המרמזים להפרעה נוירו-התפתחותית תועדו ב-25.8% לעומת 21.6% מהיילודים (p<0.001; מספר נדרש לנזק של 24 יילודים, יחס סיכון מתוקן של 1.16).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על קשר בקרב יילודים שנולדו במועד בין חשיפה לקורטיקוסטרואידים לפני הלידה ובין שימוש בשירותים רפואיים במהלך הילדות הקשורים בהפרעות נוירו-קוגניטיביות.

BMJ Open, Sep 30, 2019

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מעלה את החשש מפני מתן של סטרואידים בהיריון לילודים שבמהלך ההריון איימו בלידת פג אולם בהמשך נולדו במועד. התברר כי ילדים אלה, שאימהותיהם טופלו בסטרואידים בשל חשד ללידת פג מאיימת, ונולדו בסופו של דבר במועד סבלו מפגיעות התפתחותיות יותר מאשר ילודים במועד שנולדו לאחר שאימהותיהם לא טופלו בסטרואידים. אין מטרת מאמר זה לרפות את ידינו בטיפול בסטרואידים במקרים של לידת פג מאיימת (שהוכח שהינו אחד הטיפולים היעילים במקרים אלה) אלא אולי לברור טוב יותר את האוכלוסייה המקבלת טיפול ולנסות ולא לטפל בכאלה שלבסוף לא תלדנה פגים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה