Neonatology other

התועלת של טיפול באירוסול של סורפקטנט בפגים עם RDS קל עד בינוני (Pediatrics) והערת עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בתינוקות עם מצוקה נשימתית קלה-עד-בינונית בשלב מוקדם, מתן סורפקטנט כאירוסול במינון 210 מ”ג /ק”ג הפחית את שיעורי האינטובציה וטיפול בסורפקטנט בקרוב למחצית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תכשירי סורפקטנט מאושרים לטיפול מקרים של תסמונת מצוקה נשימתית כמתן דרך טובוס בלבד; לאור זאת, טיפול זה דורש אינטובציה, לעיתים קרובות עם הנשמה בלחץ חיובי לעידוד פיזור החומר. מתן בצורת אירוסול מהווה חלופה בטוחה יותר, אך מחקרים בנושא הצביעו על תוצאות סותרות. במחקר הנוכחי השערת החוקרים הייתה כי מתן סורפקטנט בעל צמיגיות ירודה בצורת אירוסול תפחית את הצורך באינטובציה ומתן סורפקטנט נוזלי כאשר הטיפול ניתן בשלב מוקדם במהלך תסמונת מצוקה נשימתית.

המחקר הפרוספקטיבי, אקראי, רב-מרכזי כלל מתן Calfactant בצורת אירוסול לתינוקות עם סימנים של תסמונת מצוקה נשימתית, אשר נדרשו לתמיכה נשימתית לא-פולשנית. הטיפול ניתן במינון של 210 מ”ג פוספליפיד/ק”ג משקל גוף ישירות לפה. התינוקות בקבוצת ההתערבות קיבלו עד שלושה טיפולים, במרווח של לפחות 4 שעות. תינוקות בקבוצת הביקורת קיבלו טיפול סטנדרטי, בהתאם להחלטת הרופאים המטפלים. התינוקות הונשמו וקיבלו סורפקטנט במקרים של מצוקה נשימתית עיקשת או במגמת החמרה, בהתאם לשיקול הדעת של המטפלים.

מדגם המחקר כלל 457 תינוקות שטופלו ב-22 יחידות טיפול נמרץ ביילודים (גיל היריון חציוני של 33 שבועות, משקל לידה חציוני של 1,960 גרם). בסופו של דבר, 230 תינוקות חולקו לקבוצת טיפול באירוסול ; 225 קיבלו 334 טיפולים.

שיעורי אינטובציה לצורך מתן סורפקטנט עמדו על 26% בקבוצת ההתערבות, בהשוואה ל-50% בקבוצת הביקורת (p<0.0001). לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בתוצאים הנשימתיים לאחר 28 ימים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בפגים עם RDS בדרגה קלה-עד-בינונית, מתן Calfactant בצורת אירוסול ובמינון של 210 מ”ג/ק”ג הפחית משמעותית את שיעורי אינטובציה ומתן סורפקטנט.

Pediatrics. 2020 Nov;146

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מוצא את הסורפקטנט הניתן בצורת אירוסול כיעיל במניעת אינטובציות (לשם ביצוע INSURE או הנשמה מלאכותית) בפגים עם RDS קל עד בינוני. אני מוצא 2 חולשות עיקריות במחקר הזה. הראשונה, שמספר הפגים הצעירים משבוע 28 היה קטן. השניה היא כי זמן מתן הסורפקטנט באירוסול היה ארוך מידי לטעמי (1-2 שעות). אולם, נראהכי אם פיתוח התכשיר והשיטה נוכל להגיע למצב אידיאלי של מתן סורפקטנט באירוסול ללא צורך באינטובציה אפילו לזמן קצר. החוקרים לא בדקו את ההשלכות לטווח ארוך (או אפילו בינוני), אולם נראה לי כי הימנעות מאינטובציה בפגים הקטנים תהיה מבורכת ותשפר את התוצאים ארוכי הטווח.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה