Neonatology other

ירידה ברוויון חמצן בדם נפוצה בתינוקות עם ברונכיוליטיס אקוטית (JAMA Network Open)

ירידה ברוויון חמצן בדם (דה-סטורציה) מופיעה בשכיחות גבוהה בתינוקות עם ברונכיוליטיס אקוטית, בעיקר אלו המתייצגים עם מחלה ראשונית חמורה יותר, כך מדווחים חוקרים משווייץ במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את התדירות, תזמון, גורמי סיכון ותוצאות על-רקע ירידה ברוויון חמצן בדם ב-239 תינוקות בריאים, בגיל ממוצע של 3.9 חודשים, עם אבחנה של ברונכיוליטיס אקוטית ורוויון חמצן תקין בתחילת המחלה.

ירידה ברוויון חמצן, אשר הוגדרה בנוכחות לפחות מדידה אחת של רוויון חמצן של מתחת ל-90% למשך דקה ומעלה, תוארה ב-165 תינוקות (69%). שיעורי דה-סטורציה היו דומים בתינוקות שאושפזו לבית חולים ואלו ששוחררו לביתם (68.5% לעומת 71.8%, בהתאמה). חציון מרווח הזמן עד לירידה ברוויון החמצן בדם עמד על 4.6 שעות (טווח בין 1.8 עד 9.4 שעות).

מבין 39 תינוקות ששוחררו לביתם, בלמעלה ממחצית (22 תינוקות, 56.4%) תועדה ירידה מג’ורית ברוויון החמצן בדם (דה-סטורציה חוזרת או ממושכת).

עם זאת, בתינוקות עם עדות לדה-סטורציה, כולל אלו עם דה-סטורציה מג’ורית, לא תועדו שיעורים גבוהים יותר של אשפוז חוזר, בהשוואה לתינוקות ללא ירידה ברוויון החמצן בדם (28.5% לעומת 27.3%, בהתאמה). החוקרים מדגישים את הממצא הנ”ל מאחר ובמידה והתינוקות הללו היו נותרים למעקב באשפוז, אזי ייתכן והיו מופנים להתערבויות רפואיות משמעותיות בזמן ירידת הסטורציה.

כיום, ההחלטה אם לאשפז תינוק עם ברונכיוליטיס מושפעת בעיקר ממדידת דה-סטורציה באמצעות מד סטורציה, למרות הערך האבחנתי המוטל בספק של כלי זה להגדרת חומרת מחלה. החוקרים טוענים כי ההחלטה על שחרור תינוק לביתו או אשפוז לבית חולים צריכה להתבסס יותר על ההתייצגות הקלינית מאשר ערך הסטורציה בלבד.

JAMA Network Open, online December 23, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה