Neonatology other

הקשר בין הרפרקציה לתוצאות הרטינופתיה הסוכרתית; פרופ’ מרדכי רוזנר

עין AMD

גורמים רבים משפיעים על התפתחות והדרדרות רטינופתיה סוכרתית. חלק מגורמים אלה ניתנים למניעה ומהווים לכן מושאים לטיפול. גורמים אחרים כמו גנטיקה לא ניתנים לטיפול אך ידיעתם חשובה בכל זאת להבנת הפתוגנזה של רטינופתיה סוכרתית. קוצר ראיה הינו גורם שלא ניתן לשינוי, אשר נמצא במספר מחקרים, בהתאמה עם רטינופתיה סוכרתית פחות חמורה. מחקר The Diabetes Control and Complications Trial) DCCT) ומחקר ההמשך שלו  Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications) EDIC) כוללים אוכלוסייה גדולה עם סוכרת מסוג 1 עם נתונים על הרפרקציה ודרגת הסוכרת ומעקב של יותר מ- 30 שנים.  במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של הרפרקציה על התפתחות והתקדמות רטינופתיה סוכרתית באוכלוסייה של מחקרים אלה.

החוקרים היו מארצות הברית: ממכון העיניים Mason של אוניברסיטת מיסורי בקולומביה, מהמרכז לביו-סטטיסטיקה של אוניברסיטת ג’ורג’ וושינגטון ברוקוויל, מרילנד, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו-מקסיקו באלבוקרק, מאוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, מקליניקת מיו ברוצ’סטר מינסוטה, מ- Yale בניו-האבן שבקונטיקט, וממחלקת העיניים של בית הספר לרפואה הרווארד בבוסטון. המחקר היה קליני וכלל חולי סוכרת מסוג 1 עם סדרת מדידות של הרפרקציה ושל שלב הרטינופתיה הסוכרתית במהלך 30 שנה. שלב הרטינופתיה הסוכרתית נבדק כל חצי שנה באמצעות צילומי פונדוס סטנדרטיים, והרפרקציה נמדדה מדי שנה במהלך 6.5 שנים של DCCT, ולאחר מכן נמדדו כל שנה רביעית במהלך ה- EDIC, כאשר כל האוכלוסייה של EDIC נבדקה בשנים הרביעית והעשירית. בדיקות צילומי הפונדוס סווגו לפי הימצאות רטינופתיה סוכרתית שגשוגית (PDR), בצקת מקולרית משמעתית קלינית, בצקת מקולרית או מצב לאחר ניתוח עייני. קוצר ראיה, אמטרופיה והיפרמטרופיה הוגדרו לפי האקוויוולנט הספירי.

הממצאים הראו שהיפרמטרופיה הייתה קשורה לסיכון מוגבר להידרדרות רטינופתיה בהשוואה לאמטרופיה במודלים ללא התאמה. קשרים אלה נשארו משמעותיים גם לאחר התאמה לקבוצות הטיפול בסוכרת, לאוכלוסייה, לגיל, למגדר, לעישון, למשך זמן מחלת הסוכרת, ללחץ הדם, לדופק, לליפופרוטאין, לטריגליצרידים, לקצב הפרשת אלבומין, ולהמוגלובין A1c. מאידך, לא היה קשר בין קוצר ראייה לתוצאות של רטינופתיה סוכרתית. המסקנה הייתה שקוצר ראייה לא מהווה גורם סיכון להידרדרות רטינופתיה סוכרתית, בניגוד להיפרמטרופיה שמהווה גורם סיכון בלתי תלוי להידרדרות רטינופתיה סוכרתית לרטינופתיה סוכרתית שגשוגית.

Hainsworth DP, Gao X, Bebu I, Das A, de Koo LO, Barkmeier AJ, Tamborlane W, Lachin JM, Aiello LP, and the Diabetes Control and Complications Trial and Follow-up Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications Research Group
Refractive Error and Retinopathy Outcomes in Type 1 Diabetes
The Diabetes Control and Complications Trial/Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications Study
Ophthalmology 2021;128:554-560

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה