Neonatology other

התוצאות של מלנומה של הלחמית בהתאם למקור הגידול ב-629 חולים; פרופ’ מרדכי רוזנר

מלנומה של הלחמית הינה ממאירות נדירה של שטח פני העין. למרות שהיא מהווה רק שני אחוזים מגידולי העיניים, מלנומה של הלחמית עלולה להיות מחלה קשה כיון שהיא יכולה להופיע מחדש לאחר הסרתה, לשלוח גרורות בכל הגוף ולבסוף לגרום למוות אם לא אובחנה מוקדם וטופלה כיאות. השכיחות של מלנומה של הלחמית הולכת וגדלה בארצות הברית. כמו במלנומה של העור, חשיפה מוגברת לשמש עשויה להיות גורם תורם להתפתחותה. השכיחות הגדלה והתמותה הגבוהה (שנים עשר אחוזים מהמקרים ב- 10 שנים) מחייבים תשומת לב למחלה ממיתה זו בעת הבדיקה הקלינית כדי לזהות אותה או את המצבים המקדימים לה.
מלנומה של הלחמית הינה שגשוג של מלנוציטים והיא עשויה להתפתח משלושה מצבים שונים. התהליך הטרומי (precursor) השכיח ביותר הוא מלנוזיס ראשונית נרכשת primary acquired melanosis  (PAM) ב- שבעים וארבעה אחוזים מהמקרים. מלנומה עשויה להתפתח גם מנבוס בשבעה אחוזים מהמקרים או ללא תהליך טרומי (de novo) בתשעה עשר אחוזים מהמקרים. למלנומה שמתפתחת מתהליך טרומי יש פרופיל גנטי שונה כמו שכיחות מוגברת של מוטציה BRAF במלנומה שמתפתחת מנבוס. הפרופילים הגנטיים עשויים להיות אחראיים לשינויים במאפיינים של הגידול ובהתנהגות הגידול. ב- 2011 דווח על 382 חולי מלנומה של הלחמית עם מעקב ממוצע של 4.3 שנים ובהם שיעור ההישארות בחיים היה הגרוע ביותר במקרים עם מלנומה de novo. אי לכך למקור המלנומה בלחמית יש חשיבות לניבוי התוצאות כמו שיעור החזרה והפרוגנוזה הכללת.
במחקר הנוכחי נבדקו המאפיינים הקליניים והתוצאות של מלנומה של הלחמית בהתאם למקור הגידול. החוקרים היו מארצות הברית: מהשרות האונקולוגי של עיניים של בית החולים לעיניים ווילס של אוניברסיטת תומס ג’פרסון בפילדלפיה, פנסילבניה, וממחלקת העיניים של מרפאת מאיו ברוצ’סטר, מינסוטה. בוצעה סקירה רטרוספקטיבית של חולי מלנומה של הלחמית במרכז אחד לאונקולוגיה עינית, בין 1974 ל- 2019. המקרים חולקו לשלוש קבוצות על פי מקור הגידול: PAM, נבוס או de novo, ובצעה השוואה בנוגע למאפיינים הקליניים ולתוצאות.
אותרו 629 חולים עם מלנומה של הלחמית, מהם ב- 476 המהווים 76 אחוזים המלנומה התפתחה מ- PAM, ב- 59 המהווים תשעה אחוזים התפתחה מנבוס, וב- 94 המהווים 15 אחוזים התפתחה de novo. המלנומות שהתפתחו מ- PAM הופיעו בגיל מבוגר יותר (62 לעומת 52 לעומת 55 בהתאמה), עם חדות ראייה גרועה יותר בעת האבחנה, ועם מעורבות נרחבת יותר של הלחמית. המלנומות שהתפתחו מנבוס היו עם השכיחות הנמוכה ביותר של הופעה בפורניקס (שלושים ואחד אחוזים במלנומה שהתפתחה מ- PAM, תשעה אחוזים במלנומה שהתפתחה מנבוס, ועשרים וארבעה אחוזים במלנומה שהתפתחה de novo). המלנומות שהתפתחו מנבוס היו גם עם השכיחות הנמוכה ביותר של מעורבות טרסלית (29 אחוז במלנומה שהתפתחה מ- PAM, 9 אחוז במלנומה שהתפתחה מנבוס, ו- 26 אחוז במלנומה שהתפתחה de novo). המלנומות שהתפתחו מנבוס היו עם השכיחות הגבוהה ביותר עם שיוך לקבוצה T1  על פי AJCC. הערכות KaplanMeier לסיכון ב- 5 שנים לא הראו הבדל לפי מקור המלנומה מבחינת חזרה של הגידול, אקזנטרציות, גרורות או מוות. המסקנות היו שמלנומה של הלחמית מתפתחת בשכיחות הגבוהה ביותר מ- PAM, ושלמקור המלנומה אין השפעה על התוצאות הקליניות.

Pacheco RR, Yaghy A, Dalvin LA, Vaidya S, Perez AL,  Lally SE,  Shields JA, Shields CL
Conjunctival melanoma: outcomes based on tumour origin in 629 patients at a single ocular oncology centre
Eye 2021 https://doi.org/10.1038/s41433-021-01508-y

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה