Nephrology Other

חשיבות שינויים בתפקוד הכלייתי במהלך שלושת הימים הראשונים לאחר נזק כלייתי חד (JAMA Network Open)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ישנה חשיבות רבה לדפוס התפקוד הכלייתי במהלך 72 השעות הראשונות לאחר התפתחות נזק כלייתי חד ועשוי לנבא את התפקוד הכלייתי בטווח הארוך.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מגמת התאוששות התפקוד הכלייתי בתוך 72 שעות מהופעת נזק כלייתי חד עם הסיכון לסיבוכים בטווח הארוך. המחקר הפרוספקטיבי, רב-מרכזי, כלל 1,538 מבוגרים עם ובלי נזק כלייתי חד שלושה חודשים לאחר שחרור מבית חולים בין תחילת דצמבר בשנת 2009 ועד סוף פברואר בשנת 2015.

החוקרים התאימו בין משתתפים עם ובלי נזק כלייתי חד על-פי מאפיינים דמוגרפיים, מיקום, מחלות רקע וקצב פינוי גלומרולארי משוער טרם האשפוז. התאוששות נזק כלייתי חד הוגדרה בנוכחות ירידה של 0.3 מ”ג/ד”ל ומעלה בריכוז קריאטינין בדם או ירידה של 25% ומעלה מערך מקסימאלי במהלך 72 שעות מאבחנת נזק כלייתי חד.

התוצא העיקרי של המחקר היה תוצא משולב של סיבוכים כלייתיים מג’וריים, אשר כללו הופעת מחלת כליות כרונית או התקדמות מחלת כליות כרונית, דיאליזה ארוכת-טווח, או תמותה מכל-סיבה במהלך תקופת המעקב.

מדגם המחקר כלל 1,538 משתתפים (964 גברים, גיל ממוצע של 64.6 שנים), מהם 769 משתתפים (50%) ללא נזק כלייתי חד, 475 חולים (31%) עם התאוששות נזק כלייתי חד ו-249 (19%) עם נזק כלייתי חד ללא התאוששות.

לאחר חציון מעקב של 4.7 שנים, סיבוכים כלייתיים מג’וריים תועדו ב-550 חולים (36%) שלקחו חלק במחקר. יחס הסיכון המתוקן לסיבוכים כלייתיים מג’וריים היה גבוה יותר בקרב אלו עם התאוששות נזק כלייתי חד (יחס סיכון מתוקן של 1.52, P=0.04) ובאלו עם נזק כלייתי חד ללא דפוס התאוששות (יחס סיכון מתוקן של 2.30, p<0.001), בהשוואה לאלו ללא נזק כלייתי חד.

בקרב חולים עם נזק כלייתי חד, אי-התאוששות הנזק הכלייתי לווה בעליה של 51% בסיכון לסיבוכים כלייתיים מג’וריים (P<0.001), בהשוואה לאלו עם עדות להתאוששות נזק כלייתי חד. הסיכון המוגבר לסיבוכים כלייתיים מג’וריים בקרב חולים עם נזק כלייתי חד ללא התאוששות נבע מסיכון מוגבר להיארעות והתקדמות מחלת כליות כרונית.

ממצאי המחקר מעידים כי 72 השעות הראשונות מיד לאחר נזק כלייתי חד הן חשובות ועשויות לחזות סיבוכים כלייתיים ארוכי טווח.

JAMA Network Open 2020; 3(4)

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה