Nephrology Other

האם גינון עשוי להקל על חלק מתסמיני דמנציה? (Aging Ment Health)

טיפול בגננות, התערבות חדשה המבוססת על צמחים, פעולות גינון והסביבה הטבעית, מפחית אפתיות ומשפר תפקוד קוגניטיבי בחולי דמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Aging and Mental Health.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של טיפול בגננות על אפתיות, יכולת קוגניטיבית, איכות חיים ויכולת תפקודי בחולים עם דמנציה. הם השלימו מחקר שכלל 32 משתתפים אשר חולקו לזרוע התערבות או זרוע ביקורת. נתונים נאספו בתחילת המחקר, מיד לאחר ההתערבות ושלושה חודשים לאחר ההתערבות.

החוקרים התבססו על מדד AES-I (Apathy Evaluation Scale-Informant) להערכת אפתיות, מבחן מיני-מנטל (Mini-Mental State Examination) שימש להערכת יכולת קוגניטיבית, איכות החיים נבחנה על-סמך מדד QoL-AS (Quality of Life in Alzheimer’s Disease); ומדד BI (Barthel Index) שימש להערכת היכולת התפקודית.

מדגם המחקר כלל 141 דיירי בתי אבות עם דמנציה מסוג אלצהיימר ואפתיות, מהם 22.7% (32 חולים) נכללו במחקר. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת טיפול בגננות עם טיפול סטנדרטי (16 חולים) או לזרוע טיפול סטנדרטי (16 חולים).

טיפול בגננות בוצע אחת לשבוע וכלל שלוש קטגוריות פעילות: שתילה (4 מפגשים), מלאכת יד (4 מפגשים) ודיאטה (2 מפגשים). למרות שההתערבות בוצעה במסגרת קבוצתית, המדריך התמקד בכל משתתף בנפרד.

בתחילת המחקר, לא היו הבדלים משמעותיים במאפיינים הדמוגרפיים והקליניים בין משתתפים בשתי הזרועות.

התוצא העיקרי של המחקר היה אפתיות, כפי שנקבע על-פי מדד AES-I.

לאחר 10 שבועות, בקבוצת ההתערבות תועדו מדדי אפתיות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לקבוצת הביקורת (חציון מדד AES-I של 47.5 לעומת 55.5, p=0.007). עם זאת, ההבדל המובהק לא נותר לאחר שלושה חודשים מההתערבות (P=0.289).

לאחר 10 שבועות, התפקוד הקוגניטיבי בזרוע ההתערבות היה גבוה יותר משמעותית, בהשוואה לקבוצת הביקורת (חציון מדד מיני-מנטל של 10.5 לעומת 7.0 נקודות, p=0.034). עם זאת, בדומה לאפתיה, השיפור לא נותר לאחר שלושה חודשים.

החוקרים לא זיהו הבדלים בין הקבוצות באיכות החיים וביכולת התפקודית, בין אם לאחר ההתערבות או שלושה חודשים לאחר סיום ההתערבות.

מניתוח הנתונים עלה כי טיפול בגננות לווה בשיפור משמעותי באפתיות, תפקוד קוגניטיבי ואיכות חיים לאחר 10 שבועות. באמצעות התאמה של הפעילויות, המשתתפים לא התייאשו עקב קשיים הכרוכים בביצוע משימות מסוימות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי עבור אלו הנהנים מגינון, עבודת גננת עשויה לשמש כהתערבות המסייעת בשיפור אפתיות ותפקוד קוגניטיבי בחולי דמנציה.

Aging Ment Health. Published online April 5, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

  • סכיזופרניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    סכיזופרניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    סכיזופרניה מלווה בעליה משמעותית בסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, כאשר הקשר בולט במיוחד בקרב נשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. המחקר התצפיתי כלל למעלה מ-4.1 מיליון משתתפים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם (גיל חציוני של 44 שנים) ממאגר נתונים רפואיים ביפן. התוצא העיקרי […]

  • יתרונות טיפול בהפרעות דיכאון וחרדה בחולים עם מחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    יתרונות טיפול בהפרעות דיכאון וחרדה בחולים עם מחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    טיפול להפרעות דיכאון וחרדה עשוי להביא לשיפור משמעותי בתוצאות הטיפול בחולים עם מחלות לב וכלי דם, כולל הפחתת אשפוזים, ביקורים בחדרי מיון ואף שיפור הישרדותי בחלק מהמקרים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה שכלל 1,563 חולים (גיל ממוצע של 50 שנים; 68% […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.