Nephrology Other

לרגל שבוע המודעות למיגור מחלת ההפטיטיס C : בדיקת רוק פשוטה עשויה לסייע באבחון מוקדם (הודעת רימיפארם והסתדרות הרוקחים)

איך מזהים את המחלה? מי נמצא בסיכון? ומתי בדיקות הרוק המהירות יכנסו לשימוש בבתי המרקחת?

משרד הבריאות הכריז על שבוע המודעות למיגור מחלת ההפטיטיס C – דלקת נגיפית של הכבד, בישראל, לרגל יום ההפטיטיס הבינלאומי החל ב – 28 ליולי 2021. במסגרת זו מתכוננות פעילויות הסברה ומאמצים ממוקדים במישורים השונים, לעידוד הציבור להיבדק, לצורך איתור וטיפול מוקדם של אלו הנמצאים בסיכון. אבחון מוקדם של המחלה יאפשר ריפוי מהמחלה בסבירות גבוהה ומניעה של סיבוכים קשים ואף מוות במקרה של הזנחה.

משרד הבריאות פנה לקופות החולים בישראל והודיע כי הן נקראות להמשך שיתוף הפעולה ביישום אמצעים טכנולוגיים לאיתור ועידוד מבוטחים להיבדק. הדרך לזהות הידבקות בהפטיטיס C היא ביצוע בדיקת דם בקופת החולים, יחד עם זאת כבר עתה ניתן להשיג בישראל בדיקה מהירה בטכנולוגיה חדשה, המאפשרת לקבל תשובה תוך 20 דקות בלבד מדגימת רוק פשוטה. הבדיקה קלה ומהירה לשימוש, חוסכת לנבדק תהליך איסוף דם ושימוש במחטים ואינה תלויה בשינוע דגימות למעבדה. מדובר בבדיקה לגילוי ההפטיטיס שכבר קיבלה את אישור ה – FDA ומשרד הבריאות אשר עתידה להיכנס לשימוש בקופות החולים וגם להתבצע בבתי המרקחת על ידי הרוקח. עד כה מאז הגעתה לארץ כבר נעשה בבדיקה שימוש נרחב בבתי חולים ציבוריים, חדרי מיון ומוסדות רפואיים המטפלים באוכלוסיית הסיכון למחלה. מדובר בבדיקה היחידה בארץ שמאושרת על ידי ה – FDA  ומשרד הבריאות לזיהוי הפטיטיס c באמצעות רוק.

דוד פפו, יו?ר הסתדרות הרוקחים מסביר: “היתרון המרכזי בבדיקה הוא השימוש המהיר, הקל והיעיל, המותאם במיוחד לקהל היעד של האוכלוסייה הנמצאת בסיכון לחלות בההפטיטיס. מדינת ישראל הכריזה על תכנית לאומית למיגור המחלה ולבדיקה יתרונות רבים בעידוד הציבור הספציפי להיבדק. היא עדיפה על פני הבדיקות הקיימות היום הודות לחסכון בזמן ובכאב, והשימוש בה יאפשר לבצע אבחון מוקדם ומציל חיים של המחלה באופן ממוקד יותר בקרב אוכלוסיית היעד. אנו נמצאים במגעים מול משרד הבריאות בנושא, ומקווים שנראה את הבדיקה בקרוב על מדפי בתי המרקחת. על מנת לעמוד ביעד המיגור נדרש תיאום ושיתוף פעולה של כלל הגורמים המעורבים”.

על פי הערכת משרד הבריאות כ – 2% מאוכלוסיית ישראל הם נשאים של הנגיף כלומר כ-184,000 איש. הנתונים הוצגו על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת ביולי 2020 במסגרת ציון יום ההפטיטיס הבינלאומי בדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות.

על פי המלצת משרד הבריאות הבדיקה להפטיטיס מומלצת לקבוצות מסוימות באוכלוסייה:

·         מי שקיבלו דם או מוצריו (כגון: טסיות, פלסמה וכו’) או עברו השתלת איברים לפני שנת 1992.

·         אנשים המשתמשים בסמים בהזרקה, בעבר או בהווה.

·         מי שעברו פרוצדורות רפואיות חודרניות, קעקועים או פירסינג במקומות ללא סטריליזציה ראויה.

·         מי שנולדו, וככל הנראה גם קיבלו חיסונים או עברו טיפולים פולשניים, במדינות בהן דווח על אי הקפדה על חיטוי או החלפת מחטים, כגון: אוזבקיסטן, אוקראינה, אזרבייג’ן, אסטוניה, ארמניה, בלארוס, גאורגיה, טג’יקיסטן, טורקמניסטן, לטביה, ליטא, מולדובה, קזחסטן, קירגיזסטן, רומניה ורוסיה.

הבדיקה המהירה להפטיטיס נקראת OraQuick® HCV מיוצרת בחברת OraSure Technologies ומיובאת לישראל על ידי קבוצת רימיפארם הפועלת בישראל כבר עשרות שנים בתחום הדיאגנוסטיקה המתקדמת ומתמחה במכשירים מהירים ובדיקות מיידיות לשימוש צוותים רפואיים ושימוש עצמי. החברה עומדת מאחורי ההצלחה הטכנולוגית של סופיה, בדיקת הקורונה המהירה הראשונה בעולם והנפוצה בישראל ומאחורי הבדיקות העצמיות הביתיות המהירות לקורונה שיכנסו לשימוש בימים הקרובים. לחברה ותק וניסיון רב בסמוך לנקודת הטיפול (POCT) וכן שיתוף פעולה נרחב עם קופות החולים ומשרד הבריאות לקידום תחום האיבחון במרפאת הרופא ובבית המטופל.

מידע נרחב על צהבת נגיפית ניתן למצוא באתר הייעודי שהקים משרד הבריאות, הנמצא בקישור הזה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה