חדשות

מה בין צריכת נתרן ואשלגן בתזונה ובין הסיכון לסרטן ריאות? (Transl Lung Cancer Res)

08/05/2021

 

במאמר שפורסם בכתב העת Translational Lung Cancer Research מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לצריכה הולמת של אשלגן בתזונה השפעה מגנה מפני סרטן ריאות, בעוד שצריכה רבה של נתרן מלווה בסיכון מוגבר למחלה הממארת.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגים דיווחו כי צריכת מינראלים בתזונה משחקת תפקיד חשוב בסיכון להתפתחות סרטן ריאות, אך הקשר בין נתרן ואשלגן עדיין אינו מובן היטב.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין צריכה תזונתית של נתרן ואשלגן ובין הסיכון לסרטן ריאות, על-פי נתוני מחקר PLCO (Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian) ו-WHI (Women's Health Initiative). בסך הכול, 165,409 משתתפים אשר השלימו את השאלון הבסיסי ואת השאלונים להערכת היסטוריה תזונתית נכללו בניתוח הנתונים, כולל 92,984 משתתפים ממחקר PLCO ו-72,425 נשים ממחקר WHI.

 

לאחר חציון מעקב של 8.55 שנים ו-18.56 שנים תוארו 1,278 ו-1,3631 מקרים חדשים של סרטן ריאות במחקר PLCO ובמחקר WHI, בהתאמה. הממצאים הצביעו על קשר מובהק סטטיסטית בין צריכת נתרן ובין היארעות סרטן ריאות במחקר PLCO לאחר תקנון רב-משתני בגברים (יחס סיכון של 1.19, p=0.044). עוד תועדה קורלציה בין הסיכון לסרטן ריאות ובין עליה בצריכת אשלגן בנשים (שלישון שלישי לעומת ראשון: יחס סיכון של 0.72, p=0.042).

 

התוצאות הדומות מעידות על קשר הפוך בין צריכת אשלגן ובין הסיכון לסרטן ריאות תוארו גם במדגם WHI (רבעון עליון לעומת תחתון: יחס סיכון של 0.82, P=0.009).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי תוצאות המחקר מעידות על השפעה מגנה של צריכת אשלגן בתזונה מפני סרטן ריאות, בעוד שצריכת נתרן גבוהה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות ריאתית.

 

Transl Lung Cancer Res. 2021;10(1):45-56

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2021 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני