Neuro-Endocrine Tumors

האם טיפול פרוביוטי עשוי למנוע פגיעה קוגניטיבית על-רקע טיפול כימותרפי בנשים עם סרטן שד? (Eur J Oncol)

בנשים עם סרטן שד שטופלו בכימותרפיה ונטלו גם תוספי פרוביוטיקה תועדו הרבה פחות תסמינים של ליקוי קוגניטיבי על-רקע כימותרפיה (Chemo Brain, או Chemotherapy-Related Cognitive Impairment), בהשוואה לנשים שנטלו קפסולות פלסבו, כך עולה מתוצאות המחקר הראשון מסוג בנושא, אשר פורסמו בכתב העת European Journal of Cancer.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פגיעה קוגניטיבית על-רקע טיפול כימותרפי מתפתחת בשכיחות גבוהה בחולי סרטן ומלווה בפגיעה באיכות החיים של החולים. עד כה, הטיפול במקרים אלו מהווה אתגר קליני וכעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה האפשרית של פרוביוטיקה על התפתחות ליקוי קוגניטיבי על-רקע כימותרפיה.

החוקרים השלימו מחקר אקראי, כפל-סמיות ומבוקר-פלסבו, אשר כלל 159 נשים עם סרטן שד. בין השנים 2018 עד 2019, הנשים שאובחנו עם ממאירות בשלב IIII ונדרשו לטיפול כימותרפי אדג’וונטי עברו בדיקות סקר וחולקו באקראי לקבלת פרוביוטיקה (80 נשים) או פלסבו (79 נשים), אשר ניתנו כשלוש קפסולות, פעמיים ביום, במהלך הטיפול הכימותרפי.

הקפסולות (BIFICO) כללו Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus ו-Enterococcus faecalis (210 מ”ג כל אחד).

במסגרת המחקר נבחנו התפקוד הקוגניטיבי, רמות חרדה ודיכאון, כמו גם סמנים בדם, מטבוליטים והרכב המיקרוביום בצואה. בנוסף, החוקרים בחנו את ההשפעות הסיסטמיות של המטבוליטים שזוהו מחקר הקליני בחולדות.

מהתוצאות עולה כי מתן תוספי פרוביוטיקה הפחית משמעותית את היארעות ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי (35% לעומת 81%; סיכון יחסי של 0.43), כאשר גם שיעורי ליקוי קוגניטיבי קל (29% לעומת 52%; סיכון יחסי של 0.55) וכן שיעורי ליקוי קוגניטיבי מתון (6% לעומת 29%; סיכון יחסי של 0.22) היו נמוכים יותר בקבוצת הטיפול הפרוביוטי.

מתן תוספים פרוביוטיים הוביל לשיפור במגוון תפקודים קוגניטיביים, כולל זיכרון מילולי מיידי, זיכרון מרחבי מאוחר ושטף מילולי. השיפור בקבוצת ההתערבות תועד ללא תלות בשימוש בתרופות אחרות או בסוג המשטר הכימותרפי שניתן לנשים.

ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי היה נפוץ יותר בנשים מבוגרות ועם רמת השכלה נמוכה יותר או מדד מסת גוף גבוה יותר; עם זאת, השיפור עם טיפול פרוביוטי תועד ללא תלות בגורמים אלו.

מעבר להשפעה הקוגניטיבית, הטיפול הפרוביוטי לווה במדדי סוכר וריכוזי LDL נמוכים יותר, בהשוואה לזרוע הפלסבו, כאשר שטרם התחלת הטיפול הכימותרפי לא תועדו הבדלים בין הקבוצות.

מבחינת 78 דגימות צואה מ-20 נשים שלקחו חלק במחקר עלה כי לא היו הבדלים במגוון המיקרוביאלי לפני או אחרי הטיפול הכימותרפי, פרט לירידה משמעותית בשכיחות Streptococcus ו-Tyzzerella בזרוע הטיפול הפרוביוטי לאחר כימותרפיה.

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי מתן פרוביוטיקה הוביל לשינויים ברמות תשעה מטבוליטים בפלזמה בנשים עם סרטן שד, כאשר התוצאות מרמזות כי מטבוליטים אלו עשויים לעמוד בבסיס המנגנון למניעת ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי עם טיפול פרוביוטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי באמצעות התערבות פשוטה, לא יקרה ויעילה ניתן למנוע תופעות לוואי על-רקע טיפול כימותרפי. מדובר במחקר הראשון מסוגו שהראה כי תוספי פרוביוטיקה במהלך טיפול כימותרפי עשויים למנוע ליקוי קוגניטיבי על-רקע הטיפול.

Eur J Cancer. Published online December, 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.