Nutritional/Metabolic

ד”ר סיגל אילת אדר בהתייחסות למחקר לפיו לאומגה 3 אין תועלת קרדיווסקולרית: להתייחס בזהירות לתוצאות המטה-אנליזה ולשים לב להנחיות…

לפני שבוע הועלתה שאלה בפורום הדיונים באתר emedhealth club בנוגע למחקר זה. להלן השאלה :

במחקר הזה לחומצות שומן אומגה שלוש אין תועלת קרדיווסקולארית (JAMA Dermatol)  לא נמצאה כל תועלת לאומגה 3 בחולים קרדיווסקולריים. למיטב ידיעתי ונדמה לי שזה גם מוזכר במאמר ההמלצות של האיגודים המקצועיים, גם הישראלים, תומכים בשימוש באומגה 3, כך שיש לנו כאן איזשהו קונפליקט. השאלה היא אם נבדקו והשתתפו במחקר זה ומחקרים אחרים מטופלים שאינם נוטלים סטטינים. למיטב זכרוני מעבודות קודמות  אומגה 3 יכולה להיות יעילה עבור חולים קרדיווסקולרים שאינם סבילים או שאינם מעוניינים בנטילת סטטינים, ובעיקר גם אלה שהם עם רמות טריגלצירידים גבוהים.  אשמח לאישור או תיקון … תודה !

בתשובה לשאלה זו ענתה מנהלת הפורום, התזונאית ד”ר סיגל אילת אדר:

ראשית, זה המקום לדבר קצת על מגבלות המטה אנאליזה בכלל ובמקרה זה בפרט:

1. קיים טווח של אומגה-3 מ- 226-1800 mg יש להניח שפחות מ- 1 גרם ליום לא מועילים כלל ולכן יש “מיהול” של התוצאות

2. החוקרים מציינים שזו מטה אנאליזה של תוצאות של מחקרים. לא לקחו את כל הנתונים של האנשים מכל מחקר. למרות שלטענת החוקרים אנאליזה כזו דווקא עלולה להביא לקבלת תוצאה של השפעה. כלומר אם לא נמצאה השפעה, סביר להניח שזה אכן כך.

3. החוקרים מציינים שלא ניתן להתעלם מהפחתה של 7% בסיכון לאירועים וסקולאריים גדולים ו- 10% הפחתה בסיכון למחלת לב קורונרית.

החוקרים מציינים שהיום מתנהלים מספר מחקרים בהם נבדקת רמה גבוהה יותר של תוסף אומגה-3 , 3-4 גרם ליום וכדאי לחכות לתוצאות שלהם.

יש לזכור שההמלצה הקיימת היום היא רק לגבי חולי לב שהוכחו כחולים בצינתור התערבותי או לאחר אוטם. ההמלצה אומרת שאם למרות סטטינים ואספירין, המטופל לא מאוזן (סוכרת / יל”ד /ליפידים) ניתן לשקול להוסיף לו 1 גרם אומגה-3. אין הכוונה בשום אופן לנסות אומגה-3 במקום סטטינים.

לגבי TG כאן הסוגיה אחרת. הוכח שאומגה-3 מורידה רמות TG אבל לא הוכח האם הפחתתם בעזרה אומגה-3 אכן מורידה סיכון קרדיוואסקולרי ולכן אנחנו אומרים שניתן לשקול לקחת אומגה-3 להורדת רמות TG במידה ורמתם גבוהה. אני מוסיפה רק אם TG מעל 300. צריך לזכור שמדובר ב- 3-4 כדורים ליום (3-4 גרם).

לכניסה לדיון זה בפורום לצורך שאלות/הערות נוספות – הקליקו כאן

לכניסה לפורום הכללי

לאתר emed health club

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • מה בין רמות אפליפופרוטאינים ובין תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית? (Eur J Prev Cardiol)

    מה בין רמות אפליפופרוטאינים ובין תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית? (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין רמות אפליפופרוטאינים ובין הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אפליפופרוטאינים עשויים לשמש כסמן לבריאות הלב וסיכון לתמותה וכעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין רמות אפליפופרוטאינים ובין […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה