Nutritional/Metabolic

האם כימותרפיה בדרך להיעלם כטיפול לסרטן הריאות השכיח ביותר?/מאמר אורח מאת ד”ר עבד אגבאריה

סרטן ריאה

עד כה קיבלו מרבית חולי סרטן ריאה טיפול כימותרפי בקו ראשון למחלתם, טיפול שמוביל לתופעות לוואי רבות. מחקר חדש מגלה לראשונה שטיפול במשלב תרופות אימונותרפיות במקום כימותרפיה מגדיל את משך התגובה פי 4 ואף יותר, ועם הרבה פחות תופעות לוואי

הטיפול בסרטן ריאות עבר מהפכה בשנים האחרונות בזכות כניסה של מספר תרופות אימונותרפיות לשימוש. מהות הטיפול האימונותרפי היא חיזוק התגובה החיסונית על מנת לחסל את התאים הסרטניים בשני מנגנונים ביולוגיים: שינוע מערכת החיסון לפעול נגד תאי הגידול, וכן נטרול מנגנוני ההתחמקות של תאי הסרטן, מה שיוביל להגברת יכולת האיתור והחיסול של מערכת החיסון כנגד התאים סרטניים.

כך למשל, חולי סרטן ריאה עם ביטוי חלבון PDL1 חיובי, שמהווים כשליש מחולי סרטן הריאות, יקבלו טיפול בתרופה אימונותרפית בודדת ללא צורך בתוספת של טיפול כימותרפי. בשאר החולים שאינם מאופיינים ב-PDL1 חיובי משלבים גם טיפול כימותרפי וגם טיפול אימונותרפי על מנת לשפר את המדדים הרפואיים שלהם, את תוחלת החיים וכמובן את איכות החיים.

לאחרונה פורסם במגזין היוקרתי New England Journal of Medicine מחקר חדש שבדק לראשונה את השילוב של שתי תרופות אימונתרפיות (אופדיבו וירבוי) כטיפול ראשון עבור חולי סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (Non Cell Lung Canser) בשלב 4. המחקר השווה את הטיפול המשולב לעומת כימותרפיה. מדובר בחולים שמעולם לא קיבלו כימותרפיה ומחלתם התגלתה רק בשלב הגרורתי.

בגלל שמדובר בשלב כה מתקדם של המחלה, חולים רבים מבקשים לחסוך מעצמם את טיפולי הכימותרפיה, שתופעות הלוואי שלהם עשויות לפגום באיכות חייו של המטופל באופן משמעותי. שיעור תופעות לוואי החמורות הנגרמות על ידי הטיפול האימונותרפי נמוך יותר משמעותית מכימותרפיה.

מטרת המחקר הייתה למצוא את מידת השיפור בתוחלת החיים של המטופלים עם חלבון PD-L1 שהוא יותר מאחוז אחד. המחקר מצא כי משך התגובה של החולים שהגיבו למשלב התרופות האימונתרפיות, היה ארוך פי-4 מאשר אצל מטופלי הכימותרפיה. מדובר בהבדל מהותי ביותר – תחת הטיפול האימונותרפי הגיעה משך התגובה ל-24 חודשים, לעומת 6 חודשים בלבד אצל מטופלי הכימותרפיה. ממצא זה מתאפשר בין היתר בזכות היתרון של הטיפול האימונותרפי, אשר מאפשר לתאי המערכת החיסונית לזכור את מנגנון הפעולה ולפעול לפיו גם לאחר הפסקת הטיפול. ברגע שהם נחשפים להשפעה של התרופות האימונותרפיות, שפועלות לחיזוקם, הם יזכרו זאת גם בהמשך, ואכן מהמחקר החדש אנו למדים שהתגובה החיסונית ממשיכה גם זמן רב לאחר תום הטיפול.

בנוסף, הראה המחקר שתוחלת החיים השתפרה באופן משמעותי בקרב אלו שקיבלו את משלב התרופות האימונותרפיות, לעומת חולים שקיבלו את הכימותרפיה. תופעות הלוואי של משלב התרופות היו הרבה יותר קלות מתופעות הלוואי של הכימותרפיה.

המחקר הנוכחי שהתפרסם הוא על סמך אנליזה ראשונית בלבד, והוא עדיין נמשך. להערכתי, בתוך שנה עד שנתיים תבוצע אנליזה חדשה ובה מעקב ארוך טווח אחר החולים, שיבחן את שיעור ההשרדות ל-5 שנים בקרב החולים שנטלו את משלב התרופות האימונותרפיות. הציפייה הזו לבחינת הישרדותם של חולי סרטן ריאה לטווח ארוך נשענת על מחקרים קודמים בטיפולים אימונותרפיים שהראו שכ-15-20 אחוז מהחולים שנוטלים תרופות אימונותרפיות, זוכים לתוחלת חיים של חמש שנים ואף יותר. חלקם אף יחלימו מהמחלה.

נתון כזה לא הכרנו לפני עידן האימונותרפיה והוא מתווסף לשורה ארוכה של ממצאים במחקרים בתחום, שמראים תוצאות מעודדות בקבוצות מסוימות של חולים. מה שמרשים במיוחד בתוצאות מחקרים אלו, הוא משך התגובה הממושכת של התרופה האימונותרפית על הגוף, וכמובן שיעורי ההחלמה מסרטן ריאות NSCLC.

המחקר אף בדק את השפעת משלב התרופות האימונתרפיות על חולים עםPD-L1 שלילי, וגם שם התקבלו תוצאות טובות יותר מהטיפול הכימותרפי והיה גם כאן שיפור בתוחלת החיים.

תוצאות מחקר זה מעודדות גם את הרופאים וגם את החולים, היות ורבים מהחולים לא מעוניינים להיחשף לתופעות הלוואי הקשות של הטיפולים הכימותרפיים, בעיקר כשמדובר בשלב 4 של המחלה. עכשיו ניתן יהיה להעניק לאותם חולים את משלב התרופות האימונותרפיות שלא רק יאריך להם את החיים משמעותית, אלא גם יחשוף אותם להרבה פחות תופעות לוואי.

חדשות טובות נוספות הן שדווקא בישראל המצב מצוין מבחינת שימוש בתרופות חדשניות אלו. ישראל היתה בין המדינות הראשונות לאמץ את הטיפול האימונותרפי בכלל, ובקווים ראשונים בפרט.

הכותב הינו מומחה לאונקולוגיה רפואית ורדיותרפיה, סרטן ריאות ובית החזה, ומנהל היחידה האנוקלוגית בי”ח בני ציון חיפה

N Engl J Med. 2018 May 31;378(22):2093-2104. doi:

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה