Nutritional/Metabolic

האם דיאטה עתירת דגים וירקות עשויה להפחית את הסיכון לליקוי קוגניטיבי? (Alzheimer’s & Dementia)

הקפדה על דיאטה ים תיכונית אלטרנטיבית העתירה בירקות, דגנים מלאים, דגים ושמן זית עשויה להפחית את הסיכון לליקוי קוגניטיבי, אך אינה מלווה בהאטת ההידרדרות הקוגניטיבית, כך עולה מתוצאות שני מחקרים Age-Related Eye Disease Study (AREDS) ו-AREDS2 אשר מצאו כי צריכת דגים וירקות סיפקה את ההגנה הגדולה ביותר על התפקוד הקוגניטיבי.

מטרת המחקר הייתה לקבוע אם היענות קפדנית יותר על דיאטה ים תיכונית אלטרנטיבית עשויה להשפיע לטובה על התפקוד הקוגניטיבי. שני מחקרי AREDS כללו 7,756 משתתפים והיו מחקרים אקראיים להערכת תוספים תזונתיים לניוון מקולארי גילי.

ניתוח פוסט-הוק של ממצאי מחקר AREDS כלל 3,029 משתתפים ללא ניוון מקולארי גילי או ניוון מקולארי גילי חד-צדדי, בגיל ממוצע של 69 שנים בתחילת המחקר. ניתוח ממצאי מחקר AREDS2 כלל 3,326 משתתפים עם דרוזן גדול בשני הצדדים או ניוון מקולארי גילי מאוחר בצד חד וגיל ממוצע של 73 שנים בתחילת המחקר.

צריכת דגים לוותה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר. במחקר AREDS2, שיעורי הידרדרות קוגניטיבית לאורך 5-10 שנים לא הייתה שונה משמעותית לפי מדד דיאטה ים תיכונית אלטרנטיבית, אך הייתה איטית יותר עם צריכת דגים רבה יותר. החוקרים זיהו קשר מגן משמעותי עם צריכת ירקות בשני המחקרים ועם צריכת אגוזים וצריכת אלכוהול מתונה במחקר AREDS2.

במחקר AREDS, היענות גבוהה יותר לדיאטה ים תיכונית לוותה בסיכון מופחת לליקוי קוגניטיבי לפי מבחן מיני-מנטל ולפי מדד קוגניטיבי משולב ששימש במחקר (p=0.0001). במחקר AREDS2, היענות גבוהה יותר לדיאטה זו לוותה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר לפי מדד Telephone Interview Cognitive Status-Modified ולפי המדד המשולב ששימש במחקר. החוקרים מציינים כי לגנוטיפ APOE לא הייתה השפעה על קשרים אלו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהשפעה חיובית של דיאטה ים תיכונית על התפקוד הקוגניטיבי.

Alzheimer’s & Dementia 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה