Nutritional/Metabolic

מזונות המסווגים כ’ג’אנק פוד’ עשויים להיות קשורים למחלת מעיים דלקתית (National Health Interview Survey)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

בניתוח שניוני של סקר הבריאות הלאומי מ-2015 (National Health Interview Survey 2015) חוקרים מג’ורג’יה שבארה”ב מצאו כי צ’יפס מטוגן, במיוחד, הוא מזון הנצרך בשכיחות גבוהה על ידי משתתפים הסובלים מ-IBD. המשתתפים הללו גם שתו יותר עוגיות וגבינות ושתו פחות מיצים טבעיים (100% פירות) בהשוואה לאוכלוסיה שלא סבלה מהמחלה. יחס הסיכויים לאבחנה עם IBD היה גבוה יותר בצורה מובהקת במשתתפים שהצהירו על צריכה של צ’יפס (OR 1.60, 95% CI 1.14-2.25) ומשקאות אנרגיה (OR 1.46, 95% CI 1.07-1.97). מזונות כמו פופקורן וחלב הראו יחס הפוך (OR 0.73, 95% CI 0.54-0.97 ו-OR 0.70, 95% CI 0.49-0.99, בהתאמה).

החוקרים מציעים כי צריכה של מזונות מהירים כאלו עשויה להוות גורם תורם לשכיחות של IBD באוכלוסיה בארצות הברית. ההבנה של תפקידה של צריכת מזון מסוג זה על הסיכון או השכיחות של IBD עשויה לשפר את ההבנה והזיהוי של גורמים סביבתיים נוספים: מיקום באזור שנחשב “מדבר תזונתי”, הכנת מזון מעובד, או צריכת רכיבים ביואקטיביים שיכולים לייצר דלקת ביחידים וההשפעה שלהם על הסבירות לחלות ב-IBD. החוקרים מצאו גם כי במשתתפים ששתו משקאות תוססים בחודש שקדם למחקר היו בסיכון של פי 1.14 להיות מאובחנים ב-IBD. בנוסף, יותר אנשים שעישנו, או עודנם מעשנים היו בקבוצת מאובחני המחלה בהשוואה לאוכלסיה ללא IBD. החוקרים מצאו גם כי בחולי IBD בקבוצת המחקר היתה היסטוריה של שתיינות בהשוואה לקבוצה ללא המחלה (25.8% לעומת 14.06% בהתאמה). החוקרים כותבים כי השינוי בהתנהלות בריאותית היתה גדולה יותר בקבוצה שסבלה מהמחלה לאורך זמן, בהשוואה לקבוצה ללא IBD. החוקרים מעוניינים להכנס לעובי הקורה בנוגע להשפעה של מזונות על חסינות המעי על ידי דיסרגולציה של התבטאות גנים ופעילות של המיקרוביוטה- בנסיון להבין את ההשפעה המתווכת של אופן הכנת ועיבוד המזון.

אחת המגבלות עליה מעידים החוקרים היא שהמחקר לא תוכנן עם שאלות ספציפיות לסימפטומים או מצבים של IBD, כך שאין אפשרות להבחין בנתונים שנאספו בין מצבי קוליטיס כיבית למחלת קרון, למשל. בנוסף, הם כותבים כי הסקר לא כלל שאלות על מהו משך המחלה ואופיה, או על ההשפעה של האבחנה על שינויים בהרגלי האכילה או הבריאות של המשתתפים.

בסקירת המחקר במדפייג’ טודיי, מגיבים רופאים למחקר בטענה שעל אף שמדובר בתמונה מעניינת של הרגלי תזונה בחולי IBD, מדובר במחקר שהתבסס על דיווח עצמי של אבחנת המחלה, ושל צריכת המזון, וכי לא מדווחים הסימפטומים מהם סובלים החולים. יש להזהר לא להסיק מצריכת המזון על קשר נסיבתי להופעה של המחלה- מאחר שבאותה המידה הקשר יכול להיות רוורסבילי. נראה שמדובר בתמונת מצב לאחר אבחון המחלה- ולכן יתכן שהתזונה בחולים הללו השתנתה לאחריה ובגללה ולאו דווקא הובילה להתפתחותה. 

https://www.medpagetoday.com/gastroenterology/inflammatoryboweldisease/86213

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

  • גורמי סיכון להפרעות נוירולוגיות במבוגרים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    גורמי סיכון להפרעות נוירולוגיות במבוגרים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלת מעי דלקתית מלווה בעליה מתונה בסיכון לאירוע מוחי, דמנציה מכל-סיבה ומחלת פרקינסון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים בחנו את הסיכון להפרעות נוירולוגיות בחולים עם מחלת מעי דלקתית, עם הבדלים בתוצאות. מטרתם הייתה להשלימה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה