Nutritional/Metabolic

חשיפה לכימיקאלים סביבתיים נפוצים והיארעות מנופאוזה טבעית (J Clin Endocrinol Metab)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה ל-PFAS (Per- and Polyfluoroalkyl Substances) – כימיקאלים סביבתיים נפוצים מאוד המשמשים במוצרי בישול ואריזות מזון ובין הזדקנות שחלות ומנופאוזה טבעית.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין PFAS ובין מנופאוזה טבעית בקרב נשים שלקחו חלק במחקר SWAN (Study of Women’s Health Across the Nation), מחקר רב-גזעי/אתני להערכת שינויים במהלך מעבר למנופאוזה. מדגם המחקר כלל 1,120 נשים לפני מנופאוזה, בגילאי 45-56 שנים (גיל ממוצע של 48.9 שנים) עם מעקב של 5,466 שנות-אדם עד שנת 2017. מבין אלו, 578 נכנסו למנופאוזה במהלך המעקב.

הכימיקאלים שזוהו בריכוזים הגבוהים ביותר במחקר הנוכחי כללו את PFOA (Perfulorooctanoic Acid) ואת PFOS (Perfluorooctane Sulfonic Acid).

החוקרים זיהו הבדלים משמעותיים בריכוזי PFAS בדם לפי גזע/מוצא אתני, כאשר בנשים לבנות תועדו הרמות הגבוהות ביותר של n-PFOA; בנשים שחורות תועדו הריכוזים הגבוהים ביותר בדם של n-PFOS ו-Sm-PFOS (Sum of Branched Isomers of PFOS); בנשים סיניות ויפניות תועדו הריכוזים הנמוכים ביותר של PFHxS (Perflorohexane Sulfonic Acid). ריכוזי PFNA (Perfluoronoonanoic Acid) היו גבוהים יותר משמעותית בלבנות, סיניות ויפניות, בהשוואה לנשים שחורות.

למרות שלא תועד קשר בין ריכוזי PFHxS ובין היארעות מנופאוזה טבעית, החוקרים זיהו קשר מובהק סטטיסטית בין ריכוזים גבוהים יותר בדם של n-PFOS (יחס סיכון של 1.26, p=0.03), Sm-PFOX (יחס סיכון של 1.27, p=0.03), n-PFOA (יחס סיכון של 1.31, p=0.01) ו-PFNA (יחס סיכון של 1.21) ובין הופעה מוקדמת של מנופאוזה טבעית.

רקע אתני/גזע זוהה כגורם חשוב בקשר בין PFAS והיארעות מנופאוזה טבעית. בעוד שבנשים לבנות תועד קשר מובהק סטטיסטית בין PFNA ו-n-PFOA עם היארעות מנופאוזה טבעית, לא זוהה קשר דומה בנשים מקבוצות אתניות או גזע אחר.

הנשים סווגו לארבע קבוצות על-בסיס הפרופיל הכולל של ריכוז PFAS: “נמוך”, “נמוך-בינוני”, “בינוני-גבוה” ו-“גבוה”. בהשוואה לאלו עם דפוס כולל נמוך, באלו עם דפוס גבוה תועדה עליה של 63% בסיכון (יחס סיכון של 1.63, רווח בר-סמך 95% של 1.08-2.45), עדות לכך שריכוז PFAS גבוה יותר עשויה להוביל להקדמת מנופאוזה טבעית בכשנתיים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי ריכוזי PFAS בדם מלווים בסיכון מוגבר להופעה מוקדמת של מנופאוזה טבעית.

J Clin Endocrinol Metab. Published online June 3, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה