חדשות

האם פלבנולים עשויים לסייע בהפחתת לחץ דם? (Sci Rep)

25/10/2020

 

צריכה רבה של פלבנולים בתזונה, מרכיבים נפוצים במוצרי מן הצומח, דוגמת תפוחים או אוכמניות, מלווה בערכי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי נמוכים משמעותית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך חודש אוקטובר בכתב העת Scientific Reports.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פלבנולים (Flavan-3-ols) הינה קבוצה של תרכובות בעלות פעילות ביולוגית, אשר הוכחו ככאלו העשויות להוביל לשיפור תפקוד כלי הדם. לאור זאת, קיים עניין רב בכל הנוגע לחשיבות פלבנולים בניסוח המלצות תזונתיות למניעת מחלות לב וכלי דם. עם זאת, כיום אין נתונים מהימנים ממחקרים תצפיתיים בנושא מאחר ובהעדר סמן תזונתי ולאור השונות הרבה בתכולת פלבנולים במאכלים מקשה על הערכה מדויקת של הצריכה בפועל.

 

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים פיתחו שני ביומרקרים תזונתיים להערכת צריכת פלבנולים. הסמנים החדשים הללו מאפשרים הערכה מדויקת ואובייקטיבית של הקשר בין צריכת פלבנולים ובין המצב הבריאותי.

 

המחקר כלל משתתפים ממדגם EPIC-Norfolk (European Prospective Investigation into Cancer Study), מדגם גדול המייצג את האוכלוסיה הכללית באנגליה, מדינה הידועה בשתיית התה, משקה העתיר פלבנולים.

 

מהנתונים עלה כי צריכה רבה של פלבנולים בתזונה הרגילה לוותה בערכים נמוכים משמעותית של לחץ דם סיסטולי בגברים (ירידה של 1.9 מ"מ כספית) ובנשים (ירידה של 2.5 מ"מ כספית), בהשוואת העשירון התחתון אל מול העשירון העליון של הסמנים במחקר. הבדלים אלו בערכי לחץ דם עם צריכה רבה של פלבנולים מקבילים לירידה בלחץ הדם שתועדה עם הקפדה על דיאטה ים תיכונית או בעקבות הפחתה מתונה של צריכת המלח.

 

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה כי בחולים עם יתר לחץ דם תועד קשר בולט יותר בין צריכה רבה של פלבנולים ובין ערכי לחץ דם סיסטולי, בהשוואה לאלו עם ערכי לחץ דם תקינים.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ייתכן ולצריכת פלבנולים בתזונה חשיבות רבה בשמירה על בריאות הלב וכלי דם באוכלוסיה.

 

Sci Rep. Published October 21, 2020

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני