Nutritional/Metabolic

האם ניתן לנבא התפתחות הפרעות אכילה? (JAMA Netw Open)

מספר גורמים בגיל התבגרות מוקדם עשויים לסייע בחיזוי התפתחות הפרעות אכילה וזיהוי מאפיינים אלו עשוי לספק הזדמנות להתערבות מוקדמת ומניעה, כך טוענים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Network Open.

מדגם המחקר כלל 1,623 מתבגרים בגיל ממוצע של 14.5 שנים, אשר היו במעקב בגילאי 16 ו-19 שנים. בכל נקודת זמן, 278 מתבגרים (17.1%) דיווחו על אכילה בולמוסית, 334 מתבגרים (20.6%) דיווחו על הקאות יזומות ו-356 מתבגרים (2.9%) דיווחו על דיאטה.

החוקרים זיהו מספר מאפיינים בגיל התבגרות מוקדם אשר עשויים לסייע בהתפתחות הפרעות בהרגלי אכילה, כולל מדד מסת גוף גבוה, נוירוטיות, שליטה בדחפים והתנהגות התמכרותי בגיל 14 שנים נקשרו עם התפתחות עתידית של הפרעות בהרגלי אכילה ותסמיני דיכאון וחרדה מוכללת.

מדד מסת גוף גבוה יותר בגיל התבגרות מוקדם נקשר עם דיאטה בגיל מבוגר יותר (יחס סיכויים של 3.44, רווח בר-סמך 95% של 2.09-5.65). רמות גבוהות של נוירוטיות (יחס סיכויים של 1.04, רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.06), הפרעות התנהגות (יחס סיכויים של 1.41, רווח בר-סמך 95% של 1.17-1.69), נזק עצמי מכוון (יחס סיכויים של 2.18, רווח בר-סמך 95% של 1.37-3.45) נקשרו עם אכילה בולמוסית בגיל מבוגר יותר.

נזק עצמי מכוון (יחס סיכויים של 2.59, רווח בר-סמך 95% של 1.69-3.95), הפרעות התנהגות (יחס סיכויים של 1.42, רווח בר-סמך 95% של 1.20-1.68), צריכת אלכוהול (יחס סיכויים של 1.31, רווח בר-סמך 95% של 1.10-1.54) ושימוש בסמים (יחס סיכויים של 2.91, רווח בר-סמך 95% של 1.78-4.74) נקשרו עם התפתחות הקאות יזומות בעתיד.

בנוסף, מניתוח גנטי עלו עדויות לחפיפה אתיולוגית בולטת בין מדד מסת גוף, נוירוטיות, הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות והפרעות בהרגלי אכילה.

דיאטה בגיל 14 שנים נקשרה עם הופעה מאוחרת יותר של תסמיני דיכאון (יחס סיכויים של 2.53, רווח בר-סמך 95% של 1.56-4.10) וחרדה מוכללת (יחס סיכויים של 2.27, רווח בר-סמך 95% של 1.14-4.51), כמו גם פגיעה עצמית (יחס סיכויים של 2.10, רווח בר-סמך 95% של 1.51-4.24), הפרעות אמוציונאליות (יחס סיכויים של 1.24, רווח בר-סמך 95% של 1.08-1.43) ועישון (יחס סיכויים של 2.16, רווח בר-סמך 95% של 1.36-3.48).

הקאות יזומות בגיל 14 שנים נקשרו עם התפתחות תסמיני דיכאון (יחס סיכויים של 2.87, רווח בר-סמך 95% של 1.69-5.01) וחרדה (יחס סיכויים של 2.48, רווח בר-סמך 95% של 1.49-4.12).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי נטיה גנטית ומנגנונים פסיכו-פתולוגיים הקשורים בהשמנה, הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות ואישיות נקשרו עם הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות. ממצאים אלו עשויים לסייע בהכנת תכניות ממוקדות למניעת הפרעות אכילה.

JAMA Netw Open. Published online December 2, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אפליקציה ראשונה מסוגה תחת מרשם רופא לחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית. אפליקציית Rejoyn פותחה ע”י Otsuka Pharmaceutical ו-Click Therapeutics ותהיה זמינה עם מרשם בלבד למבוגרים בגילאי 22 שנים ומעלה, תחת טיפול רפואי, אשר כבר נוטלים טיפול בנוגדי-דיכאון. החברות מצפות כי האפליקציה תהיה זמינה להורדה […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה