Nutritional/Metabolic

סוכרת ויתר לחץ דם מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בחולי סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

מנתוני סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי תסמונת מטבולית, סוכרת ויתר לחץ דם מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי גלובאלי בחולים עם סכיזופרניה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין הפרעה בתפקוד קוגניטיבי ובין גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם וליקוי קוגניטיבי בחולים עם סכיזופרניה. לצורך כך, הם השלימו חיפוש במאגרי Embase, Scopus, MEDLINE, PubMed ו-Cochrane לזיהוי מחקרים שבחנו את התפקוד הקוגניטיבי בחולים עם סכיזופרניה או הפרעה סכיזואפקטיבית, מחקרים שבחנו את הקשר בין גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ובין התוצאים ומחקרים להשוואת התפקוד הקוגניטיבי של חולים עם סכיזופרניה או הפרעה סכיזואפקטיבית בנוכחות לעומת העדר גורמי סיכון קרדיווסקולאריים. התוצא העיקרי של המחקר היה תפקוד קוגניטיבי גלובאלי.

הסקירה כללה 27 מחקרים עם 10,174 משתתפים עם סכיזופרניה. חסר קוגניטיבי גלובאלי גדול יותר משמעותית תועד בחולי סכיזופרניה עם תסמונת מטבולית (13 מחקרים, גודל השפעה של 0.31, p=0.001), סוכרת (8 מחקרים, גודל השפעה של 0.32, p<0.001), או יתר לחץ דם (5 מחקרים, גודל השפעה של 0.21, p<0.001); עם חסר גדול יותר באופן שאינו מובהק סטטיסטית בחולים עם השמנה, עודף-משקל ותנגודת לאינסולין.

תפקוד גרוע יותר בתחומים קוגניטיביים ספציפיים נקשר עם הפרעה בתפקוד קוגניטיבי וגורמי סיכון קרדיווסקולאריים בחמישה תחומים בחולי סוכרת (גדלי השפעה בטווח בין 0.23 ועד 0.40) ובארבעה תחומים בחולים עם תסמונת מטבולית (גדלי השפעה בטווח בין 0.15 ועד 0.40) ויתר לחץ דם (גדלי השפעה בטווח בין 0.15 עד 0.27).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי תסמונת מטבולית, יתר לחץ דם וסוכרת מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי גלובאלי בחולים עם סכיזופרניה.

JAMA Psychiatry. Published online March 3, 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה