Nutritional/Metabolic

האם אקופונקטורה יעילה יותר מטיפול סטנדרטי להקלה על כאב במטופלים ששרדו מחלה ממארת? (JAMA Oncol)

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי שני סוגים של אקופונקטורה הפחיתו משמעותית כאב כרוני ממקור שריר-שלד בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת, בהשוואה לטיפול סטנדרטי.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי משבר האופיואידים הקשה על הטיפול בכאב בחולי סרטן וכעת הם ביקשו לבחון את היעילות של אלקטרו-אקופונקטורה או דיקור האוזן להקלה על כאב כרוני ממקור שריר-שלד בקרב מטופלים ששרדו ממאירות.

מחקר PEACE (Personalized Electroacupuncture vs Auricular Acupuncture Comparativeness Effectiveness) הינו מחקר אקראי שנערך בין מרץ 2017 ועד אוקטובר 2019 במספר מרכזים רפואיים. מדגם המחקר כלל 360 מבוגרים עם אבחנה קודמת של מחה ממארת, אך ללא עדות למחלה פעילה, אשר התלוננו על כאב ממקור שריר-שלד במשך לפחות שלושה חודשים.

המשתתפים חולקו ביחס 2:2:1 לאלקטרו-אקופונקטורה (145 חולים), דיקור האוזן (143 חולים) או טיפול סטנדרטי (72 חולים). ההתערבות כללה 10 מפגשים שבועיים של אלקטרו אקופונקטורה או דיקור האוזן. עשרה מפגשי טיפול אקופונקטורה הוצאו לחולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי משבוע 12 עד שבוע 24.

התוצא העיקרי היה השינוי הממוצע בחומרת הכאב לפי מדד BPI (Brief Pain Inventory) מתחילת המחקר עד לאחר 12 שבועות.

מבין 360 המשתתפים במחקר (גיל ממוצע של 62.1 שנים, 251 נשים), נתונים אודות התוצא העיקרי היו זמינים עבור 340 חולים.

בהשוואה לטיפול סטנדרטי, אלקטרו-אקופונקטורה הפחיתה את חומרת הכאב ב-1.9 נקודות (p<0.001) ודיקור האוזן הפחית את חומרת הכאב ב-1.6 נקודות (p<0.001) מתחילת המחקר ועד לשבוע 12. החוקרים לא הצליחו להוכיח העדר-נחיתות של דיקור האוזן בהשוואה לאלקטרו-אקופונקטורה.

אירועים חריגים היו קלים; 15 מבין 143 חולים (10.5%) בקבוצת דיקור האוזן ו-1 מבין 145 חולים (0.7%) בקבוצת אלקטרו-אקופונקטורה הפסיקו את הטיפול עקב אירועים חריגים (p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי שתי גישות אקופונקטורה עשויות להקל משמעותית על כאב כרוני ממקור שריר-שלד בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת. עם זאת, דיקור האוזן לא הדגים העדר-נחיתות בהשוואה לאלקטרו אקופונקטורה ומטופלים שקיבלו טיפול זה דיווחו על שיעור גבוה יותר של אירועים חריגים.

JAMA Oncol. Published online March 18, 2021

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה