Nutritional/Metabolic

חשיבות אבחנה נכונה של המנגיומה ביילודים (מתוך Women’s & Pediatric Dermatology Seminar)

הכלל הראשון הנוגע להמנגיומה ביילודים הוא כי יש להבטיח כי אכן מדובר באבחנה נכונה. לאחר מכן, יש לעקוב מקרוב אחר החולים, להפנות אותם למומחה במידת הצורך ולשקול מתן חסמי ביתא במקרים מסובכים או בסיכון גבוה, כך מסבירים מומחים בתחום.

המומחים מציינים שני מחקרים אחד שפורסם בשנת 2011 ואחר שפורסם בשנת 2020 אשר הדגימו שיעורים גבוהים של סיווג שגוי של מלפורמציות וסקולאריות. המחקר המוקדם מצא כי 21% מהחולים עם נגעים שסווגו באופן שגוי לא קיבלו טיפול הולם.

מהנתונים בספרות עולה כי המנגיומה של היילוד מופיעה ב-5-10% מהתינוקות עד גיל שנה, כאשר ב-20% מהמקרים ישנם נגעים מרובים. נגעים אלו נפוצים פי שלוש בבנות ובפגים, כמו גם במקרים של לידות מרובות, גיל אם מבוגר יותר ומשקל לידה נמוך יותר.

הפתוגנזה של המנגיומה של היילוד אינה ברורה, כאשר יש רמזים למרכיבים גנטיים והיפוקסיה של הרקמה, בין יתר הגורמים האפשריים. סיבוכים אפשריים כוללים התפתחות כיב, זיהום, ובמקרים נדירים דימום ואי-ספיקת לב.

המנגיומות של היילוד בסיכון גבוה כוללות את המקרים עם המאפיינים הבאים:

·       מעורבות נרחבת של הפנים אלו עלולים להיות מצבי חירום רפואי הדורשים הערכה מיידית וטיפול מוקדם.

·       מעורבות סביב העין במקרים אלו יש להפנות את התינוק לרופא עיניים, כאשר גם המנגיומות קטנות עלולות לגרום להפרעה בראייה.

·       תסמונת PHACE (Posterior fossa malformation, Hemangiomas, Arterial anomalies, Coarctation of the aorta and cardiac defects, Eye abnormalities) טיפול ב-Propranolol שימש בבטחה בילדים אלו, אך כל מקרה לגופו. חשוב להשלים הערכה מקיפה של כלי הדם טרם התחלת טיפול בחסמי ביתא. כמו כן, יש דיווחים לאחרונה על סיכון ארוך-טווח לאירוע מוחי בחולים עם תסמונת זו.

·       מעורבות באזור הזקן חשוב לשים לב למעורבות אפשרית של דרכיי האוויר, העשויה לכלול סטרידור ביפאזי. במקרים אלו נדרש טיפול מיידי, לעיתים אף פיום קנה, למניעת תמותה.

·       אתרים מרובים בחולים עם חמש המנגיומות ומעלה תתכן מעורבות של הכבד ונדרשת הערכה כבדית. יש לשקול הערכה זו גם במקרים בהם מספר הנגעים קטן יותר.

·       מעורבות פרינאום/לומבו-סקראלית שליש מהמקרים הללו מלווה הפרעה בעמוד השדרה ויש להפנות לנוירו-כירורג.

ההנחיות הקליניות לטיפול בהמנגיומות של היילוד כוללות מתן Propranolol. במקרים של המנגיומות שטוחות תתכן תועלת לג’ל או תמיסת Timolol Maleate, אך טיפול זה אינו מתאים להמנגיומות עבות.

מתוך Women’s & Pediatric Dermatology Seminar

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה