Nutritional/Metabolic

פרופ’ פאוצ’י , היועץ הרפואי הבכיר של נשיא ארה”ב בתגובה למחקר של כללית לפיו החיסון של פייזר יעיל פחות כנגד הווריאנט הדרום אפריקאי: מחקר שגוי ומטעה

המחקר שפרסמה שירותי בריאות כללית ב-MEDRXIV (פרסום לפני ביקורת עמיתים) לפיו יעילות החיסון של פייזר נמוכה יותר כנגד הווריאנט הדרום אפריקאי זכה לתשומת לב ברחבי העולם, אך גם לביקורת.

במחקר של כללית בוצע ריצוף גנטי של הנגיפים שזוהו בבדיקה ל-400 זוגות של חיוביים לקורונה, קבוצה אחת לאחר קבלת 2 מנות חיסון, והקבוצה השנייה כאלה שלא חוסנו, עם התאמת גיל, מין ומגזר.

שכיחות הזן הדרום אפריקאי הייתה נמוכה, כ-1% בלבד. עם זאת נמצא שבקרב הקבוצה המחוסנת, השכיחות הייתה גבוהה יותר פי 8 בהשוואה ללא מחוסנים (שבהם הזן הבריטי היווה את מרבית המקרים).

מסקנת החוקרים היא שהחיסון יעיל מאוד כנגד הזן הבריטי, אך פחות יעיל מול הזן הדרום אפריקאי ובשל כך שכיחותו היחסית הייתה גבוהה יותר בקרב קבוצת המחוסנים.

פרופ’ אנטוני פאוצ’י (בתמונה, באדיבות ויקיפדיה) היועץ הרפואי של נשיא ארה”ב ומומחה באימונולוגיה מבקר באופן חריף את המחקר, זאת לפי דיווח בג’רוזלם פוסט הבוקר.

פאוצ’י טוען שמסקנות החוקרים הן שגויות ומטעות ושלא ניתן להסיק מכך שהשכיחות היחסית של הווריאנט הדרום אפריקאי הייתה גבוהה יותר בקבוצת המתחסנים בכדי לטעון ליעילות נמוכה יותר. מעבר לכך הוא סבור שמדובר במדגם קטן מידי בכדי להגיע למסקנות כלשהן.

הערת המערכת: העובדה ששכיחות הזן הדרום אפריקאי נכון לכעת זניחה בישראל (כ-1% מכלל הנדבקים) מחזקת ככל הנראה את ההערכה שיעילות החיסון גבוהה גם כנגד זן זה.

נכון להיום, לפי תמונת המצב של מגן ישראל ניתן לראות בטבלה הבאה את שיעור המחוסנים מתוך החולים המאושפזים שממשיך להיות נמוך יחסית (כ-25%):

יחד עם זאת חשוב ודאי להיות ערניים לממצאים של כללית ולעקוב אחר מגמת ההתפשטות של הווריאנט הדרום אפריקאי מחד, ומאידך לעשות כל האפשר כדי למנוע הגעתו מחו”ל, שכן אם הממצא של כללית הוא נכון , התפשטות של זן זה עלולה לגרום לעלייה מחודשת בהדבקה ותחלואה.  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה