Nutritional/Metabolic

עדכונים לרגל יום המודעות הבינ”ל למאבק בסרטן הערמונית 2021: השכיח ביותר בקרב גברים בישראל, ירידה בהיארעות בעשור האחרון, עליה בשיעור ההישרדות (האגודה למלחמה בסרטן )

ערמונית

האגודה למלחמה בסרטן מציינת את יום המודעות הבינלאומי למאבק בסרטן הערמונית 2021

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל

2,713 חולים אובחנו עם סרטן חודרני של הערמונית ב-2018.

הסיכון לחלות במחלה גבוהה פי 2 בקרב גברים יהודים לעומת גברים ערבים

ירידה מובהקת בהיארעות בשנים 2006 עד 2018 (3.3%)

שיעור ההישרדות מהמחלה עלה ועומד על כ-97.7% בקרב גברים יהודים ואחרים

ארגון הבריאות העולמי: ישראל במקום ה-58 מתוך 186 בעולם בתחלואה, ובמקום 143 בתמותה

הוכחה נוספת לחשיבות הפעילות הגופנית: משפרת את התפקוד של חולי סרטן הערמונית שמקבלים טיפול בקרינה

לציון יום המודעות הבינלאומי בישראל ובעולם למאבק בסרטן הערמונית החל בחודש ספטמבר, משרד הבריאות בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן מפרסמים את הנתונים המעודכנים בנושא סרטן הערמונית בישראל, מהם עולה כי סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל; הראשון בשכיחותו בקרב יהודים (ואחרים) והשלישי בשכיחותו, אחרי סרטן הריאה וסרטן המעי הגס והחלחולת בגברים ערבים.

פרופ’ ליטל קינן-בוקר, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות: “שיעורי ההיארעות של סרטן חודרני של הערמונית עולים באופן ברור מגיל 50 בכל האוכלוסייה. את שיא התחלואה אנו רואים בגילים 70-74 ביהודים ואחרים ו-75 ומעלה בקרב הערבים. עם זאת, בהשוואה ליהודים ואחרים, לערבים שיעורי היארעות נמוכים יותר בכל קבוצות הגיל, למעט קבוצת הגיל 75 ומעלה”. שיעורי ההיארעות המתוקננים לגיל  ל-100,000 של סרטן חודרני של הערמונית בשנת 2018, אשר מבטאים את

משה בר-חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “זו הזדמנות לשוב ולהזכיר לכולם כי המחקרים מוכיחים שלתזונה לקויה השפעה על התפתחות סוגי סרטן שונים. תזונה מאוזנת, הכוללת צריכת ירקות ופירות, הימנעות ממזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר, הפחתת צריכה של בשר אדום ושתיית מים במקום משקאות ממותקים, וכן ביצוע פעילות גופנית יומיומית, שמירה על משקל גוף תקין והימנעות מעישון כל אלה יכולים לסייע בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. גם בתקופה זו של החגים,אנו קוראים לציבור להקפיד על תזונה מאוזנת ובריאה כחלק משמירה על אורח חיים בריא וכדרך יעילה ומוכחת להפחתת הסיכון לחלות בסרטן”.

להלן הנתונים העיקריים בנושא סרטן הערמונית,  בשל מורכבות האיסוף, המידע החדש ביותר ברישום הלאומי לסרטן, מתייחס לשנת 2018, והוא העדכני ביותר, נכון להיום:

·         סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. בשנת 2018 אובחנו 2,713 חולים חדשים עם סרטן חודרני של הערמונית, מהם 2,549 יהודים ואחרים (94%) ו-164 ערבים (6%). התפלגות זו שונה מהתפלגות האוכלוסייה הכללית של גברים בישראל בשנת 2018 לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: 79.7% יהודים ואחרים, 21.3% ערבים.

·         בסוף שנת 2018 חיו בישראל 10,396 גברים שאובחנו עם סרטן חודרני של הערמונית בחמש השנים שבין 2014-2018: 9,807 יהודים ואחרים ו-589 ערבים.

·         שיעורי ההיארעות המתוקננים לגיל של סרטן ערמונית חודרני, אשר מבטאים את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית בשנת 2018, היו גבוהים פי 2 בגברים יהודים ואחרים בהשוואה לגברים ערבים גם בגילים מבוגרים יחסית. סיכון זה עולה עם הגיל.

·         שיעורי ההיארעות של סרטן חודרני של הערמונית עולים באופן ברור מגיל 50 בשתי קבוצות האוכלוסייה. פחות מ-1% מהמקרים מאובחנים בקרב חולים מתחת לגיל 50. עיקר התחלואה בגילים 70-74 ביהודים ואחרים ו-75 ומעלה בקרב הערבים.

·         בשנים 2014-2018 נצפתה עלייה קלה בשיעורי ההיארעות של סרטן הערמונית בגברים יהודים ואחרים, וירידה מובהקת בהיארעות בין השנים 2006-2018 בגברים ערבים.

·         ההישרדות היחסית מסרטן הערמונית בקרב גברים יהודים ואחרים שאובחנו היא 97.7%   ו- 86.8% בקרב גברים ערבים. בעבר ההישרדות היחסית הייתה דומה בגברים יהודים וערבים. אך בעוד שבקרב גברים יהודים נצפתה עלייה מובהקת בהישרדות היחסית בחולים שאובחנו בתקופה 2008-2013, בגברים ערבים לא נצפה שיפור דומה, כך שעם הזמן נפתח פער משמעותי בהישרדות בין שתי הקבוצות.

·         בשנת 2018 נפטרו בישראל 416 גברים מסרטן חודרני של הערמונית, שהוא הסרטן השלישי בשכיחותו כגורם תמותה בקרב גברים יהודים ואחרים בישראל, אחרי סרטן הריאה וסרטן המעי הגס והחלחולת. זהו הסרטן החמישי בשכיחותו כגורם תמותה בקרב גברים ערבים אחרי סרטן הריאה, סרטן המעי הגס החלחולת, סרטן הלבלב וסרטן הקיבה. שיעור התמותה הסגולי לגיל דומה בשתי קבוצות האוכלוסייה בשנת 2018.

·         בשתי הקבוצות נצפתה מגמת ירידה מובהקת בתמותה מסרטן הערמונית בשנים 1996- 2018. בגברים ערבים הירידה מתונה יותר.

·         על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO), סרטן הערמונית הוא הסרטן השני בשכיחותו בגברים בעולם מבחינת היארעות (1,414,259 מקרים חדשים בשנת 2020), אחרי סרטן הריאה, והחמישי בשכיחותו בעולם כגורם תמותה (375,304 מקרי פטירה בשנת 2020), אחרי סרטן הריאה, סרטן הכבד,  סרטן המעי הגס והחלחולת וסרטן הקיבה.

·         בהשוואה בינלאומית נמצא כי בעוד שבשיעורי ההיארעות ישראל נמצאת במקום ה-58 מתוך 186 האזורים המדווחים ל-WHO, שיעור התמותה מהמחלה בישראל נמוך מאוד -מקום 143, מה שמצביע על שיעור הישרדות גבוה, ואולי גם שיעור גבוה של אבחון יתר.

קישור לקובץ הנתונים המלא

המלצות האגודה למלחמה בסרטן להפחתת הסיכון
לחלות בסרטן הערמונית

מחקרים מוכיחים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול לעזור בהפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, בהם סרטן הערמונית. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לציבור הגברים להפחית את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית בדרכים הבאות:

·         אימוץ תזונה מאוזנת: מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות ומזונות עשירים בסיבים; להימנע מאכילת מזונות עתירי קלוריות עשירים בסוכר ובשומן; להמעיט באכילת מזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר; להפחית אכילת בשר אדום; להעדיף שתיית מים ולא משקאות ממותקים.

·         צריכה קבועה של עגבניות: ישנן עדויות מדעיות לפיהן צריכה גבוהה וקבועה של עגבניות, טריות או מבושלות, למשל כרוטב שקשוקה וכדומה, יכולה לעזור בהפחתת הסיכון לסרטן הערמונית. על כן מומלץ לשקול צריכה קבועה של עגבניות כחלק מהתפריט היומי.

·         הקפדה על משקל גוף תקין והימנעות מהשמנה: מומלץ לשמור על מדד מסת גוף של BMI תקין בין 18.5 ל-24.9.

·         ביצוע פעילות גופנית קבועה: מומלץ לבצע מדי יום, במשך כ-30 דקות לפחות, פעילות גופנית נמרצת להעלאת הדופק, כגון הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה וכדומה.

·         הימנעות מוחלטת מעישון: הימנעות מעישון סיגריות בפרט וכל מוצרי הטבק והניקוטין בכלל, כולל נרגילה וסיגריה אלקטרונית, יכולה להפחית את הסיכון לתחלואה. על פי מחקרים מדעיים, לא קיימת רמת עישון בטוחה, ואין די בהפחתת מספר הסיגריות על מנת להפחית באופן משמעותי את הסיכון, ועל מעשנים להיגמל לחלוטין על מנת להימנע מהסיכונים של העישון. מומלץ להימנע גם מעישון כפוי (פסיבי) ומעישון ‘מיד שלישית’, הכולל חשיפה לחלקיקים רעילים ומסרטנים הנצמדים לבגדים, לשיער, לשטיחים.

המלצות האגודה למלחמה בסרטן לתופעות המחייבות פניה לרופא

הנחיות משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן לגילוי מוקדם של מחלות הסרטן אינן כוללות המלצה לסריקה יזומה גורפת של סרטן הערמונית. עם זאת, האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לשים לב לתופעות המחייבות בדיקה רפואית. התופעה העיקרית מתבטאת בקשיים בהטלת שתן. בנוסף, ייתכן שיופיע אחד או יותר מהסימנים הבאים:


  • קושי להתחיל בהטלת השתן.

  • זרם שתן חלש.

  • מתן השתן נמשך זמן רב יותר, או שהוא נפסק ומתחיל מחדש, לסירוגין.

  • טפטוף לאחר סיום מתן השתן.

  • צורך להטיל שתן לעיתים תכופות במשך היממה, למרות שהכמות הכוללת קטנה.

  • צורך להטיל שתן במשך הלילה, דבר שלא היה בעבר.

  • צורך דחוף בהטלת השתן בכל עת שהיא, כמעט ללא יכולת להתאפק.

  • תחושת חוסר התרוקנות, למרות שזרם השתן נפסק.

  • כאב או צריבה בעת מתן השתן.

  • דם בשתן.

  • דם בנוזל הזרע.

  • ירידה בתפקוד המיני.

אם מופיעות תופעות כמו אלו שהוזכרו לעיל, ובמיוחד אם אינן חולפות, האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לפנות לרופא, רצוי לאורולוג, לבירור. במרבית המקרים אין מדובר בסרטן, אך אבחון נכון ובזמן יאפשר מתן טיפול מתאים.

פעילויות ושירותים של האגודה למלחמה בסרטן

ייעוץ מיני לחולים בסרטן הערמונית

האגודה למלחמה בסרטן מציעה ייעוץ בנושאי דימוי גוף ומיניות לחולים בני כל הגילים, הכולל:

·         מידע על אודות השלכות מחלת הסרטן על המיניות.

·         מידע על פריון ופוריות.

·         ייעוץ באשר לאפשרויות טיפול ושיקום התפקוד המיני.

·         הכוונה למומחים מקצועיים נוספים.

השירות ניתן ללא תשלום וללא צורך בהפניה על ידי מטפלת במיניות באגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721643, דוא”ל: miniut@cancer.org.il

פורום ייעוץ מיני למתמודדים עם סרטן

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה פורום ייעוץ מיני באתר האגודה, בניהולה של המטפלת במיניות באגודה למלחמה בסרטן, לנה קורץ-אלמוג.

פורום סרטן הערמונית, הכליה ושלפוחית השתן

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה באתר האגודהפורום בנושא סרטן הערמונית, המנוהל בהתנדבות על ידי פרופ’ אבישי סלע, חבר ועדת העדכון בנושא אורולוגיה אונקולוגית של האגודה למלחמה בסרטן ומנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) לשעבר. הפורום מאפשר לבריאים, חולים ומחלימים להתייעץ בנושאים שונים הקשורים באופן ישיר או עקיף למאבק ו/או להתמודדות עם סרטן הערמונית.

קבוצת תמיכה לחולי סרטן הערמונית

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה ללא תשלום במקומות שונים בארץקבוצות תמיכה לחולי סרטן הערמונית. כל קבוצה מתכנסת פעם בשבועיים, בהנחיה של פסיכולוג קליני בכיר באחד ממרכזי התמיכה ‘חזקים ביחד’® של האגודה למלחמה בסרטן, המשמשים בית בקהילה לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם.

מחלקת שיקום ורווחה, טל. 03-5721678, דוא”ל:shikum@cancer.org.il

מרכזי תמיכה ‘חזקים ביחד’® לחולים, למחלימים ולבני משפחהמרכזי התמיכה ‘חזקים ביחד’ של האגודה למלחמה בסרטן משמשים בית בקהילה לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם. המרכזים מציעים מגוון פעילויות, תמיכה, מידע, העשרה ופנאי במטרה לסייע בהתמודדות האישית והנפשית של המחלה. המרכזים מיועדים גם למי שסיים את הטיפול הפעיל, אך עדיין זקוק לתמיכה ולשיקום.

ברחבי הארץ מתקיימות פעילויות ‘חזקים ביחד’ בסניפי האגודה למלחמה בסרטן.

מחלקת שיקום ורווחה, טל. 03-5721670 או בדוא”ל: hazakim.giva@cancer.org.il

שירות הדרכת הורים שאחד מהם חולה בסרטן

כאשר אחד מההורים או הסבים והסבתות, חולה בסרטן, כל המשפחה נכנסת לתקופת התמודדות ארוכה ומורכבת, כולל הילדים. לעיתים, מתוך רצון להגן על ילדיהם, בוחרים ההורים להסתיר מהם מידע, חרדות וקשיים. כדי להקל על ההורים בתקופה זו ולסייע להם במידע, בתמיכה ובכלים מעשיים, מפעילה האגודה למלחמה בסרטן שירות הדרכה וסיוע בהתמודדות עם שאלות, כגון כיצד לספר לילדים, כיצד להתמודד עם תקופת הטיפולים, עם מצבי משבר וחולי ועוד.

השירות ניתן במח’ שיקום ורווחה, טל. 03-5721614/647, דוא”ל:  orit-spira@cancer.org.il, danar@cancer.org.il

מוקד המידע הטלפוני ‘טלמידע’â: 1-800-599-995

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה גברים ובני/בנות זוגם להתקשר למוקד ‘טלמידע’® של האגודה למלחמה בסרטן המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת חוברות הסברה, כמו גם מידע על הטיפולים השונים, שירותי התמיכה לגברים המתמודדים עם סרטן הערמונית, מידע על מחקרים קליניים בתחום סרטן הערמונית ועוד.

חוברת הסברה:  לדעת יותר על סרטן הערמונית

חוברת מידע שנכתבה על מנת לסייע לחולה ובני משפחתו לדעת יותר על סרטן הערמונית. החוברת מספקת מידע בנוגע לאבחנה ולטיפול במחלה. חשוב לדעת מהם היתרונות והחסרונות של כל שיטת טיפול אפשרית, ולקבל החלטה שמתאימה להעדפות של החולה כמובן בהתאם למצבו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה