Obesity

השמנה מגבירה את ההשפעה המזיקה של אלכוהול על הכבד (Eur J Clin Nutr)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition עולה כי עודף-משקל או השמנת-יתר מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת כבד ובסיכוי לתמותה עקב כך, בהשוואה לנבדקים בעלי משקל תקין, ללא תלות בהיקף צריכת האלכוהול. בקרב אלו בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר שנהגו לשתות אלכוהול תועד סיכון גבוה יותר למחלת כבד, בהשוואה לאלו בעלי משקל תקין שנהגו לשתות אלכוהול בהיקף דומה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההיארעות של מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ושל מחלת כבד שומני על-רקע אלכוהול צפויה לעלות כתוצאה מהמגמות הנוכחיות של השמנה וצריכת אלכוהול. מטרתם כעת הייתה לבחון את הקשר המשותף בין השמנה ובין צריכת אלכוהול על היארעות מחלות כבד והסיכון לתמותה עקב מחלות אלו.

צריכת אלכוהול סווגה בהתאם להנחיות המקובלות בבריטניה (14 יחידות/שבוע) והחוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי להערכת היארעות מחלות כבד ותמותה עקב מחלות כבד.

מדגם המחקר כלל נתונים אודות 467,437 משתתפים, כאר לאורך מעקב ממוצע של 10.5 שנים תועדו 1,090 מקרי תמותה עקב מחלת כבד, 230 מקרי תמותה עקב מחלת כבד על-רקע צריכת אלכוהול ו-192 מקרי תמותה עקב מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.

מהנתונים עלה כי סיכון מוגבר להיארעות מחלת כבד על-רקע אלכוהול, מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ותחלואה ותמותה על-רקע מחלת כבד בקרב משתתפים בעלי עודף-משקל/השמנת-יתר, בהשוואה למשתתפים בעלי משקל תקין, בהינתן צריכת אלכוהול דומה.

בקרב משתתפים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר שדיווחו על צריכת אלכוהול מעבר להנחיות תועד סיכון גבוה פי 1.5 (יחס סיכון של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.32-1.75) להיארעות מחלת כבד וסיכון גבוה יותר מכפליים (יחס סיכון של 2.20, רווח בר-סמך 95% של 1.41-3.44) לתמותה עקב מחלת כבד, בהשוואה למשתתפים בעלי משקל תקין (יחס סיכון של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.83-1.09 ויחס סיכון של 1.24, רווח בר-סמך 95% של 0.8-1.93, בהתאמה).

התוצאות היו דומות כאשר החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת אלכוהול והיקף מותניים עם מחלת כבד על-רקע צריכת אלכוהול, מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ותמותה על-רקע מחלת כבד. בקרב משתתפים עם היקף מותניים גבוה שדיווחו על צריכת אלכוהול מעבר לסף המקובל בהנחיות, תועד סיכון גבוה פי 1.5 (יחס סיכון של 1.59, רווח בר-סמך 95% של 1.35-1.87) למחלת כבד, בהשוואה למשתתפים בעלי היקף מותניים תקין (יחס סיכון של 0.85, רווח בר-סמך 95% של 0.72-1.01).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי עודף-משקל או השמנת יתר מגבירים את ההשפעה המזיקה של אלכוהול על היארעות מחלת כבד ותמותה עקב מחלות כבד.

Eur J Clin Nutr. Published online May 31, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה